Madame Paloma Bakehouse - przepyszne brioszki z nadzieniem
Madame Paloma Bakehouse - przepyszne brioszki z nadzieniem. Zbliża się tłusty czwartek, więc zaczniemy o pączkach. W Berlinie pączki nazywają się „Berliner Pfannkuchen”, albo krócej „Pfannkuchen”. „Pfannkuchen” zaś to w języku niemieckim nazwa "naleśników", które podadzą nam, kiedy zamówimy je na przykład w Monachium. W stolicy Bawarii zaś, ale nie tylko tam, pączki nazywane są „Krapfen”. Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie"
Warto o tym wiedzieć, szukając w Berlinie cukierni, specjalizującej się w pączkach. A jest ich wiele. Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich mają w nazwie słowo „donuts” i bardziej przypominają amerykańską wersję tego produktu. Nie jestem ich fanem.
W związku z tym w pełni świadomie, choć z pewnością przewrotnie, chciałbym polecić znakomitą moim zdaniem alternatywę dla pączków, czyli ciastka typu „brioche” z pewnej niedawno otwartej cukierni, zlokalizowanej w dzielnicy Friedrichshain. Jest to także ciasto drożdżowe, również z nadzieniem. Oczywiście technologia wytwarzania jest inna, bowiem brioszki się piecze, a pączki smaży.
Madame Paloma Bakehouse to cukiernia, którą otworzyli we wrześniu 2022 Erez Pintok i Hilla Sasson. Erez urodził się w Izraelu, w regionie Morza Galilejskiego, w rodzinie szefów kuchni i w mieszanej kulturze Wschodu i Zachodu, Żydów i Arabów. W 2014 roku przeniósł się do Paryża, gdzie rozpoczął studia w „Le Cordon Bleu”, jednej z najbardziej prestiżowych instytucji kulinarnych na świecie.
Hilla, również urodzona w Izraelu, wywodzi się ze świata komunikacji i mediów. Po dziesięciu latach pracy jako dziennikarka i konsultantka PR przeniosła się z Erezem do Paryża. Erez i Hilla swoje kulinarne marzenie postanowili zrealizować w Berlinie. Prywatnie są parą, mają jeszcze małego, miłego pieska, który swoją obecnością pomaga im w cukierni, krzątając się i witając gości.
Przepyszne brioszki wykonane z prawdziwej francuskiej mąki. W ofercie jest ich kilka rodzajów, w m.in. z nadzieniem czekoladowym, pralinowym, kremem i marmoladą jabłkową. To miejsce jest prawdziwą perłą i jednym z najciekawszych naszych dotychczasowych odkryć cukierniczych w Berlinie.
Mail: [email protected]
tel. 516 155 324
www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie
Komentarze
Brak komentarzy.