Proste przepisy na truskawki
W czerwcowym numerze Hota startujemy z nowym cyklem artykułów, będą to przepisy na proste i fajne dania związane z porą roku czy aktualnymi szczecińskimi modami kulinarnymi. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, będziemy je realizujemy razem z Magdaleną, blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca” W naszym pierwszym odcinku bierzemy się za dania z truskawek! W gazecie znajdziecie skrócone przepisy, a na naszym portalu co tydzień będziemy publikować rozszerzone wersje i dodatkowe informacje.
Zapraszamy i życzymy smacznego!
Domowe lody waniliowe z 3 składników
• śmietanka 30 %- 600 ml
• mleko skondensowane- 400 g
• wanilia-1 laska
Mleko skondensowane przelać do miski.
Ubić śmietankę i dodać do mleka skondensowanego wraz z wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremek na lody, w środek włożyć patyczki i wstawić do zamrażalnika.
Lody gotowe po około 6 godzinach chłodzenia.
Sernik truskawkowy z galaretkami na zimno
• mielony twaróg w wiaderku- 400 g
• śmietana kremówka-200 g
• świeże truskawki-550 g
• galaretka truskawkowa-4 opakowania
• woda, gorąca i przegotowana-1 litr
• biszkopty typu ladyfingers- około 15 szt.
Przygotować galaretki rozpuszczając je w gorącej, przegotowanej wodzie, a następnie ostudzić i rozdzielić: 500 ml, 300 ml i 200 ml- z czego 200 ml wylać do łaskiego naczynia i od razu wstawić do stężenia do lodówki.W misce umieścić 500 ml przestudzonej galaretki, twaróg, kremówkę oraz 250 g truskawek i zmiksować, aż do otrzymania gładkiej masy.
Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć biszkoptami, a następnie wylać masę. Całość odstawić do lodówki do lekkiego stężenia na około 30 minut. Kiedy masa będzie lekko ścięta, wyłożyć pozostałymi truskawkami pokrojonymi w plasterki i wylać pozostałą część lekko ściętej galaretki. Sernik ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami, mozzarellą, rukolą i ziarnami w sosie balsamico
• pierś z kurczaka-1 duża
• rukola-2 garście
• mini mozzaella w kulkach-około 200g
• truskawki- około 200 g
• ziarna słonecznika i sezamu-po 2 łyżeczki
• słodki sos balsamiczny-po 2 łyżeczki
• oliwa z oliwek-2 łyżki
• przyprawa do kurczaka, sól i pieprz-do smaku
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, a następnie zamarynować z oliwie wymieszanej z przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Na talerzyku wyłożyć wymytą rukolę, pierś z kurczaka, mozzarellę i truskawki, polać sosem balsamicznym i posypać ziarnami.
Smacznego.
Truskawki w śmietanie podkręcone miętą
• truskawki-400 g
• śmietana 18%-200 ml
• cukier-2 czubate łyżki
• świeża, posiekana mięta-2 łyżeczki
Truskawki pokroić w plasterki i połączyć ze śmietaną, miętą i cukrem.
Smacznego.
Na naszym portalu hotmag.pl, co tydzień będziemy publikować rozszerzone wersje przepisów wraz z dodatkowymi informacjami.
Polecamy www.krainamiodemplynaca.blogspot.com