Specjalności nadmorskie
W lipcowym numerze Hota zapraszamy Was na drugi artykuł z naszego nowego cyklu, w którym prezentujemy przepisy na proste i fajnie dania związane z porą roku czy aktualnymi szczecińskimi modami kulinarnymi. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, realizujemy je razem z Magdaleną Osiak, blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. W naszym drugim odcinku pilnujemy wakacyjnego charakteru tego wydania Hota i bierzemy się za kuchnię nadmorską! W gazecie znajdziecie skrócone przepisy, a na naszym portalu co tydzień będziemy publikować rozszerzone wersje i dodatkowe informacje. Zapraszamy i życzymy smacznego!
Dorsz duszony w folii z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami
2 porcje:
* około 300 g polędwicy z dorsza
* około 500 g młodych ziemniaków
* pół szklanki oleju
* 70 g masła
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki rozmarynu
* pół pęczka świeżego kopru
*sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku
- Rybę doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, a na wierzchu ułożyć koper, włożyć do folii i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.
- Młode ziemniaki wyszorować ze skórki (stare trzeba obrać), przeciąć na ćwiartki, doprawić solą oraz rozmarynem, wymieszać z olejem i ułożyć obok ryby. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
- W międzyczasie miękkie masło połączyć ze sprasowanym czosnkiem. Na talerzu ułożyć rybę, ziemniaki i masełko. Smacznego!
Klasyczne i proste gofry z bitą śmietaną i owocami lata
Około 10 szt.:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mleka
* 1/2 szklanki oleju rzepakowego
* 2 jajka
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* olej rzepakowy- do posmarowania formy
* bita śmietana i owoce sezonowe do podania
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie wymieszać- rózgą- pozostałe składniki.
- Formę (gofrownicę lub silikonową formę do gofrów) wysmarować olejem i na dobrze rozgrzaną wylać porcję ciasta.
- Piec około 3- 3,5 minut. Podawać z bitą śmietaną i owocami sezonowymi.
Smażony mintaj z pesto bazyliowym i domowymi frytkami
2 porcje:
* około 300 g filetu z mintaja
* około 500 g dużych ziemniaków
* doniczka bazylii
* 40 g twardego sera
* 60 g nerkowców
* 2 ząbki czosnku
* 1 butelka oleju rzepakowego
- Ziemniaki wyszorować ze skórki (stare ziemniaki obrać), pokroić w cienkie paski i usmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Filety z mintaja oprószyć solą oraz pieprzem, zamoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i usmażyć do zezłocenia.
- Z nerkowców, sera, bazylii, czosnku i oliwy przygotować pesto- najlepiej zmiksować blenderem. Doprawić solą oraz odrobią pieprzu.
- Na talerzu ułożyć frytki, obok rybę i pesto bazyliowe.Smacznego!
Shake lodowy waniliowo-jagodowy
2 porcje:
* 4 gałki lodów waniliowych
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka jagód
* 2 łyżki cukru
- Jagody zmiksować z cukrem i mlekiem. Płyn wymieszać z gałkami lodów waniliowych. Podawać natychmiast! Smacznego!
____________________________
Na naszym portalu hotmag.pl, co tydzień będziemy publikować rozszerzone wersje przepisów
wraz z dodatkowymi informacjami
Polecamy
www.krainamiodemplynaca.blogspot.com