4 proste sposoby na dobre śniadanie

13.09.2017 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Archiwum Hota

Jak zauważyliście we wrześniowym numerze, naszym kulinarnym tematem przewodnim są śniadania. Opisujemy je począwszy od naszego felietonu, w którym polecamy kilka wybranych restauracji, następnie odwiedzamy kolejnego znanego Szczecinianina z własną śniadaniową wizją ;) Ostatnim elementem tej układanki jest nasze Hotowskie podejście do tematu. Nie przedłużając - przygotowaliśmy cztery śniadaniowe potrawy z bardzo umiarkowanym poziomem trudności. Jeśli nasze przepisy Was zainspirują to fajnie a jeśli nie, to jesteśmy dumni, że sami dla siebie podjęliśmy to wyzwanie …. bo była fajna zabawa i dużo jedzenia … ;)

 

 

Naleśniki amerykańskie pancakes

 

Składniki:
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka cukru, szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
Na początek trzeba wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu połączyć maślankę, jajko i masło (masło wcześniej stopić i przestudzić). Wymieszać ze składnikami suchymi i odstawić ciasto na godzinę. Patelnię smarować odrobiną masła i smażyć małe placki, z obu stron. Najlepiej podawać je ułożone w stosik (po amerykańsku) i polane syropem klonowym lub innym dowolnym sosem.

 

 

Kanapka z pastą z tuńczyka i krabów


Składniki:
bagietka
tuńczyk
paluszki krabowe
jajko gotowane
kukurydza
majonez
sól, pieprz
Opis przygotowania:
Otwieramy puszkę tuńczyka, odcedzamy rybkę z wody, a następnie mieszamy z pokrojonymi w kostkę paluszkami krabowymi i ugotowanym na twardo jajkiem. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki, majonez, sól, pieprz do smaku, później wszystko mieszamy i mamy gotowe! Na koniec gotową pastą smarujemy bagietkę albo bułkę lub co tak chcemy ;)

 

 

Tartinki 


Składniki
ciemny chleb
20 dag twarogu
2 jajka na twardo
łyżeczka musztardy
po pęczku rzodkiewek, szczypiorku i natki
pomidor, papryka
oliwki,sól,pieprz
Opis przygotowania
Z chleba wycinamy tartinki. Twaróg dzielimy na 4 części. Jajka ugniatamy widelcem. Rzodkiewki, szczypior i natkę drobno siekamy. Pomidor kroimy w kostkę. Część warzyw zostawiamy do dekoracji. Jedną część twarożku mieszamy z jajkami i musztardą, pozostałe kolejno z rzodkiewkami szczypiorkiem, pomidorem i papryką, Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tartinki i dekorujemy je warzywami i oliwkami

 

 

Jajko sadzone na pomidorach


Składniki:
1 pomidor
2 jajka
sól i pieprz
troszkę parmezanu
troszkę oleju do smarowania kokilek
Pomidory należy wyparzyć i obrać ze skórki a potem pokroić na mniejsze kawałki. Kokilki (małe żaroodporne naczynia ) smarujemy lekko olejem i układamy na dnie pokrojone pomidory. Posypujemy solą i pieprzem. Ostrożnie wbijamy jajko (tak by nie rozwalić żółtka) i posypujemy solą, pieprzem i parmezanem do smaku. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut. Wyciągamy .. i jemy!

 

 

Przeczytaj także: śniadania w różnych wymiarach!

 

A tak wyglądały przygotowania...

 

 

 

 

 

 

#foodporn #food #foodies #breakfast #sniadanie #szczecin #hotmagazineszczecin #gotujzhotem #gotowanie #cooking #mniam

Post udostępniony przez Hot Magazine (@hotmagazineszczecin)

 

#foodporn #food #foodies #breakfast #sniadanie #szczecin #hotmagazineszczecin #gotujzhotem #gotowanie #cooking #mniam

Post udostępniony przez Hot Magazine (@hotmagazineszczecin)

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.