Naleśnikowy Raj przy Pappelallee

24.07.2023 0 komentarzy
Autor: Marek Defée, Zdjęcia: Katarzyna Defée

Naleśnikowy Raj przy Pappelallee! Znajdując się w dzielnicy Prenzlauer Berg, w okolicy stacji metra Eberswalder Straße linii U2, warto dotrzeć do miejsca, które na zawsze zostanie w pamięci smakoszy naleśników. Znajduje się ono bowiem ok. 400 m stąd, przy Pappelallee 15. Suzette crêperie to francuska naleśnikarnia, którą założyli Damien, główny inżynier w paryskim koncernie budowlanym i Olivier, menadżer w Publicisie. Zakochani w Berlinie, znaleźli sposób na życie w tym mieście, uszczęśliwiając wszystkich tych, którzy wiedzą lub chcą się dowiedzieć, jak powinny smakować prawdziwe crêpes (na słodko) i galettes (na słono). Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie" 

 


Po pewnym czasie lokal został przejęty przez Vincenta i Jeana-Philippe, dla których Berlin stał się miłością od pierwszego wejrzenia i dlatego zrezygnowali z życia i bezpiecznej pracy w Paryżu. Vincent był inżynierem informatykiem w Generali Versicherung, a Jean-Philippe był sprzedawcą biletów w Nouveau Théâtre de Montreuil. W sztuce robienia naleśników zostaliśmy przeszkoleni przez Damiena i Oliviera, poprzednich właścicieli naleśnikarni.

 


Byliśmy tu dotychczas dwukrotnie, jeszcze za czasów pierwszych właścicieli. Było wyjątkowo smacznie. Są tu najlepsze crêpes Suzette, jakie jadłem w życiu. Myślę, że niedługo trzeba będzie odwiedzić to miejsce ponownie.

 

 

Mail: [email protected]

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.