Gotuj z Hotem: Kanapkowo

08.04.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Dorota Umiastowska

Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Dlatego też postanowiliśmy w redakcji spotykać się raz w miesiącu, by wspólnie ugotować coś smacznego i fajnego dla oczu jednocześnie. Mamy nadzieję, że pomysły przypadną Wam do gustu, a może nawet spróbujecie coś przyrządzić, na podstawie proponowanych przez nas przepisów. Wszystko przyrządzane jest oczywiście „po naszemu”!

 

W skrócie to, co nas czeka!

 

Gotował: Dawid Korniak
Zdjęcia: Dorota Umiastowska
Konsumenci: Dawid, Dorota, Piotr

 

Zakupy

 

 

Nasze czwarte spotkanie w tym roku, to próba zmierzenia się z bułkami. Na pierwszy ogień pójdą te od burgerów. Pokażemy Wam jak zrobić naprawdę dobrego burgera w domowym zaciszu. Następnie zrobimy dwie różne ciabatty. Do wszystkiego wykorzystamy grill elektryczny. No może do prawie wszystkiego.

 

1. Burger domowy


Składniki


-mielone mięso wieprzowe (choć bardziej polecam wołowe!)
-ostre papryczki
-boczek
-gorgonzola
-rukola
-cebula
-pomidor
-ogórek
-mozzarella
-majonez / ketchup / sos własnej roboty
-bułki do burgera

 


1/ Pokroić składniki: gorgonzola, pomidor, ogórek, mozzarella, boczek, cebula oraz ostre papryczki


2/ Przygotować mielone mięso wieprzowe, tj. przełożyć je do miski, następnie przyprawić. Ja użyłem do nadania lepszego smaku następujących przypraw: pieprz, sól, oregano, zioła prowansalskie oraz słodką paprykę. Po przyprawieniu należy oczywiście wszystko dokładnie wymieszać (można ręką!).


3/ Rozgrzej grill elektryczny, płytkę delikatnie polej / nasmaruj oliwą. Na grillu połóż plastry boczku – podsmaż chwilę z obu stron. Kiedy będzie już idealnie wysmażony – ściągnij i odłóż na bok.

 

 


4/ Za pomocą rąk ugnieć płaskie kotlety z mięsa mielonego. Połóż kotlety na rozgrzany grill elektryczny – smaż przez kilka minut (z obu stron).


5/ Ściągnij z grilla wysmażone już kotlety, na kilka sekund połóż bułkę, tak aby ją chwilkę podgrzać – kilka sekund z każdej strony.

 

 


6/ Połóż bułkę na talerzu. Dolną część posmaruj majonezem, następnie połóż rukolę oraz cebulę. Kolejnym składnikiem jest kotlet. W dalszej części ułóż ogórka oraz plaster mozzarelli i pomidora, nie zapominając również o gorgonzoli, a fani ostrości - o papryczce!

 


7/ Teraz pozostaje nam tylko górną część bułki pokryć keczupem… i całość przerzucić na grill elektryczny. Zgrzej z obydwu stron – dosłownie 10 sekund. Gorącego burgera przełóż na talerz i smacznego!


No dobrze – każdy zjadł takiego samego burgera. Teraz przyszła czas na ciabatty. Dwie różne ciabatty.

 

Efekt końcowy

Efekt końcowy 2

 


2. Ciabatta z mozzarelą, kurczakiem i gruszką


Składniki


-mozzarella
-pomidor
-kurczak (polędwiczki)
-gruszka
-szynka serrano / parmeńska
-rukola

 

Przygotowania...


1/ Rozgrzej patelnię – usmaż na niej polędwiczki z kurczaka (przyprawione solą i pieprzem oraz oregano, słodką papryką)


2/ Kiedy zakończy się walka z polędwiczkami – można pójść dalej. Na grillu elektrycznym połóż cienkie plastry gruszki – smaż przez kilka sekund z obu stron.

 


3/ Przygotuj ciabattę – posmaruj majonezem. Następnie zacznij układać składniki: rukola, mozzarella oraz plastry pomidora. W dalszej kolejności polędwiczki owiń szynką serrano, ułóż je na ciabacie. Teraz można dołożyć już plasterki gruszki i przyprawić.


4/ Całość złóż, przełóż na grill elektryczny. Przygnieć mocno górną częścią grilla – trzymać przez 10 sekund. Następnie przełożyć na talerz i… smacznego!

 

Efekt końcowy...

Efekt końcowy...

 

3. Ciabatta z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem


Składniki

 

-kurczak (polędwiczki)
-gorgonzola
-papryczki
-cebula
-boczek
-szpinak
-czosnek

 


1/ Polędwiczki mamy już gotowe po ciabacie numer 1. Przejdźmy teraz więc do szpinaku. Przełóż zamrożony szpinak do rondelka, w którym to uprzednio rozpuść masło z czosnkiem. Dodaj przyprawy (nasz standard), a całość mieszaj.


2/ Na grillu elektrycznym podsmaż plasterki boczku, a także cebulę (przez dosłownie 10 sekund!).

 

 


3/ Ciabattę posmaruj masłem, następnie nałóż gotowy szpinak, a także plasterki czosnku, cebulę oraz gorgonzolę. W dalszej kolejności ułożyć kurczaka oraz plasterki boczku. Dla tych, którzy lubią ostrzejszą wersję – można dodać papryczki. Teraz możemy wykonać podobną akcję, co przy pierwszej ciabacie – przekładamy na chwilę na grill elektryczny. Gotowe? Gotowe - Smacznego!

 

Efekt końcowy...

Efekt końcowy...

 

 

 

 

#gotujzhotem #hotmagazine #Szczecin #kuchnia #kitchen #cook #cooking #foodporn #healthy #healthyfood #f4f #l4l #follow #gastroszczecin #hotgotuje #gastro

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.