Ruszt - dania z grilla!
Ruszt to nowe miejsce na szczecińskiej mapie gastronomicznej, które zostało otwarte w połowie lipca br. Lokal mieści się przy ul. Krzywoustego, w miejscu niedawno zamkniętego Botanica. Choć Ruszt działa dopiero nieco ponad tydzień, to już szczecinianie mogą kojarzyć go np. z kolorowymi burgerami, a także innymi potrawami, o których za chwilkę wspomnimy. Jeśli znacie podobne miejsca, o których moglibyśmy napisać, to piszcie na adres: [email protected].
Wnętrze lokalu za bardzo nie zmieniło się po zamknięciu poprzedniej restauracji, ale jak mówią właściciele – takowe zmiany są planowane. To wszystko nie zmienia faktu, że jest przyjemnie, ciepło i klimatycznie. Według nas – w zasadzie zbyt wiele nie trzeba kombinować, jeśli chodzi o wystrój lokalu. Skupmy się jednak na tym, co najważniejsze, zatem zajrzyjmy do menu.
Można tutaj znaleźć sześć przystawek. Naszą uwagę przykuły m.in. krewetki w panko z pastą fasolową z chilli oraz tatar z pieczywem (pozycja zmienna). Ceny przystawek od 9 do 29,90 zł. W menu można znaleźć dwie zupy: rakową oraz zupę dnia. Ta pierwsza w cenie 19,90 zł, natomiast zupa dnia w cenie 9,90 zł. Przy daniach głównych mamy zdecydowanie szerszy wybór. To co rzuca się w oczy, to zdecydowanie burgery (w tym rakowy), pastrami, pulled pork / beef, żeberka, czy stek. Ponadto w karcie można znaleźć dodatki do dań, sosy, dania dla dzieci, desery oraz oczywiście napoje. Całe menu możecie obejrzeć poniżej. Z krótkiej rozmowy z właścicielami dowiedzieliśmy się, że za kilka dni menu Rusztu zostanie rozszerzone o nowe pozycje.
Mustangi w Ruszt Grill House? Sprawdź wydarzenie, które odbędzie się w najbliższą niedzielę!
Piotr: „Brakowało mi w Szczecinie miejsca, które serwuje rozmaite dania grillowe. Oczywiście mamy w naszym mieście szaszłykarnie, mamy steakhouse’y, ale one raczej skupiają się tylko na konkretnych produktach (szaszłyki, kiełbaski, steki). Oczywiście chwała im za to – lubię odwiedzać również takie miejsca, ale cieszy mnie fakt, że pojawił się lokal, który daje bardziej urozmaicony wybór. Często miałem okazję oglądać w TV programy, w których podróżnicy, eksperci kulinarni odwiedzają różne miejsca, w których serwowana jest lokalna kuchnia, oparta na daniach z grilla. Pamiętam odcinki, w których odwiedzane były lokale w amerykańskim Teksasie. Tutaj dania z rusztu osiągają poziom nie do przebicia (prawdopodobnie:). Fajnie, że doczekaliśmy się Rusztu, który być może pokaże nam, jak dania z grilla powinny smakować”.
Dawid: „Ja natomiast bardziej skupię się na kuchni i smaku. Przeglądając menu widzieliśmy kilka pozycji, które nas zainteresowały. Zdecydowaliśmy się na: panierowaną marchew na przystawkę (9 zł), zaś na drugie żeberka ze złotnickiej w miodzie i chili, (34,90 zł) oraz miskę raków regionalnych w winie, czerwoną cebulą i pieczywem (29,90 zł) – do tego dobraliśmy jeszcze sos miodowo-musztardowy. Panierowaną marchew oceniamy bardzo dobrze, fajny pomysł, wykonanie oraz smak. Jeśli chodzi o drugie danie, to postanowiliśmy wybrać dwie pozycje i podzielić się każdą po połowie. Żeberka chyba wygrały konkurencję, mięso było bardzo smaczne, delikatne, choć troszkę bardziej moglibyśmy wyczuwać chili oraz miód (wiemy że właściciele już nad tym pracują!) - polecamy to danie! Miska raków, czyli duża micha, sałata, cebula, czosnek, wino oraz oczywiście ku zaskoczeniu…. raki;) – mimo że raki mogłyby być nieco większe (sporo babrania, a części jadalnej zbyt mało), to oceniamy danie na plus”.
Właściciele wspominali, że niezwykle ważne dla nich jest wsłuchiwanie się w opinie klienta. Przy rachunku każdy klient otrzymuje ankietę, w której może zgłosić swoje uwagi – bardzo fajny pomysł. Nasze wyjście uważamy za bardzo udane. Miejsce ma duży potencjał, właściciele oczekują opinii od swoich gości, dania smaczne, warto odwiedzić!
Wideo
Ruszt
ul. Krzywoustego 14
tel. 790 380 876
Polub na Facebooku!
Godziny otwarcia:
pon.-czw. 07-22.30
pt. 07-23
sob. 08-23
niedz. 09-21
Komentarze
Brak komentarzy.