Café 22
Café 22 powstało dokładnie 22 lata temu, w wyniku dosyć na owe czasy ryzykownego pomysłu założycieli, którzy pragnęli przynieść do Polski nowe doświadczenia kulinarne. Początkowo kawiarnia była postrzegana jako niekonwencjonalna, ale z upływem czasu zdobyła rozpoznawalność i lojalność Gości. Przez lata działalności zmienił się model prowadzenia biznesu, a Café 22 stało się miejscem nie tylko dla miłośników kawy i słodkości, ale także dla organizacji wystaw, koncertów i wspierania lokalnych wydarzeń. W obchodach 22. urodzin kawiarni Goście mogą spodziewać się licznych atrakcji, konkursów i koncertów na żywo! Rozmawiamy z Panią Manager Bernadettą Brzezińską – Tomiak.
hot°: Cofnijmy się w czasie: Jak powstało Café 22 i jakie były początkowe inspiracje i wizja założycieli Café 22?
Inspiracją dla założycieli, jak się wtedy wydawało, do ryzykownego przedsięwzięcia jakim było przekształcenie sali konferencyjnej w kawiarnię, była niewątpliwie możliwość podróży po świecie i niezwykłe, inne niż wówczas powszechnie dostępne w Polsce doświadczenia kulinarne. Pamiętajmy, że branża gastronomiczna w Polsce w latach 90. dopiero zaczynała raczkować, a na początku XXI wieku rynek usług gastronomicznych zaczął przeżywać prawdziwą rewolucję.
Choć zmiany te następowały mozolnie to prawdziwe przyspieszenie nastąpiło dopiero po wejściu Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku. Rynek usług gastronomicznych jest ściśle związany z popytem i podażą, więc i z tempem rozwoju gospodarczego oraz przemianami społeczno-demograficzno-kulturowymi.
W czasie powstawania kawiarni założyciele byli postrzegani jako ryzykanci. Z perspektywy czasu, śmiało możemy ich określić mianem wizjonerów. Cieszę się, że nie zabrakło im impetu i uporu do przeforsowania projektu. Dlatego dzisiaj świętujemy 22-lecie istnienia Café 22.
hot°: Dwadzieścia dwa lata to szmat czasu. Czy Café 22 przeszło jakieś istotne zmiany od swojego otwarcia?
Oczywiście, zmieniło się niemal wszystko. Przez lata pracy i doświadczeń zmienił się chociażby model prowadzenia działalności. Z naszą ofertą już od wielu lat wychodzimy poza granice miasta, a nawet poza granice kraju. Nawiązaliśmy wieloletnią współpracę, opartą na zaufaniu i przyjaźni z lokalnymi przewodnikami ( już kolejnym pokoleniem) i touroperatorami z sąsiednich państw. Angażujemy się w projekty miejskie związane z rozwojem turystyki w regionie.
Współpracujemy z instytucjami kultury w naszym mieście, takimi jak: teatry, muzea, filharmonia czy biała flota. W samym Café 22 organizujemy wystawy i koncerty – czego nie było na początku działalności. Cały czas podążamy za trendami kulinarnymi, co czasem jest trudne, a zarazem fascynujące.
W 2016 roku kawiarnia przeszła gruntowny remont. Jego celem była nie tylko poprawa wizualna miejsca, ale również troska o poprawę komfortu naszych Gości korzystających z usług, jak i zespołu pracowników, którzy codziennie tworzą to miejsce. Jedyne co się nie zmieniło, to nasze zaangażowanie i energia z jaką podchodzimy do pracy. Z pokorą dążymy do bycia jeszcze lepszymi.
Zgodnie z filozofią, którą wyznajemy – ważne jest nie tylko to, co znajduje się w filiżance, lecz wszystko dookoła niej, czyli ludzie, miejsce i atmosfera. O to należy dbać z taką samą starannością, jak o jakość tego, co serwujemy.
hot°: Czy Café 22 jest związane z jakimiś unikalnymi wydarzeniami czy historiami, którymi warto podzielić się z Gośćmi?
To może wydać się zabawne, ale pierwszy w Szczecinie ekspres ciśnieniowy z kolbami i pieniaczem mleka, na mapie miejskiej gastronomii, był właśnie w Café 22. To była prawdziwa rewolucja, przede wszystkim mentalna. Przejście z „fusiastej” kawy i z ekspresów przelewowych, przez kawę rozpuszczalną do tego, co dzisiaj jest powszechne, wymagało od nas sporej pracy, aby Goście nam zaufali. Pamiętam, że instytucje kontrolne nie radziły sobie z klasyfikacją napoju – podawać w gramach czy mililitrach.
Przepisy sanitarne również nie nadążały za tymi zmianami. Przez długi czas nie mogliśmy przebić się do świadomości Gości z różnicą w kawie - między kawą espesso a kawą z ekspresu. Tradycjonaliści nie ufali takim nowościom i przez pierwszy rok po zmianie mieliśmy jeszcze kawę „fusiastą” w stałej ofercie.
Czynnie angażujemy się w działania promocyjne i projekty towarzyszące jak np. przy pierwszym Festiwalu Książki Czytanej, pierwszej Europejskiej Nocy Muzeów w Szczecinie, pierwszym Zlocie Żaglowców w Szczecinie – „szantowaliśmy” również w kawiarni czy przy pierwszym projekcie „miejskiej Gry” z finałem w Café 22. Zawsze chętnie wspieramy działania na rzecz miasta, które pozwalają rozwijać turystykę w regionie.
hot°: Jakie są najbardziej rozpoznawalne cechy Café 22, które wyróżniają je spośród innych lokali w Szczecinie? Z czego jesteście najbardziej dumni?
Przede wszystkim niesamowita lokalizacja - w kompleksie biurowym Pazim w samym centrum miasta. Sam budynek, który został wybudowany w 1992 roku, jest poniekąd perłą architektoniczną Szczecina. Kawiarnia na 22 piętrze z panoramą miasta 360 - to jedyny taki przeszklony lokal w mieście, na wysokości ok. 90 metrów.
To niewątpliwie nas wyróżnia! Jednak najbardziej jesteśmy dumni z tego, że udało nam się zbudować rozpoznawalną markę Café 22. Mamy lojalnych Gości którzy do nas wracają, dzięki którym przetrwaliśmy różne kryzysy, także te w ostatnich latach pandemii. Za to zawsze będziemy wdzięczni.
hot°: Czy Café 22 ma swoje bestsellerowe dania i słodkości, które są znane i lubiane przez stałych Gości?
Oczywiście! Autorski deser lodowy Chłodna Pavlova, a także przepyszny sernik z sera Ricotta z sosem z leśnych malin, który jest w naszej ofercie od pierwszego dnia otwarcia kawiarni.
hot°: Przechodzimy do czasów obecnych. Jakieś szczególne niespodzianki czy atrakcje możemy spodziewać się podczas obchodów 22 urodzin Café 22?
Przygotowaliśmy mnóstwo atrakcji przez cały czerwiec! Konkurs z nagrodami na Facebook’u – można wygrać vouchery o wartości 300 zł do wykorzystania w naszej kawiarni. W każdą środę odbywają się koncerty na żywo. Można zrobić sobie pamiątkowe selfie w specjalnym okienku Café 22.
Wielka kulminacja nastąpi 22 czerwca, kiedy ugościmy na 22 piętrze Radio SuperFM z audycją specjalną oraz członków Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii z pokazami Słońca, Księżyca i Wenus przez teleskopy, a o godz. 12:00 zapraszamy na urodzinowy tort!
hot°: Każdy miesiąc to również wybrany temat przewodni w Waszej kuchni. Co jest smakiem przewodnim czerwca… i kolejnych miesięcy?
Wakacje z nami będą orzeźwiające i słoneczne. W czerwcu, na 22 piętrze, królują truskawki. Natomiast jeśli chodzi o miesiące wakacyjne to zapraszamy do śledzenia naszej strony www.cafe22.pl oraz profilu na Facebook’u – przygotowujemy pyszne nowości!
hot°: Na koniec: Czego Wam życzyć na kolejne 22 lata?
Wspaniałych Gości, interesujących projektów i pięknej, zmieniającej się za oknami panoramy miasta, ponieważ będzie to dowodem na to, że Szczecin cały czas się rozwija.
Café 22
pl. Rodła 8, 70-419 Szczecin
tel. 91 359 52 00
e-mail: [email protected]
https://www.facebook.com/Kawiarnia.Cafe.22
https://www.instagram.com/cafe22_kawiarnia
https://twitter.com/Cafe22_Szczecin
Komentarze