Czerwony Pizza Truck
Od jakiegoś czasu na ulicach Szczecina można spotkać Czerwony Pizza Truck. Spróbujecie w nim wyśmienitej pizzy z oryginalnych włoskich składników. Ciekawostką jest fakt, że pizza przygotowywana jest w piecu opalanym drewnem, co daje jej niezwykły smak i aromat. Zapraszamy do rozmowy z pomysłodawcą i właścicielem tego wyjątkowego food trucka, w której opowie nam między innymi o planach na najbliższą przyszłość.
hot°: Food trucki kojarzą się głównie ze sprzedażą kawy, lodów, hamburgerów. Skąd pomysł na Pizza Truck?
Od jakiegoś czasu chciałem zająć się kręceniem zawodowo, padło na kręcenie pizzy. W sezonie letnim 3 lata temu prowadziłem pizzerię nad morzem z kolegą i tam zdobyłem doświadczenie w kręceniu placków. Później natomiast będąc w Holandii zainspirowałem się tamtejszym stylem lokali i po powrocie chciałem otworzyć coś swojego w Szczecinie. Jednak koszty najmu lokalu okazały się zbyt duże i wtedy powstał pomysł z food truckiem. Restauracja na kółkach… burgerów już wtedy było dużo, więc postawiłem na pizzę, którą przede wszystkim lubię jeść. Tak właśnie z niebieskiego samochodu przewożącego meble powstał Czerwony Pizza Truck.
hot°: Czy posiadacie jakieś stale miejsce w którym można Was spotkać? W jakich godzinach urzędujecie?
Stałego miejsca niestety jeszcze nie posiadamy, ale plany są. Obecnie często kręcimy i pieczemy na bulwarach niedaleko Bosmanatu. Klapę trucka otwieramy przeważnie w godzinach popołudniowych, czyli ok. 15:30. Ewentualne zmiany zamieszczamy na naszym fanpage’ u na fejsie.
hot°: Czy posiadacie swój przepis na ciasto do pizzy? Jak długo takie ciasto wyrasta?
Przepis jest oczywiście tajny, schowany głęboko do szuflady. Używamy włoskiej mąki, tej z certyfikatem AVPN- Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy. Co do czasu wyrastania, nasze ciasto potrzebuje co najmniej 24 godziny, ale tylko 2 minuty na wypieczenie w piecu opalanym drewnem oczywiście.
hot°: Dowozicie pizzę na zamówienie?
Nie dowozimy pizzy z prostego powodu, nasza pizza najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po wyjęciu z pieca. W dowozie straciłaby to coś, przez co moglibyśmy zawieść kubki smakowe naszych odbiorców, a tego nie chcemy!
hot°: Która wasza pizza cieszy się największą popularnością? Czy w przyszłości planujecie poszerzyć ofertę o kolejne przysmaki takie jak np. ciabatta?
Jak przystało na królową pizzy – Margheritę, ciągle pozostaje na pierwszym miejscu. Sos, mozzarella i bazylia – tyle wystarczy do szczęścia. Jeżeli chodzi o kolejne przysmaki, to na początek planujemy dodać nową pizzę do menu. Na ciabattę też przyjdzie czas.
hot°: Czy można Was spotkać na zlotach food trucków lub na innych wydarzeniach związanych z gastronomią?
Nie mieliśmy jeszcze okazji być na zlocie food trucków, ale czy będziemy, tego nie jesteśmy w stanie powiedzieć. Na razie zaliczamy okoliczne imprezy, odbywające się w Szczecinie i nieopodal.
hot°: Macie bardzo pozytywne recenzje na swoim fanpage'u, czy zdobyliście już swoich stałych klientów?
Jak na tak krótki czas działania, mamy spore grono stałych zjadaczy naszej pizzy. W to, jak nasza pizza wygląda w kartoniku wkładamy dużo pracy i serca, dlatego bardzo cieszymy się z każdej opinii na temat naszej pizzy.
https://www.facebook.com/czerwony.pizza/
tel. 505 030 910
Komentarze
Brak komentarzy.