Gotuj z Hotem: Hot grillowanie, czyli koniec z nudnym grillem!
Nadszedł maj w końcu pojawiło się słońce i na dobre rozpoczął się sezon grillowania. Nasza redakcja postanowiła uczcić rozpoczęcie się sezonu i przygotować dla Was inspiracje na grilla. Każdemu z nas grill kojarzy się z kiełbasą, kaszanką i karkówką, ale czy nie uważacie, że to już stało się nudne? Chcemy przełamać ten nudny model grillowania i zaproponować wam coś nowego. Nasze grillowanie podzieliliśmy na trzy części. Przystawki, dania główne oraz deser. Zachęcamy do wypróbowania wszystkich przepisów!
Przystawki: Na pierwszy ogień, dosłownie i w przenośni poszły przepyszne krewetki i kalmary.
Składniki: krewetki mrożone, kalmary mrożone, cytryna, imbir, curry, pieprz cayenne – słodka papryka
Przepis: Krewetki przyprawiamy curry, słodką papryką i posypujemy startym, świeżym imbirem. Nacieramy czosnkiem, skrapiamy cytryną i kładziemy na tacki przeznaczone do grillowania.
Kalmary przyprawiamy pieprzem cayenne, słodką papryką oraz skrapiamy cytryną i tak samo jak krewetki kładziemy na tacce. To bardzo ważne, bo kiedy położymy je bezpośrednio na ruszt, mogą się poprzyklejać i porozwalać.
Pieczemy na grillu ok. 15 min, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, czy są przyrumienione.
Pomysł: Dawid
Kolejną inspiracją na przystawkę są oscypki zawijane w boczku. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki: oscypki oraz taka sama ilość plastrów surowego boczku
Przepis: Obwijamy oscypek plastrem boczku i kładziemy na tacce. Pieczemy na grillu ok. 20 min. do momentu aż oscypki się przyrumienią.
Pomysł: Gosia
Dodatkiem do grilla mogą być również pyszne i zdrowe warzywa.
Składniki: cukinia, pieczarki, mozzarella, czosnek, papryka słodka, pieprz cayenne
Przepis: Kroimy cukinie w plasterki, a pieczarki na ćwiartki. Cukinie nacieramy czosnkiem, słodką papryką, a na wierzch kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczarki przyprawiamy papryką słodką i pieprzem cayenne. Wszystko układamy na tacce i trzymamy na grillu ok.15-20 min do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
Po takich starterach wasz apetyt z pewnością będzie jeszcze bardziej pobudzony, żeby go zaspokoić podajemy dwie propozycje na danie główne.
Pomysł: Dawid
Dania główne: Cevapcici, czyli szaszłyki z mięsa mielonego na patyku.
Składniki: mięso mielone, świeży szczypiorek, świeży koperek, cebula, pieprz cayenne, curry, przyprawa do grilla, dodatkowo - patyczki do szaszłyków
Przepis: Kroimy szczypiorek, koperek oraz cebulę i mieszamy w misce razem z mięsem mielonym. Przyprawiamy curry, pieprzem cayenne oraz przyprawą do grilla. Bierzemy patyczki do szaszłyków i obklejamy przyprawionym mięsem. Kładziemy na tacce i pieczemy do momentu, aż ładnie się przyrumienią.
Pomysł: Piotr
Dania główne: Pierś z kurczaka w sosie truskawkowym
Składniki: piersi z kurczaka, truskawki, jogurt naturalny, imbir, czosnek, sól, pieprz, pieprz cayenne, ocet winny bądź wino
Przepis: Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy żyłki i kroimy na mniej więcej równe kotlety. Do jogurtu naturalnego wsypujemy sól, pieprz, pieprz cayenne oraz wyciskamy czosnek. Mieszamy jogurtową mieszankę i smarujemy nią piersi. Dobrze jest zrobić to wcześniej i odstawić do lodówki, żeby piersi nabrały aromatu. Czas na przygotowanie truskawkowego sosu.
Kroimy truskawki na małą kostkę, imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej. Wsypujemy wszystko do garnuszka dodając 4 łyżki octu winnego bądź wina i gotujemy na małym ogniu przez ok.10 min, aż z mieszanki powstanie konsystencja dżemu.
Po ok. godzinie wyciągamy piersi z kurczaka, kładziemy na tackę i pieczemy ok. 40 min aż piersi się przyrumienią. Przed zdjęciem z grilla kładziemy plaster mozzarelli, tak żeby się roztopił. Uwaga! Przez jogurt naturalny piersi będą o wiele jaśniejsze niż zazwyczaj.
Polewamy piersi sosem truskawkowym, przyozdabiamy truskawkami i gotowe.
Pomysł: Gosia
Czas na deser czyli banany z batonikiem mars!
Na deser proponujemy wam wyśmienite banany z marsem, które z pewnością zachwycą nie jedno podniebienie. To znowu banalnie prosty przepis, ale nie banalne danie.
Składniki: banany i batoniki mars
Przepis: Myjemy banany, kładziemy je na ruszcie i czekamy aż będą zupełnie czarne. Kroimy batoniki na paski i pod koniec pieczenia rozcinamy od góry skórkę banana i wkładamy marsowe paseczki. Czekamy aż się roztopią i ściągamy z grilla.
Jak widzicie wszystkie, nasze przepisy są dosyć proste, a w smaku wychodzą wprost rewelacyjnie. Mamy nadzieję, że w nadchodzącym sezonie letnim - dacie się ponieść swojej kulinarnej wyobraźni, bo na grillu można zrobić praktycznie wszystko.
Pomysł: Piotr
Gotowali: Dawid, Gosia, Piotr
Konsumenci: Dawid, Gosia, Piotr
Komentarze
Brak komentarzy.