Nowa szczecińska restauracja - Przedstawiamy makaroniarnie!
Gastronomiczna mapa Szczecina wzbogaciła się o nowe ciekawe miejsce! Przedstawiamy Makaroniarnia. To nowo otwarta rodzinna restauracja, serwująca smaczne dania kuchni włoskiej. Znaleźć tu można przede wszystkim różnego rodzaju makarony wykonane na bazie autorskiego przepisu i oryginalnych składników. Są tu też autorskie zupy, owoce morza, słodkie desery, napoje i wiele innych. Sprawdźcie jakie pytania zadaliśmy właścicielom...
Wspieramy lokalną gastronomię :)
Witamy w Hot Magazine! Na początku chcielibyśmy przybliżyć naszym czytelnikom czym jest Makaroniarnia i dowiedzieć się kim są jej właściciele. Jak powstał pomysł na otworzenie lokalu gastronomicznego i dlaczego akurat makarony?
Makaroniarnia jest lokalem w którym serwujemy świeże makarony które przygotowujemy od zera. Codziennie rano zaczynamy od wyprodukowania makaronu Linguine i Penne. Potem reszta przygotowań typu sosy desery dekoracje itd do otwarcia. Makaroniarnie prowadzę razem z żoną, oboje jesteśmy kucharzami z zawodu i długie lata pracowaliśmy razem w Szwajcarii gdzie nota bene się poznaliśmy. Maciej i Lyudmyla Rutkowscy. Pomysł na lokal narodził się ponad rok temu w trakcie pierwszej fali cvid-19 podczas kompletnego lock-downu.
Początkowo myśleliśmy o pizzerii ale po namyśle padło na pasta fresca czyli świeze makarony własnej produkcji. Mieszkaliśmy bardzo blisko Włoch więc często tam spędzaliśmy czas wolny. Ponadto kuchnia w Szwajcarii ma bardzo dużo z kuchni włoskiej więc postanowiliśmy to wykorzystać. Lecz chyba najistotniejszym z powodów są moje korzenie. Włoskie oczywiście. Panieńskie nazwisko mojej babci to Costazza, a pradziadek w wojsku zakochał się w kuchni i gotowaniu. Z resztą, cała rodzina ma słabość do dobrego jedzenia i biesiad w dobrym towarzystwie.
Na facebooku możemy zobaczyć zdjęcia wielu pysznych dań. Makaronów ale, także owoców morza – skąd sprowadzacie swoje składniki?
Składniki do makaronów kupujemy w Metro w Berlinie oraz wspomagamy się również Makro. Korzystamy też z oferty lokalnych importerów.
Owoce morza owocami morza, jednak to właśnie makaron jest Waszym głównym pomysłem. Opowiecie nam trochę o tej części karty? Zdaje się, że wykonujecie go własnoręcznie...
Owoce morza to fajny temat w gastronomii ale ceny i jakość w Polsce pozostawiają niestety dużo do życzenia. Makarony robimy własnoręcznie używając do tego mąki Rimacinata jest to najwyższej klasy semolina. Nie używamy jaj więc nasz makaron jest też dla vegan i można go długo przechowywać.
Robimy 4 rodzaje makaronu Penne ,czyli krótkie proste rurki Lingine makaron jak spagetti tylko spłaszczony. Linguine di sepia czyli płaskie spagetti farbowane atramentem z mątwy,idealny do owoców morza, tuńczyka i nie tylko. Płaty lasagne z których robimy lasagne bolognese i warzywną.
Wasz lokal jest położony wewnątrz osiedla na Świerczewie. Czy taka lokalizacja jest dogodna dla Waszego dalszego rozwoju? Jak oceniacie takie położenie?
Lokalizacja nie jest idealna ponieważ ciężko nas znaleźć. Z czasem chcieli byśmy otworzyć lokal w bardziej widocznej miejscu,w planach jest też food truck ale to być może w przyszłym roku. Na razie auto czeka na przebudowę. Obecne miejsce jest dobre dla małego lokalu który mogą prowadzić 2 osoby więc na początek nam wystarcza.
Które dania są ofertą stałą a jakie możemy zobaczyć tylko w konkretne dni?
Nasza karta ma 10 dań stałych które można indywidualnie pod klienta modyfikować. Oprócz tych dań co tydzień robimy coś innego niż mamy w karcie. Zmieniając rodzaj makarony mamy do wyboru 18 dań stałych. Ponadto można kupić nasz makaron w surowej postaci i przygotować go samemu w domu, to typowe we Włoszech.
Obecnie okres urlopowy nie sprzyja takim lokalom jak nasz ze względu na to że jednak bardzo dużo mieszkańców wyjechało na urlopy. Od września planujemy drobne zmiany w karcie na bardziej sezonowe.
Przypuśćmy, że po głównym daniu naszła mnie ochota na deser. Czy w karcie znajdę coś na słodko?
W naszej ofercie można znaleźć klasyczne desery włoskie jak panna cotta i tiramisu czasem robimy sernik, sernik na zimno, szarlotkę lub chlebek bananowy. Do tego serwujemy bardzo dobrą kawę z regionalnej palarni. Wychodzimy z założenie że trzeba się wspierać kupując produkty od miejscowych producentów.
Czy jest możliwość zamówienia jedzenia na dowóz?
Narazie nie mamy jedzenia na dowóz/Można do nas zadzwonić i zamówić na wynos jedzenie z własnym odbiorem.
To chyba wszystko! Kilka słów na koniec dla naszych czytelników?
Mamy nadzieję że zainteresuje czytelników nasz lokal i to co w nim serwujemy. Zapraszamy serdecznie do z próbowania naszych makaronów i nie tylko.
Dane kontaktowe:
ul. Witkiewicza 49U/13
Mail : [email protected]
Facebook: Makaroniarnia