Wegańskie tureckie Cig Köfte w Schillerkiez
Wegańskie tureckie Cig Köfte w Schillerkiez. Schillerkietz* to rejon zlokalizowany w północnej części Neukölln. Obszar ten, rozciągający się wokół promenady Schillera (Schillerpromenade), miał pierwotnie przyciągać zamożnych obywateli do biednego Rixdorfu, jak do 1912 roku nazywała się dzielnica Neukölln. Schillerkietz zamieszkuje około dwudziestu tysięcy mieszkańców. Niektórzy twierdzą, że to najlepsze miejsce do życia w Berlinie. Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie"
Od 1910 roku wokół Herrfurthplatz wzdłuż Schillerpromenade oraz przy Okerstrasse działał cotygodniowy targ, który w czasach świetności, w latach 50. XX wieku gromadził nawet dwustu pięćdziesięciu sprzedawców. Po upadku muru i zjednoczeniu Niemiec rynek przestał działać z braku klientów, jednak w 2009 roku jego działalność została wznowiona. Cotygodniowy targ zwany Schillermarkt odbywa się w każdą sobotę, a raz w miesiącu uzupełniają go twórcy rękodzieła i sztuki.
Będąc w Berlinie pod koniec sierpnia tego roku odwiedziliśmy Schillermarkt, a podczas spaceru po okolicy, napotkaliśmy przy Herrfurthstraße (ulicy odchodzącej od miejsca, kiedy odbywa się ten cotygodniowy sobotni rynek) niedużą knajpkę z turecką kuchnią, zupełnie inną od tej, z jaką większość ją kojarzy. Turecka kuchnia to przecież nie tylko kebab.
Lokal nazywa się Berlin Cigköfte, a jego nazwa pochodzi od specjalnej potrawy kuchni tureckiej. Çiğ Köfte (w języku tureckim słowo „Çiğ” oznacza „surowe”) to mocno przyprawione danie, które przygotowuje się w wersji tradycyjnej z mielonej, niskotłuszczowej wołowiny, albo w wersji wegańskiej z kaszy bulgur. Çiğ Köfte ma charakterystyczny kształt powstały poprzez ugniatanie palcami. Spożywa się je zawinięte w liść sałaty, z dodatkiem sosu oraz innych warzyw, razem z tureckim plackiem dürüm. Potrawę można oczywiście zjeść zawiniętą w ten placek, razem z sałatą i warzywami, w formie znanej jako wrap.
Berlin Cigköfte serwuje wyłącznie wersję wegańską tego dania. Stała się ona popularna, kiedy w 2008 roku w Turcji zabroniono przygotowywania Çiğ Köfte z surowego mięsa mielonego, ze względu na ryzyko dla zdrowia. Wersja bezmięsna zawiera następujące składniki: kasza bulgur, czerwona papryka, cebula, czosnek, przyprawy, koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy, pasta pieprzowa, cukier, ocet, sok z granatu, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, woda, olej roślinny. Danie należy zagniatać ręcznie i przygotowywać bez podgrzewania. Niedopuszczalne jest stosowanie kwasu sorbinowego lub benzoesowego.
Çiğ Köfte to nie jedyna atrakcja tego małego tureckiego lokalu. Oferuje on bowiem turecką odmianę sushi w różnych wariantach smakowych, oraz kilka innych specjalności kulinarnych kraju półksiężyca. Mottem tego miejsca jest: „It’s fast food, not junk food”. Święta prawda. Jest tu smacznie, zdrowo, niedrogo, oraz inaczej niż gdzie indziej.
*Kietz w języku niemieckim to niewielki, zwarty obszar miejski zamieszkały przez zasiedziałą od pokoleń ludność, niestanowiący jednak formalnej jednostki administracyjnej. Określenie to jest używane w miastach północno-wschodnich Niemiec, zwłaszcza w Berlinie.
Mail: [email protected]
tel. 516 155 324
www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie
www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie
www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw
Komentarze
Brak komentarzy.