Takoyaki – japońskie pierożki w Mauerparku!
Takoyaki – japońskie pierożki w Mauerparku! Berlińska scena street food ma się bardzo dobrze. Cechuje ją różnorodność i autentyczność. Wynika to między innymi z tego, że w stolicy Niemiec mieszkają przedstawiciele chyba wszystkich nacji. Ostatnio odwiedziliśmy kilka miejsc, które mają bogatą ofertę gastronomiczną, serwowaną z food trucków. Jednym z nich jest odbywający się w każdą niedzielę pchli targ w Mauerparku (Der Flohmarkt im Mauerpark).
Mauerpark to dużej wielkości teren zielony położony przy Bernauer Strasse, która stanowi przedłużenie Eberswalder Straße, biegnącej z Prenzlauer Bergu w kierunku Mitte. Nazwa Mauerpark pochodzi od Muru Berlińskiego, który przebiegał niedaleko miejsca, w którym się znajduje największy i obecnie chyba najpopularniejszy w Berlinie pchli targ. Poświęciliśmy mu sporo uwagi w książce OffBerlin. Przewodnik alternatywny.
Niedzielny Flohmarkt w Mauerparku gromadzi tysiące ludzi, dla których przyjście tu stanowi rytualny element spędzania niedzielnego popołudnia. Można tu kupić coś ciekawego, spotkać się ze znajomymi i oczywiście coś zjeść. Oferta kulinarna jest tu bardzo bogata. Już mnóstwo obleganych knajpek na Oderberger Strasse, dochodzącej do Mauerparku, zapowiada, że w okolicy dzieje się coś wyjątkowego. Jest tu cała aleja food trucków i stoisk gastronomicznych, do których stoją kolejki głodnych berlińczyków i odwiedzających to miejsce turystów.
Kiedy byliśmy tu w tym roku pod koniec sierpnia, naszą uwagę zwrócił punkt, serwujący Takoyaki, rodzaj japońskich pierożków, które przygotowuje się ze specjalnego ciasta, przypominającego nieco znane nam ciasto naleśnikowe, z kawałkiem ośmiornicy i innych dodatków. Podaje się je w formie kulek o średnicy około 3–5 cm.
Nazwa składa się z dwóch słów: „tako”, czyli „ośmiornica” oraz „yaki”, czyli „smażenie, opiekanie, grillowanie”. To właśnie do tego punktu stała największa kolejka. Dzięki temu, można było dokładnie się przyglądnąć, jak Takoyaki smażone są na specjalnej patelni, dekorowane i podawane przez sympatycznych ludzi, pochodzących niewątpliwie z kraju kwitnącej wiśni. Są delikatne, oryginalne i naprawdę smaczne. Naprawdę warto je spróbować podczas wizyty w Mauerparku, która warta jest poświęcenia części niedzieli.