„La Käserie” – francuska rozkosz serowa w dzielnicy Prenzlauer Berg

05.12.2024
Autor: Marek Defée, Zdjęcia: Wioletta Defée

„La Käserie” – francuska rozkosz serowa w dzielnicy Prenzlauer Berg. Pewnego razu dwaj młodzi Francuzi, Bastien i Romain, mieszkający w Berlinie, wpadli na pomysł, aby wspólnie otworzyć francuski sklep z serami. Zmotywowani tą ideą, postanowili zmienić swoje zawody, aby zrealizować nowy projekt związany z gastronomią.

 

 

Pomysł narodził się w 2010 roku, a jego realizacja zajęła ponad dwa lata. Tak oto w 2012 roku powstało bistro„La Käserie”, mieszczące się przy Lychener Strasse w dzielnicy Prenzlauer Berg, będące połączeniem sklepu z serami francuskimi i lokalu serwującego dania z serem w roli głównej, takie jak fondue i raclette. Po pewnym czasie firma otworzyła działający do dziś sklep o tej samej nazwie przy Schönhauser Allee, a lokal przy Lychener Strasse został zamknięty.

 


„La Käserie” oferuje sery najwyższej jakości, tylko takie, które lubią właściciele tego małego sklepiku. Przez dwanaście lat prowadzonej działalności stali się ekspertami w branży. Jak mówią Bastien i Romain, to prawdziwy sklep z serami, a nie hołd dla francuskich stereotypów. Oferuje ich kilkadziesiąt gatunków, m.in. morbier, gruyère, beaufort, roquefort, saint Félicien, fourme d’Ambert, chabichou, tome de vache, saint Maure, mont d’Or, raclette, crottin de Chavignol.

 

 

Dzięki swojej edukacji w zakresie serowarstwa właściciele zbudowali sieć dostawców, których trudno znaleźć w Berlinie, a którzy podzielają tę samą filozofię: jakość i dobry produkt są najważniejsze. 80% oferowanych produktów pochodzi z mleka niepasteryzowanego, co odróżnia je od standardowych serów z supermarketów.


Asortyment serów uzupełniają doskonałe francuskie wędliny, wyjątkowa w smaku terrina z foie gras, truflami, migdałami i galaretką z porto (widoczna na jednym z dołączonych zdjęć), rilette, konfitury, wina, pieczywo. „La Käserie” ma też bardzo ciekawą ofertę cateringową.

 

 

Można tu też zamówić w odpowiednio dobranych gatunkach sery starte na fondue, albo pokrojone na raclette, a także wypożyczyć wyposażenie do przygotowywania obu powyższych serowych dań.

 


„La Käserie” to wyjątkowe miejsce, delikatesy specjalizujące się w wyselekcjonowanych serach francuskich sprawdzonej, najwyższej jakości. Sprzedawcą jest zawsze jeden z właścicieli, który z ogromną przyjemnością doradzi i opowie o swoich produktach, ponieważ to jego życiowa pasja, którą przyszło mu realizować w Berlinie, wyjątkowym mieście.

 

Mail: [email protected]

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

 

 

La Käserie

La Käserie