Yume – japoński brunch w dzielnicy Friedrichshain
Yume – japoński brunch w dzielnicy Friedrichshain. Tuż przed godziną dwunastą przy Gabriel-Max-Straße 2 w dzielnicy Friedrichshain, w samym sercu jej części z malowniczym uliczkami, niezliczoną ilością kawiarni, restauracji i barów autorskich konceptów ich właścicieli, oferujących dania kuchni całego świata, małych sklepów z designem młodych projektantów z całego świata, sklepików z ekologiczną żywnością, oraz innych ciekawych przedsięwzięć, stoi już kilkanaście osób.
Zbliża się pora brunchu, posiłku łączącego w sobie śniadanie i lunch, a w tym miejscu mieści się Yume- Japanese Cafe & Diner, nieduża japońska knajpka, serwująca kilka wybranych dań śniadaniowych, obiadowych oraz ciasta i desery, pochodzące z Kraju Kwitnącej Wiśni. W dni powszednie czynna jest właśnie od południa.
Lokal ten, to siostrzane miejsce innej restauracji tego samego właściciela, Yume Deli, zlokalizowanej przy Rykestraße w dzielnicy Prenzlauer Berg, oferującej szerszy asortyment dań kuchni japońskiej. Ma bardzo skromny, ascetyczny wręcz wystrój, charakterystyczny dla azjatyckiej gastronomii, szczególnie w offowym Berlinie.
Zamawiamy i płacimy przy barze, zajmujemy miejsce przy drewnianym stoliku, znajdującym się pod nieotynkowaną, ceglaną ścianą. Rozglądamy się dookoła, w lokalu towarzystwo z różnych krajów, w tym para młodych ludzi z Japonii. Tak jak my, przyszli tu zjeść Sando, kultową japońską kanapkę, której podstawą jest mleczny chleb tostowy.
Sando oznacza po japońsku kanapkę, która należy do tzw. yōshoku, czyli jedzenia inspirowanego kuchnią krajów zachodnich. Jej historia, a w zasadzie pan, czyli chleba sięga XVI wieku, kiedy przypłynęły do Japonii pierwsze statki handlowe z Portugali. Japońskie słowo „pan” pochodzi od portugalskiego “pao” lub hiszpańskiego “pan”. Pierwsze piekarnie pojawiły się dopiero około roku 1868. Sprzedawano głównie shokupan (chleb tostowy), kashipan (słodkie bułki) i anpan (bułeczki nadziewane słodką pastą z fasoli azuki).
Yume - Japanese Cafe & Diner oferuje trzy rodzaje Sando. Tamago - z jajkiem i japońskim majonezem, Chicken Katsu - z kotletem smażonym w panierce panko, z dodatkiem białej kapusty oraz ze specjalnym sosem na bazie majonezu, Fruit – z bitą śmietaną i truskawkami, albo też innymi owocami. Ta ostatnia jest znana z popularnego serialu Makanai. My spróbowaliśmy Tamago. Bardzo smaczna , pożywna, lekko słodka.
Lokal serwuje też samo Katsu, czyli sznycel, panierowany w japońskiej bułce tartej i jajku, z kurczaka, wieprzowiny lub tofu, także w wersji curry, pokrojony na grube plastry. My jednak zamówiliśmy Donburi, chrupki, panierowany kotlet wieprzowy, położny na ryżu, z dodatkiem jajka i specjalnego sosu. Oprócz kanapek Sando, Katsu i Donburi można tu zjeść Korokke, japońskie krokiety ziemniaczane, pierożki Gyoza, oraz japońskie ciastka i desery, a także Tiramisu Matcha. Mając jednak na uwadze inne plany tego dnia, Korokke i słodkości zostawiliśmy na kolejny raz.
Yume - Japanese Cafe & Diner to kolejne ciekawe, smaczne i oryginalne miejsce na kulinarnej mapie Berlina. Miasta kosmopolitycznego, otwartego na różne kultury i pełnego różnorodności, także w dziedzinie gastronomii.
Mail: [email protected]
tel. 516 155 324
www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie
Komentarze
Brak komentarzy.