Gotuj z Hotem: Wegetariańska kuchnia azjatycka!
Każdy zgodzi się, że dobre jedzenie, ciekawe kulinarne pomysły, smakowite eksperymenty czy po prostu ładnie udekorowany talerz - zawsze są w cenie. Tym razem jako redakcja postanowiliśmy przyrządzić wegetariańskie dania kuchni azjatyckiej. W naszym menu znalazła się przystawka, drugie danie, a także słodko-kwaśny koktajl. Przypatrzcie się uważnie, przeczytajcie i koniecznie wypróbujcie w domu przepisów a’la Hot!
Nie jesteśmy przesadnie fit, uwielbiamy jeść mięso... Jednakże czasami fajnie jest przygotować coś „innego”. Dzisiaj zaserwujemy Wam dwa wegetariańskie pomysły na dobre, ciekawe jedzenie z kuchni azjatyckiej. Na dodatek skomponowaliśmy eksperymentalny koktajl. Noże w górę i przystępujemy do kulinarnej walki ;) Konsumenci: Dawid, Piotr, Dorota.
Przystawka: Sajgonki wegetariańskie
-mały ogórek, marchewka , szczypiorek, czerwona papryka
- kiełki rzodkiewki, czerwona cebula, ostra papryczka
- imbir, sos sojowy
- papier ryżowy, makaron ryżowy, kolendra
Ogórka, marchewkę i paprykę kroimy w cieniutkie paski. Imbir zaś na drobne zapałki, a chili siekamy na drobno. Na patelni smażymy przez kilka minut: paprykę oraz marchewkę. Makaron ryżowy gotujemy (zgodnie z instrukcją), a do gotującej się wody dodajemy kawałek imbiru. Po ugotowaniu się makaronu odcedzamy go, następnie mieszamy w misce z sosem sojowym. Papier ryżowy namaczamy w letniej wodzie (dosłownie dwie sekundy!) i umieszczamy na nim po trochu: makronu, marchewki, ogórka, papryki, szczypiorku, kiełki, imbir. Zawijamy sajgonki. Podawać z sosem.
My zrobiliśmy sos imbirowo-pomarańczowy:
-sok z 1 szt. pomarańczy
-sok z 1 szt. limonki/cytryny
-kawałek 3 cm świeżego imbiru, ząbek czosnku
-pół papryczki chili, 1 łyżka sosu sojowego
Jak zrobić sos? Wyciskamy w misce sok z połowy dużej pomarańczy, połowy małej cytryny. Wyciskamy ok. 3 cm imbiru, ząbek czosnku, doprawiamy papryczką chilli, a także 1 łyżką sosu sojowego – całość mieszamy. Można dodać również łyżkę miodu. Goto!
Drugie danie: Pad Thai z warzywami i sosem orzechowo-sezamowym
– 150 g. azjatyckiego makaronu
– 1 cukinia, 2 marchewki
– 100 g. orzeszków (my zrobiliśmy mix: ziemne, nerkowce, włoskie)
– 2 łyżki ziaren sezamu, olej sezamowy
– 1 czerwona cebula, 1 ostra papryczka
– 3 cm. świeżego imbiru, 1 limonka
– 1 łyżka czerwonej pasty curry, czosnek, sól, kolendra, szczypiorek
– jajko
Makaron gotujemy. Marchewki, cukinię i imbir kroimy w paski, cebulę i chili na drobno. Do pojemnika wrzucamy mix orzechów, sezam, czosnek oraz 5-6 łyżek oleju sezamowego oraz 1 łyżkę oliwy - całość zblendować. Na rozgrzanej patelni umieszczamy warzywa. Po 7 minutach dodajemy sos orzechowy oraz pastę curry. Całość możemy podlać 100 ml mleczka kokosowego. Wszystko dusimy razem przez 8 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy makaron, szczypiorek, posiekaną kolendrę, sezam. Wbijamy jajko. Całość mieszamy. Gotowe do podania!
Do picia: Koktajl z kurkumą
– mleko kokosowe, mleko
– 1 gruszka, 1 banan, 1 limonka
– 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy
– 2 cm. świeżego korzenia imbiru, 1 łyżka brązowego cukru
1/4 szklanki mleka oraz 100 ml mleka kokosowego gotujemy na małym ogniu. Dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz łyżkę cynamonu. Dodajemy posiekany kawałek imbiru i pokrojonego banana. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – dorzucamy do całości. Dodajemy 1/4 szklanki mleka. Całość dusimy przez kilka minut, następnie odstawiamy, aby napój ostygł. Wyciskamy 1 limonkę, dodajemy łyżkę brązowego cukru. Wszystko razem blendujemy, dodajemy lód. Gotowe!
Komentarze
Brak komentarzy.