Autentyczna kuchnia koreańska w dzielnicy Schöneberg
Autentyczna kuchnia koreańska w dzielnicy Schöneberg. Leberstraße to spokojna ulica w dzielnicy Schöneberg. Nazwana na cześć Julius Lebera, polityka Socjaldemokratycznej Partii Niemiec(Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD), uczestnika niemieckiego ruchu oporu przeciwko reżimowi nazistowskiemu (1891-1945). To bardzo ciekawy rejon tej dzielnicy. Kilkaset metrów stąd, przy Hauptstraße 155 mieszkał w latach 1976-1979 David Bowie, którego „berliński okres” uznawany jest za bardzo ważny i legendarny. Również niedaleko stąd, w środy i soboty przy Crellestraße odbywa się Crelle Markt, rynek turecki, specjalizujący w świeżych owocach i warzywach w naprawdę bardzo atrakcyjnych cenach. Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie"
Z kolei niecały kilometr stąd mieści się istniejący od 1997 roku klub Havanna, któremu w książce @OffBerlin. Przewodnik alternatywny został poświęcony cały podrozdział. Na czterech piętrach można tu się bawić przy różnych rytmach, od salsy, bachaty i kizomby, po hip-hop, rnb, reggae i pop. Można też wziąć lekcję salsy, a umiejętności wykorzystać na parkiecie jeszcze tego samego wieczoru. Ponadto ulica ta ma jeszcze jedną bardzo ciekawą tajemnicę, którą podzielimy się w osobnym artykule.
Gokan to mała restauracja, znajdująca się przy Leberstraße 9, niedaleko skrzyżowania z Kolonnenstraße, prawdopodobnie najstarszą ulicą w dzielnicy Schöneberg. To świetny wybór zarówno na lunch, jak i popołudniową, albo wieczorną wizytę. Lokal specjalizuje się autentycznej kuchni koreańskiej, a jego obsługa pochodzi w całości z tego niezwykle ciekawego, również pod względem kulinarnym kraju Azji Wschodniej. Będąc tu pod koniec sierpnia w środku dnia, wybraliśmy małe co nieco spośród propozycji lunchowych.
Fantastyczne Kimchi – Jon, placki z kimchi, świetne bibimbap, czyli ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, pasta z fasoli, a do tego koreańska wódka ryżowa. Wszystko bardzo nam smakowało, ale niestety dalsze plany kulinarne na ten dzień nie pozwoliły na większą ucztę. Jednak z pewnością tu wrócimy, aby późniejsza porą popróbować tutejszego koreańskiego BBQ, albo dania o nazwie Namu – Zim, mostka wołowego z warzywami i grzybami, gotowanego na parze na naturalnych tacach z drzewa cyprysowego. Spodobał nam się również skromny, wręcz ascetyczny, ale bardzo ciekawy wystrój lokalu, który bardzo polecamy, jako kolejne nowo odkryte miejsce na kulinarnej mapie Berlina.
Mail: [email protected]
tel. 516 155 324
www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie
www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie
www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw
Komentarze
Brak komentarzy.