Gotuj z Hotem: Śniadanie w różnych wymiarach
Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, smakowite eksperymenty, czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Tym razem w ramach naszych redakcyjnych wyzwań, postanowiliśmy przyrządzić różne wersje śniadań. Jesteśmy pewni, że nasze przepisy z pewnością Was zainspirują i być może zmotywują do ich przetestowania w domowym zaciszu. Nasze propozycje, to: smażone parówki w pomidorach, cztery wersje naleśników oraz deser z nasionami Chia. Zabieramy się do pracy! ;)
Smażone parówki w pomidorach
Najpierw zaczniemy od smażonych parówek z dodatkami. Ostrzegamy – często po zjedzeniu tego śniadania potrafimy nie jeść nic do godzin wieczornych. Takie śniadanie dostarczy Wam multum energii na cały dzień. Danie z delikatną nutką ostrości.
Składniki:
-4 parówki
-0,5 puszki krojonych pomidorów
-ketchup
-1 czerwona papryka
-1 mała czerwona cebula
-2 duże pieczarki
-natka pietruszki
-1 duży ząbek czosnku
-sól, pieprz, słodka papryka, curry, chilli, oregano
Parówki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy warzywa: czerwoną cebulkę oraz pieczarki kroimy w półksiężyce, paprykę w paski. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy warzywa: cebulę, paprykę oraz pieczarki – obsmażamy z każdej strony. Po 4 minutach dodajemy pokrojone parówki. Po chwili doprawiamy: solą, pieprzem, słodką papryką, curry, chilli i oregano. Następnie dodajemy pół puszki pomidorów krojonych – solimy i pieprzymy. Całość zagęszczamy keczupem, wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy na małym ogniu.
Jogurt naturalny z nasionami chia, płatkami oraz owocami
Czym byłoby porządne śniadanie bez deseru? Nasz będzie słodki, lecz bardzo zdrowy. Jest to perfekcyjne dopełnienie pożywnego śniadania!
Składniki:
-Jogurt naturalny
-Nasiona Chia
-Borówki
-Banan
-Płatki orkiszowe w miodzie
Tak jak wspominaliśmy - idealna „pośniadaniowa” przekąska, dodająca energii na resztę dnia. Jak ją przygotować? Na spód kubeczka wysypujemy płatki (my użyliśmy orkiszowych oblanych miodem). Wylewamy zawartość kubeczka jogurtu – może to być każdy jogurt na jaki tylko macie ochotę. Posypujemy jogurt 2 łyżeczkami nasion Chia. Na wierzch, do smaku i dekoracji – dodajemy ulubione owoce – u nas są to borówki oraz banan. Taka porcja witamin pozwoli wam czuć się lepiej nawet w pracy czy na uczelni.
Cztery wersje naleśników
Teraz mamy dla Was przepisy na cztery różne naleśniki. Jeden w wersji amerykańskiej, drugi w afrykańskiej z mleczkiem kokosowym, trzeci tradycyjnie po polsku, czyli krokiety, a także naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.
Naleśniki amerykańskie Pancakes
Składniki:
-1 szklanka mąki
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-1 łyżka cukru, szczypta soli
-1 szklanka maślanki
-1 jajko
-2 łyżki rozpuszczonego masła
Mieszamy suche składniki. W drugim naczyniu łączymy maślankę, jajko i masło (masło wcześniej stopić i przestudzić). Następnie mieszamy ze składnikami suchymi i odstawić ciasto na godzinę. Patelnię smarować odrobiną masła i smażyć małe placki, z obu stron. Najlepiej podawać je ułożone w stosik (po amerykańsku) i polane syropem klonowym lub innym dowolnym sosem.
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
-120 g mąki + 2 łyżki
-2 jajka
-1 i 1/2 szklanki mleka
-250 g pieczarek
-0,5 kg wędzonej piersi z kurczaka
-2 łyżki masła
-szklanka bulionu z kostki
-2 łyżki wina, 2 łyżki masła
-olej, sól, pieprz
Ciasto: mąkę mieszamy z połową mleka. Dodajemy jajka, 2 łyżki oleju, resztę mleka, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy. Nadzienie: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka również drobno kroimy. Masło należy stopić, wsypujemy 2 łyżki mąki - wymieszać i zarumienić. Do mąki wlewamy bulion, następnie trzeba wymieszać, zagotować. Dodać wino, kurczaka, grzyby, przyprawić i gotować 5 min. Następnie łączymy usmażonego naleśnika z farszem. W tej wersji smażymy go jeszcze kilka sekund i danie gotowe.
Naleśniki polskie - Krokiety
Składniki:
-0,5 kg mąki
-1 litr mleka
-1 łyżeczka soli,1/4 szklanki oleju
-2 jajka
-0,5 kg kapusty kiszonej, 3 cebule
-0,5 kg grzybów gotowanych i drobno pokrojonych
-Sól, pieprz, 2 łyżki oleju,1 jajko
Kapustę należy ugotować, grzyby oczyścić, drobno pokroić i ugotować. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Składniki na naleśniki dokładnie rozmieszać na jednolitą masę. Smażyć naleśniki bez polewania tłuszczem patelni, gdyż w cieście jest już olej. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Na patelni smażymy ugotowane grzyby i cebulę i dodajemy do kapusty. Doprawimy do smaku solą i pieprzem. Na usmażone naleśniki kłaść po czubatej łyżce stołowej farszu, rozsmarować po powierzchni naleśnika i zwinąć w roladę. Rolady układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy 15-20 minut.
Naleśniki Afrykańskie - Kokosowe
Składniki:
-400 ml mleka kokosowego niesłodzonego
-3 jajka
-3 łyżki cukru pudru + 1/4 łyżki do posypania
-3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
-szczypta soli
-170 g mąki
-1/2 szkl. wiórków kokosowych
-tłuszcz do smażenia
-1 łyżka masła
-2 świeże mango
W misce wymieszać dokładnie: mleko kokosowe, jajka, 3 łyżki cukru pudru, sól. Dodać mąkę i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Smażyć naleśniki, po zdjęciu z patelni, złożyć je w chusteczkę, następnie ułożyć na talerzu, posypać „wiórkami” masła (aby się rozpuściło). W dalszej kolejności posypać cukrem pudrem. Podawać z cząstkami mango.
Komentarze
Brak komentarzy.