Gdzie w Szczecinie zjemy dobrą rybkę?
W listopadzie w naszym felietonie odwiedzamy restauracje i ciut mniejsze miejsca, w których skosztujecie ryb oraz owoców morza. Szczecin to podobno miasto portowe, które powinno słynąć z miejsc, w których można zjeść dobrą rybkę. Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdzamy w naszym kolejnym artykule.
Swoją wędrówkę rozpocznę od ulicy Jana z Kolna 7, która znajduje się blisko naszego biura. To właśnie tutaj, w sąsiedztwie Kapitanatu Portu znajduje się Porto Grande. Przegądając menu, zaczynając tradycyjnie od przystawek od razu upewniam się, że w tym lokalu można zjeść ryby na wiele sposobów. Ceviche z łososia z limonką, ostrą papryką i imbirem to przystawka warta uwagi. Ponadto kuskus z kalmarem i warzywami oraz czerwony śledź w trzech smakach - a to oczywiście nie wszystko.
W zakładce „Żywe owoce morza” znalazłem ostrygę oraz homara (jako jedno z niewielu miejsc w Szczecinie). Inne owoce morza, które widnieją w ofercie to: grillowany kalmar z sosem „diabolo”, małże nowozelandzkie w sosie pomidorowo-czosnkowym, krewetki na dwa różne sposoby, czy homar - ogon z musztardowym puree. A jakie serwują dania główne z ryb? Oto odpowiedź: halibut pieczony, łosoś norweski, ryba bałtycka, sandacz, stek z tuńczyka, polędwica z dorsza oraz dorada z pieca. Jak widać, wybór spory, prawda?
Spod Porto Grande podążamy w górę, w kierunku ulicy Dubois. Tutaj odnalazłem nowość na szczecińskim rynku, czyli Bistro Portowe, które specjalizuje się w daniach rybnych. Chyba dobrze trafiłem, prawda?;) Nie jestem pewny, ale menu prawdopodobnie jest zmienne.
Wiem natomiast, że często można trafić na takie przysmaki, jak: morszczuk badź dorsz w cieście z frytkami i surówką, polędwiczki z łososia, łosoś saute, szaszłyk z krewetek - wszystko również w zestawie z frytkami i surówką. Ceny dań oscylują między kilkanaście, a dwadzieścia złotych. Przystępnie, zgadza się? W Bistro Portowym nie może zabraknąć oczywiście zupy rybnej.
Stąd przetransportuję się na Bulwar Piastowski 3. Pewnie wiecie już, że teraz skupię się na The Kitchen Meet & Eat. W menu znaleźć można różnego rodzaju owoce morza, na przykład kalmary, krewetki czy mule, ale również potrawy z tuńczyka, łososia, czy dorsza. Czego tutaj nie zabraknie? Oczywiście... zupy z owoców morza!;)
Zostaję na Bulwarach, kieruję się w stronę Mostu Długiego. Po drodze naszło mnie wspomnienie – na początku września swoją działalność w tym sezonie zakończył kuter.szczecin.pl. Kuter Szczecin to nie tylko rejsy, ale również jedzenie. W te wakacje mieliśmy okazję się o tym przekonać, próbując między innymi bułki ze śledziem oraz paprykarzem. Wszystko przy stoliczku, umiejscowionym przy kutrze nad wodą – fajny klimat, ale dość tych wspomnień, żyjmy teraźniejszością.
W końcu docieram do Stockholm Kitchen&Bar, w którym to ostatni raz byłem z półtora roku temu. Przyznaję – mam w planie tutaj powrócić, tym bardziej że nowe pozycje w menu skłaniają mnie, by to uczynić. W tym lokalu królują między innymi łosoś oraz krewetki, nie brakuje także dań z innych ryb i owoców morza.
Z Bulwarów przenieśmy się na ulicę Małopolską, gdzie mieści się Rybarex - restauracja rybna założona w 1981 roku! Znajdziecie tutaj: ryby gotowane, smażone, ryby w galarecie, po grecku. Ich specjalność to paszet oraz tatar z łososia, a także zupy: kamary a'la flaki, segedyńska oraz morska. Ponadto czekają tutaj na Was potrawy z owoców morza (krewetki, raki, małże, kalmary). Nad wodę jeszcze wrócimy, tymczasem…
Kierunek: centrum miasta. Stacja: Chief. Restauracji Chief nie może zabraknąć podczas naszej wędrówki, a wszystko z powodu różnych propozycji rybnych, które można tutaj znaleźć. Są to: segedyńska gulaszowa zupa rybna, ogórkowa rosyjska zupa rybna, rosół z łososia. Przystawki zimne: śledź na trzy sposoby, tatar ze śledzia, gotowana ryba w galarecie, koktajl z krewetek, ceviche z łososia, fileciki z węgorza wędzonego i inne. W przystawkach gorących znajdziemy natomiast raki miedwiańskie oraz pierogi rybne.
Jeśli chodzi o dania główne z ryb, to pozwólcie że wymienię tylko kilka, ponieważ łącznie jest ich ponad 20! Najciekawsze z nich to filet z halibuta w kruchej panierce z parmezanu, sum saute, filet z sandacza gotowany po rybacku, turbot z grilla. Owoce morza - tutaj również pozycji jest sporo: krewetki Black Tiger na trzy sposoby, ośmiornica z grilla, homar, ostrygi, małże św Jakuba, langusty, kalmary i inne.
Teraz udaję się w kierunku alei Jana Pawła II, i odwiedzam Paprykarz Fish Market. Przeglądając menu zaczynam standardowo od przystawek: śledź, tatar z łososia i tuńczyka, a także carpaccio z ośmiornicy i łososia. Dania z grilla to między innymi steki z: łososia norweskiego, jesiotra, halibuta, a także dorada w całości, pstrąg z Zielenicy, ośmiornica, kalmary, krewetk królewskie oraz przegrzebki z zielonym pieprzem.
Wyróżnione dania to: homar z gorącym masłem czosnkowym, świeże ostrygi na dwa sposoby, mule, fishburger oraz risotto cytrynowe z owocami morza. W menu ponadto: filet z łososia w pergaminie, faszerowane pstrąg i dorada (są to dania z pieca), zupy: segedyńska, tom yum, zupa dnia.
Wracamy do centrum, ponieważ przy ul. Jagiellońskiej otwiera się Shrimp House. Nazwa mówi wszystko – to prawdziwe królestwo krewetek i upragnione miejsce dla fanów tych skorupiaków. Sieć jest obecna we Wrocławiu, w Warszawie, Poznaniu, Katowicach oraz od mniej więcej teraz - w Szczecinie. Co w menu? Wiadomo krewetki, ale jakie? Buffalo shrimp, Garlic Shrimp, Shrimp sandwich, Shrimp Pasta, Shrimp Salad, Shrimp Pho, Tempura Shrimp, Curry Shrimp, Coconut Soup oraz Szaszłyk z krewetek. Ceny oscylują między 19, a 30 zł.
Tak jak obiecałem, wracamy nad wodę – po drugiej stronie Odry mieści się Ładoga. Odwiedziliśmy to miejsce w minione wakacje, dlatego śmiało możemy polecić Wam łososia z pieca, łososia w sosie cytrynowym, śledzika z czerwoną cebulką, a także krewetki duszone w białym winie. Całą ofertę restauracji znajdziecie na ich stronie www.
Czy to koniec naszej podróży? Niestety tak. Jest kilka miejsc w Szczecinie, które istnieją od dawna i które mają już stała rzeszę bywalców, np. Porto Grande, Chief bądź Rybarex. Fajnym pomysłem (sezonowym) jest Kuter Szczecin, a także Rybeczka Bułeczka. Ciekawie zapowiada się Shrimp House, a duży i smakowity wybór ma Paprykarz fish market. Z pięknymi widokiem można zjeść także w dwóch miejscach nad Bulwarem Piastowskim.
Porto Grande Tavern
ul. Jana z Kolna 7
tel. 91 434 70 18
www.facebook.com/portotavern
Bistro Portowe
ul. Dubois 3
www.facebook.com/bistroportowe
The Kitchen Meet & Eat
Bulwar Piastowski 3
tel. 570 960 000
www.facebook.com/thekitchenmeetandeat
Kuter Szczecin
Bulwar Piastowski
tel. 508 513 667
www.facebook.com/kuter.szczecin.pl
Stockholm Kitchen&Bar
Bulwar Piastowski 1
tel. 789 303 879
www.facebook.com/stockholmkitchenandbar
Restauracja Chief
ul. Rayskiego 16
tel. 91 488 14 17
www.facebook.com/restauracjachief
Restauracja Rybna „Rybarex"
ul. Małopolska 45
tel. 91 434 32 22
www.facebook.com/rybarex
Paprykarz fish market
Aleja Papieża Jana Pawła II 42
tel. 91 433 22 33
www.facebook.com/paprykarz.fishmarket
Shrimp House Szczecin
ul. Jagiellońska 10
www.facebook.com/shrimphouseszczecin
Statek m/s Ładoga
ul. Zbożowa tel.
tel. 604 125 647
www.facebook.com/marinatravelship