Gotuj z Hotem: Kanapkowo
Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Dlatego też postanowiliśmy w redakcji spotykać się raz w miesiącu, by wspólnie ugotować coś smacznego i fajnego dla oczu jednocześnie. Mamy nadzieję, że pomysły przypadną Wam do gustu, a może nawet spróbujecie coś przyrządzić, na podstawie proponowanych przez nas przepisów. Wszystko przyrządzane jest oczywiście „po naszemu”!
Gotował: Dawid Korniak
Zdjęcia: Dorota Umiastowska
Konsumenci: Dawid, Dorota, Piotr
Nasze czwarte spotkanie w tym roku, to próba zmierzenia się z bułkami. Na pierwszy ogień pójdą te od burgerów. Pokażemy Wam jak zrobić naprawdę dobrego burgera w domowym zaciszu. Następnie zrobimy dwie różne ciabatty. Do wszystkiego wykorzystamy grill elektryczny. No może do prawie wszystkiego.
1. Burger domowy
Składniki
-mielone mięso wieprzowe (choć bardziej polecam wołowe!)
-ostre papryczki
-boczek
-gorgonzola
-rukola
-cebula
-pomidor
-ogórek
-mozzarella
-majonez / ketchup / sos własnej roboty
-bułki do burgera
1/ Pokroić składniki: gorgonzola, pomidor, ogórek, mozzarella, boczek, cebula oraz ostre papryczki
2/ Przygotować mielone mięso wieprzowe, tj. przełożyć je do miski, następnie przyprawić. Ja użyłem do nadania lepszego smaku następujących przypraw: pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę. Po przyprawieniu należy oczywiście wszystko dokładnie wymieszać (można ręką!).
3/ Rozgrzej grill elektryczny, płytkę delikatnie polej / nasmaruj oliwą. Na grillu połóż plastry boczku – podsmaż chwilę z obu stron. Kiedy będzie już idealnie wysmażony – ściągnij i odłóż na bok.
4/ Za pomocą rąk ugnieć płaskie kotlety z mięsa mielonego. Połóż kotlety na rozgrzany grill elektryczny – smaż przez kilka minut (z obu stron).
5/ Ściągnij z grilla wysmażone już kotlety, na kilka sekund połóż bułkę, tak aby ją chwilkę podgrzać – kilka sekund z każdej strony.
6/ Połóż bułkę na talerzu. Dolną część posmaruj majonezem, następnie połóż rukolę oraz cebulę. Kolejnym składnikiem jest kotlet. W dalszej części ułóż ogórka oraz plaster mozzarelli i pomidora, nie zapominając również o gorgonzoli, a fani ostrości - o papryczce!
7/ Teraz pozostaje nam tylko górną część bułki pokryć keczupem… i całość przerzucić na grill elektryczny. Zgrzej z obydwu stron – dosłownie 10 sekund. Gorącego burgera przełóż na talerz i smacznego!
No dobrze – każdy zjadł takiego samego burgera. Teraz przyszła czas na ciabatty. Dwie różne ciabatty.
2. Ciabatta z mozzarelą, kurczakiem i gruszką
Składniki
-mozzarella
-pomidor
-kurczak (polędwiczki)
-gruszka
-szynka serrano / parmeńska
-rukola
1/ Rozgrzej patelnię – usmaż na niej polędwiczki z kurczaka (przyprawione solą i pieprzem oraz oregano, słodką papryką)
2/ Kiedy zakończy się walka z polędwiczkami – można pójść dalej. Na grillu elektrycznym połóż cienkie plastry gruszki – smaż przez kilka sekund z obu stron.
3/ Przygotuj ciabattę – posmaruj majonezem. Następnie zacznij układać składniki: rukola, mozzarella oraz plastry pomidora. W dalszej kolejności polędwiczki owiń szynką serrano, ułóż je na ciabacie. Teraz można dołożyć już plasterki gruszki i przyprawić.
4/ Całość złóż, przełóż na grill elektryczny. Przygnieć mocno górną częścią grilla – trzymać przez 10 sekund. Następnie przełożyć na talerz i… smacznego!
3. Ciabatta z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem
Składniki
-kurczak (polędwiczki)
-gorgonzola
-papryczki
-cebula
-boczek
-szpinak
-czosnek
1/ Polędwiczki mamy już gotowe po ciabacie numer 1. Przejdźmy teraz więc do szpinaku. Przełóż zamrożony szpinak do rondelka, w którym to uprzednio rozpuść masło z czosnkiem. Dodaj przyprawy (nasz standard), a całość mieszaj.
2/ Na grillu elektrycznym podsmaż plasterki boczku, a także cebulę (przez dosłownie 10 sekund!).
3/ Ciabattę posmaruj masłem, następnie nałóż gotowy szpinak, a także plasterki czosnku, cebulę oraz gorgonzolę. W dalszej kolejności ułożyć kurczaka oraz plasterki boczku. Dla tych, którzy lubią ostrzejszą wersję – można dodać papryczki. Teraz możemy wykonać podobną akcję, co przy pierwszej ciabacie – przekładamy na chwilę na grill elektryczny. Gotowe? Gotowe - Smacznego!
Komentarze
Brak komentarzy.