Felieton o pizzy
Po wielu pozytywnych opiniach dotyczących felietonu z poprzedniego miesiąca (gwoli przypomnienia: „Kuchnie wszystkich stron świata”) postanowiłem pójść za ciosem i zaproponować Wam mój subiektywny przegląd najciekawszych, szczecińskich smaków pizzy. Pizza niejedno ma oblicze – o tym przekonamy się już za chwilę. Słuchając dalej Łony i Webbera (mowa o utworze „Bez Mapy”) możemy udać się w kolejną wędrówkę po Szczecinie, w poszukiwaniu dla siebie zarówno najlepszego rodzaju pizzy, jak i smaku.
Felieton rozpocznę od wprowadzenia Was do świata pizzy – będzie to w ogóle nienudna i krótka lekcja historii, podana jak na talerzu ;). Nikomu nie trzeba mówić, że jest to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej na świecie. Słowo pizza pojawiła się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. We Włoszech wyróżnia się dwa najbardziej charakterystyczne odmiany tej potrawy: neapolitańską i rzymską. Po pojawieniu się w tym kraju pomidorów, rozpoczęło się wykorzystywanie ich do przyprawiania pizzy.
Pierwsze lokale serwujące to danie, pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu.Na 1889 rok datuje się nadanie nazwy pewnej najpopularniejszej pizzy na świecie. Mowa oczywiście o pizzy Margherita (nazwa została wzięta od imienia włoskiej królowej, która w tymże roku odwiedziła Neapol). Jakie składniki zawiera Margherita? Pomidory, ser mozzarella i bazylię. Tylko. Nic więcej. I nie miniemy się z prawdą, jeśli w tych kolorach ujrzymy włoskie barwy narodowe.
A skoro jesteśmy już przy temacie pizzy neapolitańskiej, to naszą wędrówkę rozpoczniemy od ul. Klonowica, gdzie mieści się otwarta pod koniec października Pizza Pasta i Basta. Ta restauracja udowadnia wszystkim, że bez większej kampanii reklamowej, a bazując na szczerości oraz świeżych, sprawdzonych produktach, sprowadzanych bezpośrednio z Włoch – można zdobyć rzeszę stałych bywalców, którzy odwiedzają to miejsce nawet kilka razy w tygodniu. Ja również mam na koncie około dwadzieścia wizyt w tym lokalu i gwarantuję, że w przeciągu kolejnych dni zawitam tam ponownie. Tak jak już wspomniałem, Pizza Pasta i Basta sprowadza swoje produkty z Włoch, co gwarantuje niepowtarzalny smak serwowanych przez nich pizz.
Ich menu jest ciągle uzupełniane, co sprawia, że ciekawych pozycji w karcie non stop przybywa. Pizzeria proponuje dwa rodzaje pizz o jednej wielkości (ok. 32 cm): czerwone (na bazie pomidorów) oraz białe (bez sosu pomidorowego). Spróbowałem już kilku pozycji, dlatego świadomie mogę polecić Wam m.in. San Escobar (pół klasycznej Margherity i pół Calzone z nadzieniem prosciuttocotto lub picante), Pizza di mare (nowość, z małżami i krewetkami tygrysimi), czy Fungi (biała, z grzybami leśnymi). Prócz tego, w karcie można znaleźć świeże makarony (np. Casarecce z krewetkami i łososiem, czy Aglio e olio), a także desery Panna Cotta, czy Tiramisu.
Zanim trafimy do centrum miasta, pokrążymy jeszcze chwilę po obrzeżach. Z Pizza Pasta Basta można udać się do Warzymic, gdyż tam mieści się Pizzeria Ancora (Plac Czerwonej Torebki).Ich pizza charakteryzuje się chrupiącym, cienkim ciastem i sekretnym sosem pomidorowym. Miałem przyjemność odwiedzić ten lokal wiele razy i z czystym sumieniem mogę polecić kilka pozycji z menu. Jeśli chodzi o pizzę (w końcu to temat przewodni tego felietonu), to z pewnością warta uwagi jest chociażby Śródziemnomorska (łosoś, oliwki, kapary, feta), Gamberetti (krewetki tygrysie, czosnek), Parma Extra (szynka parmeńska, czosnek, rukola)czy Rucollapollo (lazur, kurczak, rukola).Prócz pizzy, Ancora proponuje także makarony, sałatki dania główne oraz owoce morza. Oferta jest spora - jest w czym wybierać.
Z Ancory możemy udać się do Roma Pizza & Grill, która zlokalizowana jest na osiedlu Majowym, przy ul. Marii Dąbrowskiej 34. Roma istnieje na szczecińskim rynku od 2008 roku. Mój redakcyjny kolega, Piotr – był w tym miejscu wiele razy i zdecydowanie zachwalał to miejsce. W Romie zjecie ręcznie wyrabianą pizzę, według oryginalnej włoskiej receptury, która wytwarzana jest na bazie świeżych składników, w tym sprowadzanej z Włoch - mąki. Roma Speciale, to zdecydowanie pozycja warta polecenia i wypróbowania (m.in. boczek, salami, jalapeno). Inne rekomendowane placki, to Prosciutto oraz Toscana. W menu znaleźć można także zupy, makarony, dania z grilla i domowe desery. Jeśli jesteście głodni i krążycie właśnie po Prawobrzeżu, to możecie śmiało odwiedzić Roma Pizza & Grill.
Jeszcze jedno miejsce na obrzeżach miasta i udamy się do centrum – obiecuję. Zanim to nastąpi, chciałbym przedstawić Wam Perseusza, który mieści się przy ul. Rostockiej 110A (Warszewo). Podczas kilku rozmów z właścicielem dowiedziałem się m.in. że przez blisko rok pracował i podróżował po całych Włoszech, jak mówi: „Próbowałem pizzy w prawie każdym mieście, wiosce, w której tylko się znalazłem. Pracowałem zarówno w czterogwiazdkowym hotelu, jak i katolickiej jadłodajni dla bezdomnych. W wielu miejscach strzeżono sekretów produkcji, ale na szczęście spotkałem przyjaznych ludzi, którzy pochwalili się przepisem, odziedziczonym np. po dziadku”. To wszystko sprawiło, że Perseusz po dalekiej podróży przybył do Szczecina i postanowił otworzyć miejsce, w którym można poczuć esencję słonecznej Italii. Miałem przyjemność spróbować pizzy w tym lokalu, dlatego mogę polecić Wam: Sycylia (salami pepperoni, papryka chilli), Bella Italia (pesto, oliwki czarne, rukola) oraz Pancetta (sos śmietankowo-serowy, boczek, kurczak, pieczarki). Pozostałe menu obejmują przystawki, sałatki, makarony, risotto.
No dobrze moi drodzy towarzysze podróży, kierujmy się do miasta! Myślę, że nietaktowne byłoby rozpoczęcie wędrówki po naszym centrum od innego miejsca, niż Piccolo. Wszystko dlatego, że jest to jedna z najstarszych (jeśli nie najstarsza?) pizzeria w Szczecinie, a mieści się bez zmian przy al. Wojska Polskiego 42, tuż przy dawnej „Ścianie Płaczu”. Czy ktoś z Was wie, w którym roku otwarto tą pizzerię? Już podpowiadam – 1978 rok! Tak, za rok Piccolo będzie obchodziło swoje trzydzieste urodziny - chapeau bas. Ta pizzeria znana jest głównie z prostokątnej pizzy na drożdżowym cieście, zapiekanej w piecu i polanej „sosem neapolitańskim” – tzw. pizzy na grubym cieście.
Smaczku dodaje fakt, że receptura przygotowywania tej tradycyjnej pizzy i sosu pomidorowego jest niezmienna od 1983 roku! Prócz grubego ciasta, nie brakuje tutaj wyboru pizzy o cienkim spodzie (standardowej – okrągłej). Jeśli chodzi o pizzę w tym większym wydaniu, to polecić należy z szynką, salami i pieczarkami. Z menu pizzy na cienkim cieście ciekawymi wyborami mogą być Specjalna (na ostro) oraz Frutti di Mare (krewetki, małże, paluszki krabowe).Pizzeria Piccolo serwuje także sałatki, spaghetti i gorące bagietki. W rozmowie z właścicielką lokalu usłyszałem: „Z ogromną dbałością przywiązuję wagę do stosowania świeżych produktów, nie półfabrykatów”.
Z Piccolo można szybko przejść na Deptak Bogusława. Powód? Znajduje się tam mąka.bar. Pizza, którą podają w lokalu ma cienkie, chrupiące ciasto – wytwarzane jest z semoliny, jednej z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Jak mówią właściciele: „mamy też specjalne składniki pochodzące z Włoch – szynkę parmeńską, włoskie salami oraz ser Grana Padano”. Warto wspomnieć, że w mąka.bar serwują mozzarellę w kulkach, a nie w wiórkach. Mąka.bar proponuje pizzę o wielkości 30 cm – kilkanaście różnych smaków. Najtańsza z nich kosztuje jedynie 12,90 – „Klasyczna mąka”, to po prostu Margherita. Których pizz warto spróbować? Apetycznie brzmi „Gruszkowa mąka", w skład której wchodzą m.in. gorgonzola, karmelizowana czerwona cebula oraz gruszka z zalewy, a także „Łososiowa mąka" z mascarpone, kaparami, łososiem wędzonym i cukinią. W klimatycznym, nowoczesnym wnętrzu prócz pizzy możecie skosztować także ręcznie robionych makaronów (np. Krewetkowy lub Biały kurczak), lasagne, sałatki, zupy oraz desery (Panna Cotta oraz Tiramisu).
Kolejnym, przedostatnim już miejscem, które odwiedzimy będzie Public Fontanny, mieszący się przy alei Jana Pawła II 43 – to jedno z ulubionych miejsc szczecinian. W tym lokalu zaoferują Wam smaczne potrawy, jakimi są różnego rodzaju bagietki, przystawki, sałatki, makarony, czy desery. Ale jak wiecie, nie na tym skupię swoją uwagę, lecz na pizzy. Z czego słynie pizza w Publicu? Przede wszystkim z dobrego i prostego połączenia naturalnych, świeżych składników, które znajdują się na pizzy. Od lat mają autorski, sprawdzony przepis na ciasto, które jest cienkie i chrupiące. Do tego należy dodać wyselekcjonowaną mąkę oraz sos pomidorowy własnej produkcji i voilà! – mamy pizzę, która dobrze smakuje i po którą można wracać. Od dawna moim faworytem w Publicu jest pizza Spinaci, w skład której wchodzą szpinak, czosnek i ricotta.Prócz tego warto polecić Quattro Formaggi, Prosciutto Parma oraz Diavolo.
Zgodnie z obietnicą – za chwilę skończymy naszą wspólną podróż po szczecińskich pizzeriach, tudzież lokalach gastronomicznych, w których po prostu serwowana jest pizza. Na koniec udamy się na Plac Orła Białego 10, gdyż tutaj mieszczą się Caffe Venezia oraz Trattoria Toscana. Dzięki rozmowie z menadżerem lokalu mogłem dowiedzieć się, że składniki sprowadzają bezpośrednio z Włoch, a „pizza przygotowywana jest przez wykwalifikowanych pizzermanów”. Pizza na cienkim cieście, którą serwują swoim gościom wytwarzana jest w piecu opalanym drewnem. Godne polecenia pozycje, to przede wszystkim Quattro Stagioni (pieczarki, karczochy, czarne oliwki, szynka i salami), Parma (szynka parmeńska, rukola), Italia (mozzarella, świeża bazylia, pomidor). Ciekawie prezentują się także Tartufo z truflami oraz Calzonetoscano.Prócz pizzy w menu znaleźć można także przystawki, sałatki, zupy, czy dania mięsne oraz rybne.
To koniec naszej wspólnej wędrówki, ale coś czuję, że zabiorę Was jeszcze w niejedną kulinarną podróż po szczecińskiej gastronomii. Jak widzicie – Szczecin obfituje w różnego rodzaju miejsca, które serwują pizzę. Jedni wolą neapolitańską, inni rzymską, a jeszcze inni na grubym cieście – każdy ma swoją ulubioną. Na kolejne wydania Hot Magazine planuję oprowadzić Was po kuchni meksykańskiej, a także miejscach, w których można zjeść steki. Jeżeli macie inne ciekawe pomysły – piszcie śmiało.
P.S. Kiedy skończyłem pisać niniejszy felieton, otrzymałem informację o nowym miejscu dla fanów włoskiej pizzy, stąd mały update. W połowie kwietnia otworzyła się pizzeria o nazwie Bellini. Czym charakteryzuje się ich pizza? Jak mówią: „wysokiej jakości składniki, prawdziwa włoska mozzarella oraz sos z pomidorów pelati". Prócz pizzy w menu znajdziecie przekąski, makarony, sałatki, czy dania mięsne.
Pizza Pasta i Basta
ul. Klonowica 11a
tel. 91 439 50 00
Polub Pizza Pasta i Basta na Facebooku!
Ancora
Warzymice (Plac Czerwonej Torebki)
91 817 31 31
Polub Pizzerię Ancora na Facebooku!
Roma Pizza & Grill
ul. Marii Dąbrowskiej 34
tel. 91 464 18 18
Polub Roma Pizza & Grill na Facebooku!
Perseusz
ul. Rostocka 110A
tel. 690 517 721
Polub Perseusza na Facebooku!
mąka.bar
ul. Bogusława X 5/1
tel. 730 848 081
Polub mąka.bar na Facebooku!
Piccolo
al. Wojska Polskiego 42
tel. 91 434 46 86
Public Fontanny
al. Jana Pawła II 43
tel. 91 489 48 99
Polub Public Fontanny na Facebooku!
Caffe Venezia
Plac Orła Białego 10
tel. 91 431 02 71
Polub Caffe Venezia na Facebooku!
Bellini
al. Wojska Polskiego 134
tel. 91 423 33 33
Komentarze
Brak komentarzy.