Patyki ręcznie robione

25.07.2024 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Tim Karashaiev

Dzisiaj rozmawiamy z założycielami lodziarni Patyki, nowego, fantastycznego miejsca w sercu Szczecina, które oferuje lody na patyku wg. domowych receptur. Ich przygoda z lodami zaczęła się od miłości do podróży i smaku owoców z dzieciństwa. Jak mówią o sobie: "Patyki to nasze marzenie, to przemyciliśmy w sesji zdjęciowej dla „Patyków”. Zdjęcia nawiązują do naszej filozofii prostoty, sposobów spędzania czasu czy wartości. Przypominamy zapominane zabawy podwórkowe, podróżujemy trochę w czasie, ale zawsze po naszym rodzinnym Szczecinie" Zapraszamy do lektury!
 

 

hot°: Co skłoniło Was do otwarcia lodziarni Patyki i jak wyglądały Wasze pierwsze kroki w świecie lodów?


Patyki to taki miraż podróży i miłości do dobrego jedzenia, wyniesionej z naszych domów rodzinnych. Uwielbiamy podróżować, odkrywać nowe smaki i miejsca, a nasze wyjazdy dostarczały nam różnych pomysłów. Z kolei w naszych domach zawsze było dużo owoców, zwłaszcza tych z działki, a do obiadów lub deserów dodawało się śmietany.

 

Te smaki towarzyszyły nam od dzieciństwa i chcieliśmy je przenieść do naszej lodziarni. Patyki to trochę taki sentymentalny projekt, w którym łączymy nasze ulubione smaki młodości z nowoczesnymi trendami i inspiracjami z podróży.


W sumie zabawne, nie wszystko wychodziło nam od razu. Produkowaliśmy lody w zaciszu domowym, wrzucając nasze pomysły na patyki. Dziękujemy naszym dzieciom i znajomym, że nawet zimą jedli nasze eksperymentalne lody i nie podcinali nam przy tym skrzydeł.

 

 

 


hot°: Drugie najważniejsze pytanie: Gdzie można znaleźć Waszą lodziarnię i w jakich godzinach pracujecie?


Samo centrum miasta, odnowiona Aleja Wojska Polskiego 48, otwarte od 12 do 20

 


hot°: Dlaczego zdecydowaliście się na lody na patyku, zamiast tradycyjnych lodów na gałki?


My sami byliśmy zachwyceni lodami na patyku, ale w Szczecinie na próżno było ich szukać. Stwierdziliśmy, że w takim razie zaczniemy je robić sami, bo to przecież takie genialne! Naszym zdaniem lody na patyku mają w sobie coś wyjątkowego - są poręczne, łatwiejsze do spożycia w ruchu, można je jeść bez konieczności używania łyżeczki czy kubeczka.

 

Z patykiem można jechać na rowerze, iść na spacer, jeździć na rolkach, co czyni je idealnym wyborem dla aktywnych osób. Dodatkowo, lody na patyku można dowolnie kształtować oraz łączyć na nich różne smaki i dodatki, co daje nieskończone możliwości eksperymentowania i tworzenia unikalnych kompozycji.


hot°: Widziałem, dużo pozytywnych opinii na temat smaków Waszych lodów. Jakie składniki albo inne czary sprawiają, że Wasze lody są wyjątkowe?


Bardzo cieszą nas te opinie, najbardziej te spontaniczne, wypowiadane zaraz przy witrynie lodziarni, kiedy okazuje się, że lody borówka- wiśnia to naprawdę borówka i wiśnia, bez czarów, bez konserwantów, bez past i barwników. Wtedy okazuje się dla nas, że chyba jednak więcej osób lubi te smaki dzieciństwa.

 


hot°: Dwie ciekawostki ze świata Patyków: Dlaczego postawiliście na słodzenie miodem? Zdrowie? Moda? Jak Klienci odbierają tą zmianę?


Nie wszystkie lody słodzimy miodem, nie robimy nic na siłę, miód dodajemy tylko do tych, do których naturalnie pasuje, na przykład do lodów o smaku ice tea cytrynowego, brzoskwiniowego czy lodów z soku marchewkowo-pomarańczowego. Nasi klienci są pozytywnie zaskoczeni, co bardzo nas cieszy!


hot°: Czas na coś mocniejszego… dosłownie! Opowiedzcie nam o swoich lodach z alkoholem...


Wyobraź sobie piątek po pracy, albo weekend, jaki jest najlepszy sposób żeby go zacząć? Aperol na patyku, szampan truskawka - to tylko niektóre z naszych propozycji. Chcieliśmy stworzyć coś wyjątkowego, co połączy orzeźwienie lodów z przyjemnością świętowania. Te propozycje są delikatnie alkoholowe, co sprawia, że są subtelne i eleganckie.

 


hot°: Które smaki cieszą się największą popularnością? Prosimy o trzy propozycje...


Truskawa – arbuz, ananas oraz czekolada ze bananem. Tą czekoladę ze banem wymyślił nasz Przyjaciel. Teraz popularność zyskuje również borówka ze śmietanką, taki smak też został zamówiony, a my go wrzuciliśmy na patyka!


hot°: Jakie nowości i nowe smaki lodów planujecie wprowadzić w najbliższej przyszłości?


Kalamansi, to będzie nasza odpowiedź na zapytania w upalne dni o tzw. „kwaśniaki” i Baileys jako odpowiedź na te dni, bardziej pochmurne.


hot°: Co sprawia, że ręczne wykonywanie lodów jest dla Was kluczowe?


Przede wszystkim pozwala nam to na pełną kontrolę nad ich jakością i wykorzystywanymi składnikami. Możemy wybierać tylko najlepsze, naturalne składniki i unikać sztucznych dodatków oraz konserwantów. Dzięki temu, w naszym domu, dzieci nie mają w zasadzie limitu na nasze lody, bo wiemy że one są po prostu zdrowe.


Ręczna produkcja daje nam także możliwość eksperymentowania z różnymi smakami i tworzenia zaskakujących kompozycji.

 

 


hot°: Jak wygląda proces tworzenia lodów od pomysłu do gotowego produktu? Bez zdradzania tajemnic, i w skrócie...


Czasem jest naprawdę dużo roboty, owoce trzeba wybrać, przygotować, umyć, czasem obrać a czasem poddać obórce wstępnej. Często sam proces przygotowywania jest dłuższy niż proces mrożenia.


hot°: A jakie są Wasze ulubione smaki lodów? Jak często jecie lody w pracy? ;)


Często, a dzieci to bez limtu...

 

 

hot°: Jakie znaczenie ma dla Was używanie lokalnych składników i współpraca z lokalnymi dostawcami?


Zabrzmi banalnie, ale naprawdę duże, jakoś bardzo nas cieszy kiedy mamy właśnie te lokalne produkty, to taki rodzaj solidarności sąsiedzkiej ale też promocji. Miód mamy np. od ekoMars, borówki amerykańskie 😉 z Bierzwnika od „Borówkowe Pole” a Truskawki z Renic.

 

hot°: Jakie macie plany na rozwój lodziarni Patyki w najbliższych miesiącach czy latach? Jakie są wasze marzenia?


To możemy opowiemy o marzeniach, bo od nich zaczynają się plany. Naszym marzeniem jest, aby "Patyki" na stałe weszły do słownika i praktyki Szczecinian. Chcielibyśmy, żeby mówiono "lecimy na Patyki" jako synonim wyjścia na lody, a potem kontynuowania spaceru po mieście.

 

Marzymy o tym, aby nasza lodziarnia stała się integralną częścią życia mieszkańców, miejscem, do którego wracają z radością albo wręcz od którego zaczynają idąc w tzw. Miasto.
 


PATYKI
Aleja Wojska Polskiego 48/U2
70-475 Szczecin


tel. + 48 48 605 394 603
mail: [email protected]
www.instagram.com/patyki_szczecin

 

Patyki

Patyki

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.