Gotuj z Hotem: Trzy dania za piętnaście złotych? To możliwe!

04.03.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w modzie. Dlatego też postanowiliśmy w redakcji spotykać się raz w miesiącu, by wspólnie ugotować coś smacznego i fajnego dla oczu jednocześnie. Mamy nadzieję, że pomysły przypadną Wam do gustu, a może nawet spróbujecie coś przyrządzić, na podstawie proponowanych przez nas przepisów. Wszystko przyrządzane jest oczywiście „po naszemu”!

 

 

Nasze trzecie spotkanie pod nazwą: trzy dania za piętnaście złotych? To możliwe(!). W rolach głównych: 1 danie – koktajl (są kalorie to nazwijmy go daniem), 2 danie – kurczak w sosie śmietanowym z dodatkami oraz 3 danie – truskawkowe kieszonki. Koszt naszych zakupów: niecałe 60 zł! Ilość konsumentów: 4. Jakie składniki zostały użyte oraz jakie wystąpiły proporcje?

 

 

Koktajl Owocowy


-liście szpinaku
-natka pietruszki
-pół cytryny
-2 pomarańcze
-2 jabłka
-2 banany
-1 gruszka
-mleko/jogurt naturalny

 


1/ Przekroić na pół pomarańcze oraz cytrynę. Potem wycisnąć za pomocą rąk bezpośrednio do pojemnika lub z wykorzystaniem wyciskarki do cytrusów.
2/ Pokroić na części banany, gruszkę, jabłka i wrzucić do pojemniczka.
3/ Do całości dorzucić troszkę posiekanej natki pietruszki oraz dwie duże garście liści szpinaku.
4/ Dolać mleko bądź jogurt naturalny i można zacząć blendować.
5/ Przelać do szklanki, udekorować, np. kawałkami pomarańczy oraz truskawki i… można pić! Nie bać się szpinaku – ten napój jest przepyszny.

 

gotowy koktajl

No to bierzemy się za drugie danie...

 

Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkami


-4 piersi z kurczaka (900 - 1000g)
-ryż (4 woreczki)
-suszone pomidory w oliwie
-1 czerwona papryka
-4 ząbki czosnku
-śmietana 12 procent
-2 łyżki masła
-1 łyżka oliwy
-350 ml bulionu
-pół dużej cebuli
-bazylia
-sól, pieprz, papryka, cukier, zioła
-liście szpinaku
-natka pietruszki

 

 

1/ Filety z kurczaka umyć i podzielić tak, aby z jednego filetu zrobiły się 2-3 mniejsze części. Przerzucić do miseczki, dodać soli oraz pieprzu, następnie wyciskarką do czosnku wycisnąć 2 ząbki. Później należy natrzeć kurczaka wyciśniętym czosnkiem. Odłożyć na kilka minut.
2/ Pokroić paprykę, cebulę, posiekać natkę pietruszki.
3/ Na patelni można smażyć kurczaka, na mieszance masła oraz oliwy – do uzyskania koloru złocistego. Po 5 minutach dodać 100 ml bulionu i przykryć patelnię na kilka minut.
4/ W między czasie można wstawić wodę na ryż (nie zapominać o posoleniu wody)

 


5/ W dużym garnku rozpuścić masło, a także oliwę, następnie dodać cebulę oraz paprykę. Po kilku minutach, kiedy uzyskają rumienisty kolor dolać 100 ml bulionu. Można dodać trochę ziół prowansalskich, oregano.
6/ Następnie do garnka przerzucić kurczaka, dodać trzy garście liści szpinaku, a także ¾ słoiczka suszonych pomidorów (jeśli są zbyt duże – przekroić na pół). Po 3 minutach dolać resztę bulionu.
7/ Następnie dodać 200 ml śmietany 12%. Przekroić na małe plasterki 2 ząbki czosnku, dodać i całość wymieszać. Do całości dorzućcie posiekaną natkę pietruszki, a także 10-15 dużych liści bazylii. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
8/ Ryż na pewno już zdążył się ugotować. Można wyciągnąć talerze i podawać, voilà, smacznego!

 


Najedzeni? My również, ale chyba przydałoby się coś słodkiego… Na deser może kieszonki truskawkowe? Wyciągnijmy toster i bierzmy się do działania!

 

 

Kieszonki Truskawkowe


-100g mąki
-2 łyżki cukru
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1 jajko
-50 ml oliwy
-200 ml mleka
-truskawki (wedle uznania)
-śmietana (wedle uznania)

 



1/ Ciasto jest zbliżone do tego naleśnikowego. W misce należy umieścić 100 g mąki, następnie dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 50 ml oliwy, a także rozbić 1 jajko. Do całości dolać 200 ml mleka. Następnie blendować albo porządnie wymieszać
2/ Macie toster? Jeśli tak, to proszę o wyciągnięcie. Nie, nie będziemy robić tostów. Włączcie, czekajcie aż się nagrzeje. Przestrzenie należy posmarować odrobiną masła. Następnie zapełnić je uzyskanym uprzednio ciastem.
3/ Podpiekać 5 minut z jednej strony, następnie odwrócić na drugą stronę na kolejne 3-4 minuty.
4/ Wyciągnąć, przełożyć na talerz, dodać śmietanę, truskawki, a może nutellę i truskawki? Wedle uznania. Smacznego!

 

Można polać śmietaną, posmarować nutellą, posypać truskawkami, bananami, malinami - jedna wielka dowolność:)


Konsumenci: Dawid, Dorota, Krystian, Piotr

 

Gotuj z Hotem: Trzy dania za piętnaście złotych? To możliwe!

Gotuj z Hotem: Trzy dania za piętnaście złotych? To możliwe!

 

#szczecin #gastro #hotmagazine #gastroszczecin #gastronomia #gotowanie #kitchen #food #foodfest #pornfood #insta #follow #like

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

 

#szczecin #gastro #hotmagazine #gastroszczecin #gastronomia #gotowanie #kitchen #food #foodfest #pornfood #insta #follow #like

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

 

#szczecin #gastro #hotmagazine #gastroszczecin #gastronomia #gotowanie #kitchen #food #foodfest #pornfood #insta #follow #like

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

 

#szczecin #gastro #hotmagazine #gastroszczecin #gastronomia #gotowanie #kitchen #food #foodfest #pornfood #insta #follow #like #fit #healthy

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.