Gotuj z Hotem: Tajski Styczeń!

08.01.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Gotuj z Hotem powraca! Chyba każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, gotowanie, różne ciekawe kulinarne pomysły czy nawet sztuka podawania potraw w elegancki sposób - zawsze są w modzie. Dlatego też postanowiliśmy w redakcji spotykać się raz w miesiącu, by wspólnie ugotować coś smacznego. Mamy nadzieję, że pomysły przypadną Wam do gustu, a może nawet spróbujecie coś przyrządzić, na podstawie proponowanych przez nas przepisów. Dodajemy, że wszystko przyrządzane jest „po naszemu”.

 

 

Nasze pierwsze spotkanie zaczęliśmy od dwóch dań, których inspiracje zaczerpnięte zostały z Azji, a ściślej rzecz ujmując – z Tajlandii. Ostrzegam, troszkę zmywania będzie, ale warto… Danie numer jeden, to ryż z czerwonym curry z kurczakiem i warzywami. Jakie składniki zostały użyte oraz jakie wystąpiły proporcje?

 

 

Składniki

 

- 400g ryż basmati
- 3 łyżki pasty curry
- olej sezamowy
- 1 kostka bulion warzywny
- 400g filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka i 2 ostre papryczki
- 1 cebula
- 1 puszka mleczko kokosowe
- 2 ząbki czosnku, natka pietruszki
- 10 pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 limonki, imbir
- 2 łyżki brązowego cukru
- kurkuma, sól, pieprz

 

 

1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników: pokrojenie kurczaka, warzyw. W szklance, we wrzącej wodzie należy rozpuścić bulion warzywny. Warzywa pokrój sposobem wedle uznania, posiekaj natkę pietruszki. Kurczaka przyprawcie jedynie solą oraz pieprzem. Dodatkowo, aby miał kokosowy posmak oraz żeby był delikatniejszy –obtoczcie w 2 łyżkach mleczka kokosowego.

 


2. Na jednej patelni, na małym ogniu obsmażcie kurczaka na oleju sezamowym. Na drugiej zaś warzywa (również na małym ogniu, przez kilka minut – w kuchni tajskiej składniki nie powinny być zbyt długo przysmażone). Po kolei: najpierw cebula, później dorzuć pieczarki oraz paprykę. Pod koniec dorzuć jedną ostrą papryczkę. Wszystko podlewane bulionem warzywnym (4/5 szklanki).


3. Przyszła pora na woka. Jesteśmy coraz bliżej. Wlej 3/4 mleczka kokosowego na rozpalony ogień. Następnie dodaj 3 duże łyżki pasty curry. Mieszaj na średnim ogniu.

 

 

4. W między czasie możemy wstawiać ryż basmati, który należy gotować 10-12 minut (w zależności od tego, co mówi nam producent).

 

5. Wracajmy do woka. Kiedy pasta curry przejdzie już mleczko kokosowe, możemy dolać pozostałą 1/4 mleczka. Ja lubię dolać jeszcze 1/5 bulionu warzywnego. Dodajmy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego, wyciśnijmy jedną limonkę, a także za pomocą wyciskarki dorzućmy 2 ząbki czosnku. Nie zapominajmy o mieszaniu!

 


6. Można lekko posolić, dodać pieprzu. Dosypcie także 2 łyżki brązowego cukru. Teraz możemy dodać nasze składniki: kurczak oraz warzywa.


7. Całość należy mieszać przez kilka minut, na zmniejszonym ogniu. Pod koniec możemy już dodać drugą papryczkę, a także dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojony na plasterki imbir.

 

8. Odcedź ryż w sitku. Dodaj do niego dwie-trzy łyżki kurkumy, wymieszaj aby nabrał koloru.


9. Przygotuj talerz. Można zrobić małą ryżową konstrukcję ze szklanej miseczki, udekorować limonką, papryczką czy zieleniną. Nałóż nasze danie na talerz. Smacznego!

 

 

 

Najedzeni? My również, ale chyba przydałoby się coś słodkiego… Na deser zróbmy sobie smażone banany na maśle w mleczku kokosowym. Spokojnie, to tylko parę minut!

 

Składniki

 

-banany
-pół szklanki mleczka kokosowego
-cynamon
-1/2 limonki
-brązowy cukier
-masło

 


1. Obierz, a następnie przekrój banany w połowie, a także wzdłuż.


2. Następnie stop masło na patelni (lub w woku), ułóż obok siebie kawałki bananów. Smaż je na średnim ogniu do czasu, kiedy uzyskają złoty kolor – z obydwu stron.

 


3. W małym rondelku wlej pół szklanki mleczka kokosowego. Gotuj, aby było gorące.


4. Banany posypuj kilkoma łyżkami brązowego cukru.


5. Przygotuj pucharek lub miseczkę. Ułóż banany, polej gorącym mleczkiem kokosowym, wyciśnij sok z limonki, posyp cynamonem.

 

 

 

Do następnego!

 

Konsumenci: Piotr Żelachowski, Krystian, Dawid

Gotuj z Hotem: Kuchnia Tajska

Gotuj z Hotem: Kuchnia Tajska

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.