Wrześniowe knedle i angielskie ciasto crumble

14.09.2018
Autor: Magdalena Osiak, Zdjęcia: Kraina Miodem i Mlekiem Płynąca

We wrześniu, pora na kolejny odcinek naszego cyklu „Gotuj z Hotem”, tym razem bierzemy się za sezonowe wrześniowe owoce, którą są podstawą do dwóch legendarnych dań: polskich knedli i angielskiego ciasta Crumble. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, realizujemy je razem z Magdaleną Osiak, blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. W gazecie znajdziecie skrócone przepisy, a na naszym portalu znajdziecie rozszerzoną wersje i dodatkowe informacje. Zapraszamy i życzymy smacznego! Gotowanie może być proste!

 

 

  

 

Crumble z owocami

Miękkie i gorące owoce zapiekane pod warstwą chrupiącej kruszonki.

W tym przepisie kruszonka została wzbogacona o nutę cynamonu, co daje jeszcze pyszniejszą kompozycję smakową.

Crumble podane z lodami, które pod wpływem temperatury się roztapiają to dosłownie poezja smaku.

Pracy niewiele, a efekt piorunujący- przekonaj się sam!

 

Składniki:

  • 1,5 kg owoców sezonowych
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

  

 

Jak to zrobić?

Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Z miękkiego masła, mąki, cukru oraz cynamonu wyrobić kruszonkę i umieścić na wierzchu owoców.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 15 minut. Najlepiej smakuje z lodami, choć równie dobrze smakuje z kremówką lub jogurtem.

 

 

 

Knedle ze śliwkami

Klasyka sezonu śliwkowego.

Mięciutkie ciasto, soczysta śliwka w środku + do podana zrumieniona bułka tarta i dodatkowo śmietanka gwarantują niebiańskie doznania ;)

 

Składniki:

  • około 20 szt. śliwek węgierek
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej (+ do podsypania rąk)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

  

 

 

 

Jak to zrobić?

Ugotować ziemniaki, a następnie ostudzić i połączyć z jajkiem, mąką, skrobią i szczyptą soli. Jeżeli ciasto będzie dosyć mocno kleiste (zależy to od rodzaju ziemniaków) nie dosypuj mąki, a jedynie oprósz nią ręce- to sprawi, że ciasto będzie miękkie i rozpływające się w ustach, a nie gliniaste! Z masy urywać kawałki ciasta, uformować kule, lekko spłaszczać, na środku ułożyć śliwkę i szczelnie zlepić nadając kształt kuli. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie minutę od wypłynięcia na wierzch. Podawać ze zrumienioną bułką tartą, śmietanką czy jogurtem.

 

 

 

Pod nazwą Kraina Miodem Płynąca ukrywam się ja, czyli Magda :)

Wszyscy lubimy jeść, choć nie koniecznie... gotować, dlatego też w mojej Krainie stawiam na  kuchnię prostą i nieskomplikowaną, a równocześnie smaczną. Najczęściej są to modyfikacje tradycyjnych i znanych przepisów na każdą kieszeń, choć znajdziesz także i szalone połączenia - bo od czasu do czasu trzeba życiu nadać odrobinę fantazji ;)

 

Zapraszam do mojej Krainy: www.krainamiodemplynaca.blogspot.com