Rüyam – kebab marzenie w sercu Prenzlauer Bergu

17.10.2024 0 komentarzy
Autor: Marek Defée, Zdjęcia: Wioletta Defée

Rüyam – kebab marzenie w sercu Prenzlauer Bergu. Jak pisaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów, historia dania znanego wszystkim pod nazwą „Kebab”, sięga czasów starożytnych. Jego współczesną wersję stworzył prawdopodobnie Kadir Nurman [1933-2013], turecki kucharz, gastarbeiter, który w latach 60. wyemigrował do Niemiec, a ostatecznie trafił do Berlina Zachodniego. W 1972 roku na fali powstających budek fastfoodowych, prowadzonych przez emigrantów, otworzył stoisko z kebabem przy Dworcu Zoo.

 

 

To właśnie prawdopodobnie on zbudował pierwszy pionowy ruszt do opiekania mięsa. W skład kanapki z płaskiego cienkiego chleba wchodziły mięso baranie i sałatka.Dziś ilość punktów serwujących to popularne danie w różnych odmianach, szacuje się na około cztery tysiące w Berlinie, a w całych Niemczech kilkadziesiąt tysięcy. Dzienna krajowa konsumpcja u naszego zachodniego sąsiada to dwa miliony sztuk, z czego z pewnością dobre dziesięć procent przypada na Berlin. Dotychczas pisaliśmy o legendarnym „Mustafa's Gemüse Kebap” w dzielnicy Kreuzberg, do którego od kilkunastu lat stoi zwykle długa kolejka.

 


Okazuje się, że są równie popularne miejsca, a kto wie, czy obecnie już nie bardziej, w których można zjeść turecką kanapkę. Z pewnością takim jest „Rüyam Gemüse Kebab”, założony w 2012 roku, dziś posiadający dwa lokale. Początkowo zlokalizowany tylko przy Hauptstraße 133 w dzielnicy Schöneberg.

 

Od jakiegoś czas druga lokalizacja to Schönhauser Allee 44A w dzielnicy Prenzlauer Berg, dosłownie sto metrów od stacji U-Bahn Eberswalder Straße.Ten właśnie punkt mieliśmy przyjemność niedawno odwiedzić. Do 2017 roku lokal miał nazwę "Rüya". Słowo to oznacza w języku tureckim „sen” albo „marzenie”, zaś „rüyam” – „moje marzenie”. Faktycznie, właściciele tej niezwykle obecnie popularnej w Berlinie marki, z marzenia uczynili rzeczywistość.

 


Przed lokalem przy Schönhauser Allee 44A, w którym spełniają się marzenia amatorów słynnej tureckiej kanapki, stoi zwykle długa kolejka. Tak mniej więcej na 45 minut czekania. Skrzyżowanie Eberswalder Straße i Schönhauser Allee to miejsce, w którym zawsze panuje duży ruch.

 

Znajduje się tu bowiem wspomniana stacja berlińskiej kolejki U-Bahn, blisko stąd do Mauerparku,i jesteśmy tu w samym sercu dzielnicy Prenzlauer Berg, w której zawsze wiele się dzieje.


„Rüyam Gemüse Kebab” oferuje kebab w klasycznej bułce, nie zaś w pieczywie, które występuje najczęściej, do którego przywykliśmy. Jest też wersja większa, w bagietce. Oczywiście można zamówić również „dürüm” (wrap), w Szczecinie nazywany „rollo”.

 

Podstawowym daniem jest kebab warzywny („Gemüse Kebab”) z mięsem kebab z kurczaka i warzywami, w tym grillowanymi ziemniaczkami. Ale jest też wersja wegetariańska, z falafelami, a także ze smażonym serem halloumi.

 

 

Lokal oferuje także bogaty wybór dań na talerzu, stanowiących kompilację powyższych składników, z dodatkiem frytek. Ceny są adekwatne do bardzo wysokiej jakości, przy czym nie są to ceny odbiegające specjalnie od tych w Polsce.


Zarówno w kolejce, jak i już w samym lokalu panuje świetna atmosfera. Na ścianach ciekawe graffiti, wokół drzwi wejściowych dużo naklejek i wpisów gości, którzy odwiedzili lokal i zostawili swój ślad. Oczywiście widać polskie akcenty, a wśród nich sakramentalne ***** ***, uwiecznione w pełnej wersji na jednym ze zdjęć.

 

W środku słychać klimatyczną muzykę, zwykle niemieckie piosenki, popularne wśród młodszej widowni. Tak, to nie jest żart z tym, że muzyka jest klimatyczna.

 

 

Bardzo uprzejma i konkretna załoga, która współtworzy niezwykły klimat tego miejsca. Kiedy przychodzi już nasza kolej, składamy zamówienie w kasie („only cash” – „tylko gotówka), podając numery zamawianych dań, otrzymujemy paragon z kolejnym numerkiem i czekamy, aż wyświetli się na elektronicznej tablicy.

 

 

 

Wtedy można podejść i odebrać zamówienie. W międzyczasie można nalać sobie tureckiej herbaty, za którą nie trzeba płacić. Przy każdym co dziesiątym wydawanym numerku, cała obsługująca załoga wykrzykuje głośno „Danke schön” („dziękuję bardzo”). Lokal w środku jest naprawdę duży, jak na miejsce w kebabem.

 

Jest tu kilka klimatycznych zakamarków, sprawiających, że miejsce to ma swoją wyjątkową atmosferę. Samo jedzenie jest fantastyczne w swojej kategorii, zaś ci klienci, dla których liczy się ilość na talerzu, również nie będą narzekać. Zresztą, co tu dłużej mówić. Trzeba jechać do Berlina, odwiedzić „Rüyam Gemüse Kebab”, odstać swoje w kolejce, dobrze zjeść i wyjść zadowolonym. 

 

 

Mail: [email protected]

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.