Listopadowe przygody z dynią!
W listopadzie cyklu „Gotuj z Hotem”, na naszych gazetowych łamach, a potem - mamy taką nadzieję - na waszych stołach, króluje oczywiście dynia!. Jej popularność wiąże się oczywiście z coraz popularniejszym w Polsce amerykańskim święcie Halloween. Samo święto może nie każdemu się podoba, ale samo jedzenie dyni na pewno wyjdzie wszystkim na zdrowie.
Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, nasze artykuły realizujemy razem z Magdaleną Osiak, szczecińską blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. Zapraszamy i życzymy smacznego!
Ciasto dyniowe
Ciasto, którego wnętrze skrywa królowę jesieni- dynię. Treściwe i wilgotne, o subtelnym smaku korzennych przypraw- cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Idealne do jesiennej, rozgrzewającej herbaty.
- starta dynia- 200 g
- mąka pszenna- 200 g
- cukier trzcinowy- 200 g
- olej rzepakowy- 180 ml
- jajka- 2 szt.
- soda i proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce
- cynamon, imbir oraz gałka muszkatołowa- po 1/3 łyżeczki
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać olej, dodać startą dynię i wymieszać. Przesiać mąkę, wsypać sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy i wymieszać tylko do połączenia składników. Kwadratową blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Placki ziemniaczane z dynią
Konkretne i mięsiste placki ziemniaczane z dynią, doprawione odrobiną gałki muszkatołowej. Mega chrupiące z zewnątrz, jednak aby takie były nie żałujcie oleju do smażenia :) Do podania jogurt, śmietana, tzatziki, a nawet i posypane samym cukrem smakują bosko.
* ziemniaki surowe- 500 g
* dynia hokkaido- 300 g
* jajka- 2 szt.
* cebula- 1 mała
* mąka pszenna- 4 lekko czubate łyżki
* mąka ziemniaczana- 2 łyżki
* sól- łyżeczka
* gałka muszkatołowa- szczypta
* olej rzepakowy- do smażenia
Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać. Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na średnim ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia. Smacznego!
Pod nazwą Kraina Miodem Płynąca ukrywam się ja, czyli Magda. Wszyscy lubimy jeść, choć nie koniecznie... gotować, dlatego też w mojej Krainie stawiam na kuchnię prostą i nieskomplikowaną, a równocześnie smaczną. Najczęściej są to modyfikacje tradycyjnych i znanych przepisów na każdą kieszeń, choć znajdziesz także i szalone połączenia- bo od czasu do czasu trzeba życiu nadać odrobinę fantazji
Zapraszam do mojej Krainy:
www.krainamiodemplynaca.blogspot.com