Perseusz – wyjątkowe smaki pizzy

21.11.2024 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Daniel Pastuszak

Perseusz to pizzeria, która wyróżnia się na kulinarnej mapie Szczecina swoim nietuzinkowym podejściem do pizzy. Nazwa nawiązująca do greckiego herosa odzwierciedla ich filozofię – czerpią inspiracje nie tylko z kuchni włoskiej, ale z całego regionu Morza Śródziemnego i dalej. To miejsce, gdzie klasyka łączy się z odważnymi smakami typu fusion, a menu wciąż ewoluuje dzięki podróżom i eksperymentom. Jakie są ich kulinarne hity tej jesieni? Co sprawia, że Perseusz to wyjątkowy wybór dla rodzin i smakoszy? Przeczytajcie nasz wywiad, aby dowiedzieć się więcej!

 

 

hot°: To nie pierwszy nasz wywiad, ale tego pytania jeszcze nie było: Nazwa Perseusz jest dość nietypowa dla pizzerii – co było inspiracją przy jej wyborze?


Perseusz: Perseusz to przede wszystkim symbol. Wyróżniamy się jako pizzeria, która nie zamyka się w tradycyjnym włoskim stylu robienia pizzy. Ta nazwa, nawiązująca do Grecji, przypomina, że czerpiemy inspirację z całego regionu Morza Śródziemnego, a ostatnio wychodzimy jeszcze dalej.

 

 

hot°: Jakie na ten moment są Wasze trzy topowe pizze, które cieszą się szczególną popularnością na jesień?


Niezmiennie prym wiedzie pizza Parma – to nasza najbardziej "włoska" propozycja. Oprócz niej świetnie sprzedaje się Pancetta, przygotowywana na białym sosie z boczkiem, kurczakiem i pieczarkami – jej popularność rośnie zawsze, gdy robi się chłodniej.

 

Hitem tej jesieni jest również nasza nowość z gruszką, którą nazywamy "SuPera" – jest naprawdę super!

 

hot°: Macie w menu bardzo odważne połączenia smaków. W jaki sposób tworzycie Wasze pizze typu fusion?


Perseusz to miejsce spotkań podróżników. Działamy trochę jak port, do którego przypływają towary i idee z całego świata. Sami również dużo podróżujemy, szukając inspiracji. Nie wszystko, co odkryjemy, trafia w gusta naszych gości, ale wiele nieoczywistych połączeń zostaje w menu na stałe.

 

Przykładem są takie propozycje jak seul kimchi, inspirowana kuchnią koreańską, czy tokyo umami z owocami morza.

 

 

hot°: Czy planujecie rozwijać ofertę pizzy fusion o nowe, nieoczywiste połączenia smaków?


Na razie najpopularniejsze pizze fusion trafiły do stałego menu. Po kolejnej podróży kulinarnej na pewno wrócimy z nowymi pomysłami.

 

 

hot°: Poza pizzą, jakie inne dania można znaleźć w Waszym menu? Czy jest coś, co szczególnie polecacie?


Perseusz: Oprócz klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej mamy autorskie kompozycje inspirowane krajami południa. Szczególnie polecamy Pasta Nord i Sznycel Habsburski – to nasze prawdziwe "klejnoty w koronie".

 

 

hot°: Czy macie dania, które szczególnie polecilibyście rodzinom z dziećmi?


Dla dzieci przygotowaliśmy całe specjalne menu. Na szczególną uwagę zasługują stripsy z kurczaka – przygotowujemy je od podstaw. Są rewelacyjnie chrupiące i pieczone na gorącym powietrzu, co sprawia, że są dużo zdrowsze od fastfoodowych odpowiedników.

 

hot°: Jak wygląda teraz kwestia zamawiania pizzy na dowóz? Jak to wygląda w szczegółach i jak duży jest obszar dostawy?


Nasze dwie placówki – Perseusz Ristorante na północy i Perseusz Express na południu – obejmują strefą dostawy większość lewobrzeżnego Szczecina oraz pobliskie miejscowości.

 

Dysponujemy flotą do zadań specjalnych: mamy auta, skutery elektryczne, motocykle, a nawet auto terenowe. Co ważne – nie dowozimy na rowerach, ponieważ zależy nam na jakości dań, które dostarczamy.

 

 

 

hot°: Jakie rozgrzewające napoje znajdziemy w Waszej jesiennej ofercie?


Oprócz szerokiego wyboru herbat mamy teraz w ofercie grzane wino – również w wersji bezalkoholowej.

 

 

hot°: Na koniec pytanie na koniec roku: Jakie są Wasze plany na przyszłość? Czy możemy spodziewać się nowych pozycji w menu lub kolejnych lokali Perseusz?


Nowe pomysły testujemy niemal codziennie! Możemy już zdradzić, że jeszcze przed świętami ruszamy z produkcją pierogów: klasycznych z kapustą i grzybami, uszek, a także pielmieni.

 

Dzięki temu będą mogły znaleźć się na wigilijnych stołach. Tradycyjnie Perseusz zamknięty jest tylko raz w roku – właśnie w Wigilię.

 

 

 

Perseusz Ristorante

ul. Rostocka 110A

tel. 690 517 721 

www.facebook.com/perseuszristorante

www.perseusz-szczecin.pl

 

Perseusz Express

ul.Bieszczadzka 57, wejście od Okulickiego

tel.721 968 749

https://www.facebook.com/Perseusz.Express

https://www.perseusz-express.pl

 


Nocna Gastro Pizza

tel. 512 539 393

https://www.facebook.com/GastroPizzaSzczecin

 

 

 

Perseusz – wyjątkowe smaki pizzy

Perseusz – wyjątkowe smaki pizzy

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.