Kuchenny Szczecin: Manufaktoria (wędliny robione na miejscu)
W Szczecinie istnieje takie miejsce, w którym możecie kupić naprawdę wyjątkowe i pyszne wędliny. Na swój sposób unikalne, produkowane na podstawie tradycyjnej receptury. Tak, właśnie tego typu produkty w swoim asortymencie posiada Manufaktoria , która mieści się nieopodal Deptaku, przy ulicy Rayskiego. W poniższym wywiadzie dowiecie się co oferuje Manufaktoria, jakie mięso wytwarzają oraz w jaki sposób. W kwietniowym wywiadzie z cyklu „Kuchenny Szczecin” rozmawiamy z Anetą Sadłowską kierownikiem Manufaktorii w Szczecinie
hot°: Kiedy rozpoczęliście swoją działalność? Jaka jest historia założenia Manufaktorii?
Działalność Manufaktoria rozpoczęła na początku grudnia w 2010 ( dokładnie 7.12.2010). Manufaktoria powstała spontanicznie, spłynęła do nas oferta kupna lokalu przy ul. Rayskiego i tak to się zaczęło…
hot°: Na początek kilka podstawowych informacji. Po pierwsze skąd pomysł na tego typu biznes? Tradycje rodzinne, wykształcenie gastronomiczne?
Chęć utworzenia takiego miejsca wiązało się z zapotrzebowaniem na wędliny produkowane tradycyjnie z dodatkiem wyłącznie przypraw, ziół, soli, wędzone drewnem, które nie zawierają sztucznych dodatków wzmacniających smak, kolor, aromat czy zatrzymujących wodę.
hot°: Co Was skłoniło do wybrania lokalizacji przy ulicy Rayskiego? Jakie dostrzegacie jej plusy i minusy?
Minusy ulicy Rayskiego związane są z utrudnionym dojazdem i ograniczoną liczbą miejsc do parkowania. Jednakże w wyniku pozytywnego nastawienia szczecinian do tej ulicy, reklam, chętnie na nią zaglądają . Szczecinianie doceniają klimat tej ulicy oraz możliwość zakupu wyrobów najwyżej jakości.
hot°: Jakie wędliny znajdziemy w waszej ofercie? Poprosimy o polecenie nam trzech waszych najlepszych (najpopularniejszych) produktów…
W naszej ofercie mamy wędliny wieprzowe, wołowe i drobiowe z mięsa gęsiego. Każdy wyrób z Manufaktoria zasługuje na miano bycia najlepszym, trudno jest polecić trzy najlepsze produkty… Wędliny w naszej ofercie tj. kiełbasy, wędzonki, pasztety wytwarzane są zgodnie z najwyższą sztuką wędliniarską, wkładamy w pracę całe nasze serce, a także umiejętności.
hot°: Na czym polega sekret dobrego (tradycyjnego) wyrobu wędlin?
Sekret tradycyjnego wyrobu polega na odpowiednim doborze surowców, a mianowicie wysokiej jakości mięsa, wyrafinowanych kompozycji przypraw, odpowiedniego marynowania oraz naturalnego wędzenia.
hot°: Na Waszej stronie piszecie: „Dobra wędlina - pachnie wybornie, smakuje wyśmienicie, wygląda apetycznie.”. Co byście jeszcze dodali do opisu o sobie?:)
Manufaktoria, czyli wędliny robione na miejscu, każdy może po prostu przyjść z i mieć możliwość kupienia wędlin prosto z wędzarni. Nasze wyroby umieszczone są w wykazie przygotowanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
hot°: Prócz Szczecina działacie również w Świnoujściu oraz Koszalinie. Czy planujecie kolejne lokale?
Tak, to prawda działamy również w tych miastach. Aczkolwiek na dzień dzisiejszy nie planujemy kolejnych lokali.
Komentarze
Brak komentarzy.