Kuchenny Szczecin: Misza Szacki Gastro – Mistrz
Od jakiegoś czasu szczeciński rynek gastronomiczny zaczyna się naprawdę rozkręcać. Powstają nowe lokale, sklepy z różnorodną ofertą i ciekawe inicjatywy. Hot Magazine oraz nasi Czytelnicy muszą oczywiście być na bieżąco i w związku z tym powstał właśnie ten cykl artykułów. W kolejnym, styczniowym wywiadzie - rozmawiam z Miszą Szackim, maczającym (czyste oczywiście) palce w wielu ciekawych, szczecińskich projektach kulinarnych. Jest doradcą, znawcą i smakoszem, którego doświadczenie gastronomiczne, pomogło wielu osobom w rozkręceniu ich własnych biznesów.
hot°: Jesteś jak ekspertem, doradcą i wsparciem dla wielu szczecińskich biznesów restauracyjnych. Zacznijmy zatem od początku, dlaczego akurat gastronomia – co cię w niej tak fascynuje?
Od 17 roku życia pracowałem w gastronomii. Tej właściwej i niewłaściwej, z każdej wyciągałem odpowiednie wnioski i doświadczenie. Ponadto, zawsze byłem osobą nieśmiałą, unikającą kontaktów z ludźmi. Gastronomia to we mnie zmieniła i pozwoliła się otworzyć.
hot°: Jednym z projektów w których się udzielasz jest Niedźwiedź w Koronie. Niełatwo tam trafić, zaparkować samochód też nie zawsze. Jednak są u was ludzie. Jak myślisz co ich przyciąga? Co jest waszym sposobem na sukces?
Co raz częściej decydują o tym dwa czynniki: pasja i jakość oferowanych usług i produktów. Niedźwiedź W Koronie to wyjątkowa palarnia kawy i kawiarnia na rynku szczecińskim. Wprowadziła wiele ciekawych rozwiązań i produktów.
hot°: W wakacje pomagałeś również przy prowadzeniu Bulwarów Cafe. Historia tej części miasta dopiero się kształtuje, co sądzisz o tegorocznym lecie? Udało się?
To jeden z ciekawszych projektów, ale za wygląd i idee odpowiedzialny jest Patrycjusz Zarzeczański. Jest to bardzo fajny i innowacyjny projekt na wielu płaszczyznach. Po pierwsze bardzo mocno ożywił tą stronę Odry (kosze plażowe, koncerty, eventy, spotkania).
Po drugie sama idea kawiarni w tym miejscu w takiej scenerii powodowała w okresie letnim duże zainteresowanie i myślę, że tytuł najlepszej miejscówki przyznanej przez nasze miasto był trafny. Projekt ten będzie nadal się rozwijał i jeszcze kilka razy Was zaskoczymy.
hot°: Poprosimy o podanie twoich 3 kulinarnych „must have”;). Czyli co koniecznie trzeba spróbować odwiedzając lokale w których działasz ?
Niedźwiedź W Koronie to przede wszystkim kawy i desery. To jedyna palarnia w Szczecinie, która wypala kawy Specialty Coffee i naprawdę warto spróbować kaw parzonych w ramach Trzeciej Fali Kawy.
Bulwary Cafe posiadają coś wyjątkowego czyli urządzenia (wg własnego projektu) do parzenia Cold Brew. Sam napój jest wyjątkowy i ma już stałą rzeszę sympatyków. Fischbrotchen to projekt Krzysztofa Miłosza, tam polecam Matjasy w każdej postaci. Formułę jaką wymyśliliśmy czyli eventów sprawdza się genialnie.
hot°: Idąc tym tropem jakie są 3 twoje ulubione potrawy ? Co lubisz jeść w domu?
W kuchni lubię eksperymentować, rok temu doskonale bawiłem się wypiekając chleb. Ostatnio uwielbiam przygotowywać ryby i owoce morza na różne sposoby. Staram się także wprowadzać do swojej kuchni wiele dan z kuchni szwedzkiej.
hot°: Opowiedz nam o kolejnej twojej inicjatywie w której się udzielasz czyli FischBrotchen.
Ten projekt był od początku trudny, ale myślę że start miał znakomity co przełożyło się na pozytywny odbiór tej śledziowej inicjatywy. FischBrotchen nawet jest określany jako stacjonarny foodtruck , co fajnie wpisuje się w konwencję streetfoodu. Ideą jest popularyzacja śledzia, ale przede wszystkim matjasów. Pomysł zrodził się z miłości właściciela (Krzysztof Miłosz) do śledzi.
hot°: Chętnie angażujesz się w różne nietypowe akcje, co widać zwłaszcza na facebooku. To sposób na pozyskanie klientów, czy po prostu dobra zabawa? Co organizowaliście ostatnio ciekawego?
Ostatnio, wraz z grupą znajomych, stworzyliśmy taki dziwny projekt: Proste Wzory.
Oparte są na współpracy czterech osób, a każdy z nas ma swoje pasje, które wnosi do Prostych Wzorów. Produkujemy przetwory, importujemy tylko wysokiej jakości herbaty oraz wypalamy kawy. Wkrótce w ramach tych działań powstanie sklep internetowy, gdzie każdy będzie mógł zakupić nasze produkty.
hot°: Jak oceniasz szczecińską gastronomię w porównaniu z innymi miastami Polski? Widzisz postęp? Jakiego lokalu czy kuchni jeszcze u nas brakuje?
Jest duży progres, ale nadal kuleje świadomość kulinarna, jakość używanych produktów oraz różnorodność dostępnych kuchni. W innych miastach sukces odnosi tzw: streetfood, u nas w Szczecinie dopiero to zjawisko raczkuje. W tym widziałbym szybki rozwój naszej gastronomii, który objawia się w smaku i oryginalności serwowanych dań.
Komentarze
Brak komentarzy.