Gotuj z Hotem: Kuchnia nad Bałtykiem
Ryba i gofry to chyba potrawy, które wszyscy najbardziej kojarzymy z letnim wypoczynkiem nad morzem, a w związku z tym, że zbliżają się wakacje to nasz majowy dział kulinarny poświęciliśmy popularnym potrawom, które możecie zjeść nad Bałtykiem. Oczywiście jak zwykle wszystkie najpierw sprawdziliśmy na sobie i gwarantujemy, że wam również będą smakować. Zapraszamy zatem do kolejnej odsłony naszego cyklu; „Gotuj z Hotem”.
Kiedy przygotowaliśmy przepisy do działu kulinarnego, zrobiliśmy rekonesans w kilku nadmorskich miejscowościach. Okazało się, że najczęściej sprzedawanymi potrawami nad Bałtykiem są aktualnie kebab i pizza. Ilość przybytków oferujących te dania przewyższa wszystkie inne, no może pomijając gofry. Cóż, takie czasy, a z drugiej strony po prostu proza życia czyli w tym przypadku - cena. Kebab kosztuje 10 zł a ryba z frytkami 40 zł. Ale bez marudzenia, przechodzimy do naszych przepisów.
Pierwszy z nich to oczywiście dobrze wszystkim znana ryba z frytkami. Nasza specjalna receptura ciasta, gwarantuje odpowiedni kolor i chrupkość panierki. Kolejny przepis to doskonała zupa rybna, prosta w przygotowaniu i niezwykle pikantna. Zabraliśmy się również za kebaba, skoro są takie popularne to czemu nie?!
Na koniec przygotowaliśmy dla was gofry z bita śmietaną i owocami, czyli obowiązkowy punkt, każdego wyjazdu nad morze. My przygotowaliśmy je w gofrownicy, jednak jeśli jej nie macie, możecie kupić gotowe w sklepie i po prostu udekorować
je według własnego uznania. (tylko pamiętajcie, że to droga na skróty!) . Zapraszamy do gotowania.
Ryba i frytki
Składniki:
4 filety z dorsza
olej, sól, pieprz
mąka, masło
piwo
3 łyżki proszku do pieczenia
ziemniaki na frytki
Sposób przyrządzania:
Filety nacieramy pieprzem i solą. Mieszamy mąkę, piwo i proszek do pieczenia. Filety oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy ok. 4 minut. W międzyczasie podgotowujemy we wrzątku ziemniaki pocięte na frytki (ok. 4 min), odsączamy je i pozwalamy im odparować. Usmażone wcześniej filety wkładamy na chwilę do piekarnika, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Jako surówkę podajemy kiszoną kapustę
Döner Kebab
Składniki:
Klasyczna Polska Bułka
500 g mięsa drobiowego
sól, pieprz, papryka ostra, 6 łyżek dobrego oleju
cebula,4 pomidory, ogórek świeży
100g sałaty lodowej
2 łyżki bulionu (instant)
jogurt naturalny
Sposób przyrządzania:
Liście kapust, ogórek i sałatę pociąć w cienkie paski, posypać bulionem i wymieszać. Pomidory pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. Czosnek obrać i rozetrzeć, dodać do jogurtu i odstawić. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso z cebulą, przyprawić przyprawami i smażyć, aż będzie chrupiące. Bułkę podzielić na 2 części, przeciąć wzdłuż, by utworzyła się rozkładana „kanapka", podpiec w opiekaczu. Gdy chleb będzie gorący napełnić mięsem i pozostałymi dodatkami. Polać sosem jogurtowo- czosnkowym.
Zupa rybna
Składniki:
80 dkg ryb słodkowodnych
2 cebule
2 duże pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 liście laurowe
sól, olej
Sposób przyrządzania:
Około 50 dkg ryby zalewamy wodą, dodajemy jedną oczyszczoną cebulę i liście laurowe. Pozostałe kawałki ryby odkładamy. Na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy przez około godzinę około dwa litry bulionu, który następnie należy przecedzić przez sito. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i papryki oraz obrane ze skórki pokrojone pomidory. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy. Rozdrobnione warzywa łączymy z bulionem rybnym i doprawiamy. Do zupy wkładamy pozostałe kawałki ryb i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Gofry z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
3 szklanki mąki
4 jaja
200 ml mleka
200 ml wody
15 dag roztopionego masła
1 szklanka cukru pudru
20 g proszku do pieczenia
aromat zapachowy, cukier waniliowy
Sposób przyrządzania:
Jaja ucieramy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, wodę i olej oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy. Po upieczeniu stawiać pionowo, będą przez to bardziej chrupiące. Gofry podajemy z bitą śmietaną i owocami.