Inspirujące Firmy: Qualia Caffe, czyli wszystko co chcielibyście wiedzieć o kawie
W kolejnej odsłonie naszego cyklu poświęconemu ciekawym firmom z naszego regionu, chcemy opowiedzieć Wam o firmie Qualia Caffe. Od ponad 10 lat promują w naszym mieście kulturę picia kawy: organizując szkolenia, sprowadzając na nasz rynek najlepsze odmiany kaw i sprzedając oraz serwisując sprzęt dla baristów. W firmie Qualia pracuje kilkanaście osób dla których te małe, czarne ziarenka są prawdziwą pasją, z ich usług korzysta wiele szczecińskich kawiarni, a kawa tej szczecińskiej marki codziennie zagrzewa do działania setki mieszkańców naszego miasta.
hot°: Czym zajmuje się firma Qualia Caffe? Pytam, gdyż wielu może być zaskoczonych – nie jesteście kawiarnią;)
Kawiarnią? Jeszcze nie ;) Na razie działamy raczej dla tych, którzy kawiarnie prowadzą lub startują z takim pomysłem. Zaczynaliśmy od dystrybucji kawy dla gastronomii, co oczywiście kontynuujemy. Kawa wymaga profesjonalnego sprzętu do zaparzania, oferujemy więc wszelkie mniejsze i całkiem spore urządzenia. Sprzęt czasem wymaga napraw, dlatego też prowadzimy serwis.
Szybko odkryliśmy, że nawet najlepsze urządzenia i najlepsza kawa mogą dać tragiczny efekt, jeśli człowiek, który próbuje to wszystko ogarnąć nie ma odpowiedniej wiedzy. Stąd też postanowienie, że szkolenia baristów to nie tylko konieczny element naszej oferty ale jej podstawa.
hot°: Kim są Wasi klienci? Do kogo adresujecie swoją ofertę?
W zasadzie wszelkie miejsca gdzie serwuje się kawę, czyli wspomniane kawiarnie i pozostała gastronomia, hotele, biura itp. Powoli otwieramy się na klientów indywidualnych, czyli w zasadzie wszystkich, którzy chcą pić dobrą kawę. Nie wspomniałem jeszcze, że zajmujemy się również cateringiem kawowym – dysponujemy mobilnymi barami, dzięki czemu możemy serwować kawę w dowolnym miejscu, bez względu na to, czy będzie to oficjalny „event” firmowy, czy prywatna impreza.
hot°: Słowo „Qualia” wiąże się z doświadczaniem, z odczuwaniem czegoś, ze zmysłem... Czy właśnie na to stawiacie przy piciu kawy?
Zdecydowanie tak. Sporo ludzi traktuje kawę czysto funkcjonalnie, jako źródło kofeiny. Piją wątpliwej jakości, źle zaparzoną kawę tylko po to, żeby się obudzić i dać sobie energetycznego kopa. Oczywiście kofeina jest bardzo fajna ale picie kawy może dostarczać trochę więcej przyjemności, co staramy się pokazywać. Nasze podejście dobrze wpisuje się w coraz popularniejsze ostatnimi laty zjawisko Trzeciej Fali Kawowej, czyli bardzo jakościowego i świadomego traktowania kawy, poszukiwania nowych metod zaparzania itp.
hot°: Jak długo wasza firma istnieje na szczecińskim rynku?
Jako firma handlowa działamy już 20 lat, natomiast samą kawą zajmujemy się od 2005 roku.
hot°: W jakich kawach się lubujecie? Poprosimy o polecenie trzech odmian kawy, na które warto zwrócić uwagę.
Zależy, co rozumieć przez odmiany kawy. Jeśli chodzi o odmiany w sensie biologicznym, to ponad wszelką wątpliwość Arabica, choć samo takie określenie niewiele nam mówi o jakości kawy. Można dzielić kawy ze względu na pochodzenie ziaren, tu mógłbym wskazać Kenię czy Etiopię, jako moje szczególnie ulubione kierunki ale każdy region ma coś ciekawego do zaoferowania i to już kwestia osobistych preferencji.
A może po prostu tak: wysokiej jakości ziarno, świeżo zmielone, poprawnie zaparzone.
hot°: Wasza firma, to również szkolenia. Czego można się u Was nauczyć ?
Prowadzimy głównie szkolenia dla baristów, gdzie skupiamy się na praktycznych aspektach pracy za barem: eksploatacja ekspresu, poprawne parzenie espresso, zdobienie kawy mlecznymi wzorami, czyli Latte Art.
Oczywiście podstawą do praktyki musi być teoria – tu można dowiedzieć się zarówno o historii kawy, uprawach, zbiorach, metodach obróbki, wypalaniu, jak i o wszelkich niuansach poprawnego zaparzania, zarówno na ekspresie ciśnieniowym jak i z zastosowaniem metod alternatywnych. Coraz popularniejsze stają się ostatnio szkolenia dla ludzi spoza branży, formuła Home Barista ma umożliwić przygotowanie doskonałej kawy w domu, nawet jeśli nie dysponujemy kosztownym sprzętem.
hot°: Jak wygląda profesjonalny catering kawowy?
Według nas nie ma tu miejsca na kompromisy jakościowe. Nawet jeśli trzeba działać w niezbyt sprzyjających warunkach, kawa musi być perfekcyjna. Dlatego też używamy klasycznych ekspresów kolbowych, a bariści pracują w technice Latte Art.
hot°: Jakie macie plany na rok 2016?
Zmiany, zmiany, zmiany…Chcemy coraz bardziej otwierać się na klienta indywidualnego. Właśnie uruchomiliśmy sklep internetowy i jego rozwój będzie istotnym zadaniem na najbliższy czas. W marcu czeka nas przeprowadzka do nowej siedziby, gdzie powstanie sklep oraz kawiarnia.
Jednak największym wyzwaniem będzie stworzenie własnej palarni kawy – na tą chwilę nasza kawa wypalana jest w warszawskiej palarni CoffeeLab. Mamy oczywiście wpływ na dobór ziaren, profil palenia ale teraz będziemy musieli zadbać o każdy etap, jest to bardzo wymagające ale daje pełną kontrolę i dużą elastyczność naszej oferty. Mamy nadzieję, że da nam też dużo radości ...
Qualia Caffe
ul. Gdańska 6B
tel. 605 630 630
https://www.facebook.com/qualiacaffe/?fref=ts
Komentarze
Brak komentarzy.