Perseusz – Kulinarny podróżnik

07.06.2017 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Archiwum Restauracji

Podróżując po południu Europy właściciel Perseusza miał przyjemność odkryć smaki i aromaty, których, jak mówi: „próżno było szukać w szczecińskiej gastronomii”. Pomysłodawca miejsca, Aleksander Wilusz - miał okazję szkolić się pod okiem włoskich szefów kuchni, co pozwoliło mu przenieść do Szczecina wszystko to, co najlepsze nad basenem Morza Śródziemnego. W czerwcu porozmawiamy na temat powstania Perseusza, a także o tym wszystkim, co dobrego można znaleźć w menu restauracji. Znajdziecie tutaj dania zarówno z Włoch, jak i Hiszpanii oraz Grecji.

 

 

hot°: Proszę wyjaśnić pokrótce jak to się stało, że postanowił Pan otworzyć w Szczecinie restaurację z kuchnią śródziemnomorską.


Szczerze powiedziawszy, podczas pobytu we Włoszech, moją uwagę zwróciła przede wszystkim jakość produktów używanych w tamtejszej kuchni. Zaskoczył mnie fakt, jak wielką wagę Włosi przywiązują do tego, co serwują i spożywają w ciągu dnia. Tutaj pojawiła się inspiracja, aby przenieść do Polski nie tylko smak poznanych tam dań, ale również ich jakość oraz świeżość, by przy okazji otulić je ciepłem tamtejszego klimatu przemyconego w sercu.

 


hot°: Skąd pomysł na nazwę lokalu? Czy to Pan jest tytułowym Perseuszem?:)


I tutaj pojawia się ciekawostka. Choć mój pomysł narodził się we Włoszech, nie chciałem ograniczać menu tylko do tamtejszych dań. Postanowiłem więc pójść o krok dalej i zaczerpnąć inspiracji w kuchniach innych krajów, mianowicie Hiszpanii oraz Grecji. Gra barw, mieszanka smaków, skrajne elementy wystroju, a nawet nazwa naszego lokalu sprawiają, że można uchwycić zmysłami choć cząstkę wymienionych zakątków świata. Czy ja jestem tytułowym Perseuszem? Nie sądzę. Jednak jest to trafna metafora związana z występującymi w gastronomii przeciwnościami oraz dążeniem do ich zwyciężenia.

 

Risotto Milanese


hot°: Perseusz Ristorante został otwarty (jeśli nas pamięć nie myli) jesienią zeszłego roku. Jak ocenia Pan dotychczasowy okres działalności restauracji?


Wytrwale pracujemy nad tym, aby nie stać w miejscu i wciąż się rozwijać. Małymi kroczkami wprowadzamy zarówno w menu, jak i w samym lokalu nowości, które sprawiają, że działalność Perseusza staje się coraz bardziej atrakcyjna. Najbardziej motywuje nas zadowolenie klientów – wówczas sami stajemy się zadowoleni ze swojej pracy. I tego się trzymamy. Wyciągamy wnioski z pomyłek, cieszymy się z sukcesów i z pozytywnym nastawieniem patrzymy w przyszłość.

 


hot°: No dobrze, teraz przejdźmy do rzeczy. Macie przytulny, klimatyczny lokal, proszę powiedzieć dlaczego warto odwiedzić Perseusza. A może dlaczego warto zamówić z dowozem?


Dziękujemy za tak miłe słowa dotyczące naszego lokalu. Być może właśnie dlatego warto go odwiedzić? Aby oderwać się od rutyny dnia codziennego i uraczyć podniebienie świeżo mieloną kawą zaparzoną we włoskiej kafeterce? A może spróbować nowego smaku przeniesionego tutaj znad basenu Morza Śródziemnego? Zawsze staramy się dbać o to, aby klienci czuli się dobrze w Perseuszu, ale nie zapominamy również o tych, którzy postanowili zamówić nasze dania do domu. Ich jakością zajmujemy się równie skrupulatnie i staramy się dostarczyć je jak najszybciej.

 

Spaghetti Carbonara

 

Aglio olio


hot°: Co znajdziemy w Waszym menu?


Nasze menu bogate jest w starannie skomponowane pizze na cieście włoskim lub grubym, aby każdy klient mógł wybrać lubiany przez siebie smak. Ponadto znaleźć w nim można klasyczne włoskie czy hiszpańskie przystawki, szeroki wybór makaronów oraz dań, w tym również risotto, a także lżejsze dla podniebienia i idealne na cieplejsze dni - sałatki.

 


 

hot°: Prosimy polecić naszym Czytelnikom trzy potrawy, które koniecznie trzeba zamówić, będąc u Was.


Szczególnie możemy polecić egzotyczną pizzę Picante, która wyróżnia się karmelizowaną papryką zestawioną z ostrością chili oraz pikantnością salami, nasze popisowe makarony – klasyczną Carbonarę oraz Pastę Nord, a także hiszpańską przystawkę Melon con Jamon, czyli soczysty półksiężyc melona owinięty szynką parmeńską – igrającą swoją słonością ze słodyczą owocu.

 

hot°: A może na koniec zaproponuje Pan jakąś fajną promocję dla naszych Hot-Czytelników?


Dla czytelników Hot Magazine przygotowaliśmy 100 kodów rabatowych, które pozwolą spróbować naszych dań i pizz ze zniżką 15%. Aby wykorzystać kod, wystarczy złożyć zamówienie przez naszą stronę internetową (www.perseusz-szczecin.pl) i wpisać hasło HOT w okienku „kupon promocyjny”.


hot°: Dziękujemy za wywiad!


Również dziękuję i do zobaczenia.:) 

 

 

  

Perseusz Ristorante
ul. Rostocka 110A
tel. 690 517 721
Polub lokal na Facebooku!
Odwiedź stronę Internetową Perseusza!

 

 

Perseusz – Kulinarny podróżnik

Perseusz – Kulinarny podróżnik

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.