Nowy szef kuchni w Aramii Podzamcze
Po raz kolejny na łamach naszego magazynu wracamy do Aramii, bardzo popularnej syryjskiej restauracji, którą szczególnie upodobała sobie znana restauratorka Magda Gessler. Tym razem postanowiliśmy porozmawiać z nowym szefem kuchni. Wesam Hani Alsahhbini to utytułowany syryjski kucharz, który przyleciał do Szczecina prosto z gorącego Dubaju, gdzie pracował w najlepszych restauracjach tego miasta.
hot°: Jak to się stało, że przyleciał Pan z tak daleka, by gotować w Szczecinie?
Wesam Hani Alsaghbini: Jestem vice - przewodniczącym Towarzystwa Kucharzy Syryjskich i poniekąd dzięki tej funkcji usłyszałem o Aramii. Następnie po kontakcie z właścicielami zdecydowałem się przyjechać do Szczecina, by pokazać walory prawdziwej kuchni syryjskiej, która niewątpliwie jest bardzo popularna na świecie.
hot°: Czy zapoznał się Pan już z polską kulturą ?
Jestem jeszcze trochę za krótko by zapoznać się w pełnej krasie, ale wcześniej się przygotowałem. Dużo czytałem o Polsce i stwierdziłem, że Polacy mają podobne charaktery i zwyczaje do Syryjczyków. Po przyjeździe nie zawiodłem się i bardzo mi się podoba.
hot°: Dowiedzieliśmy się, że był Pan szefem kuchni jednej z renomowanych restauracji w Dubaju. Prosimy o szczegóły.
W Dubaju pracowałem w kompleksie hotelowym Jumeira Group. Jest to najwyższa klasa hoteli. Pracowałem w wielu tematycznych restauracjach, między innymi we włoskiej, francuskiej, a nawet niemieckiej - gdzie doskonaliłem swoje umiejętności.
hot°: Czy praca w tak dużej i znanej aglomeracji miejskiej, jaką jest Dubaj, a przede wszystkim praca w znanych restauracjach to duża presja?
Każda praca jest w jakiś sposób stresująca, ale ja to lubię. Nawet jak jest duży ruch to mnie to tylko motywuje.
hot°: Aramia to bardzo znane miejsce na kulinarnej mapie Szczecina. Proszę powiedzieć czy wprowadził Pan jakieś znaczące zmiany w dotychczasowym menu restauracji?
Czytałem o Aramii w internecie i o tym, że ma swoją renomę wiedziałem już wcześniej. To mnie tylko zachęciło do przyjazdu, gdyż z góry wiedziałem co mam robić. Menu zostało zmienione po odejściu poprzedniego kucharza, a ja jeszcze je udoskonaliłem modyfikując przepisy. Teraz pracuje nad zupełnie nowymi daniami w menu. Zauważyłem również, że moje potrawy smakują gościom restauracji co mnie cieszy i inspiruje do dalszego szerzenia kultury jedzenia kuchni syryjskiej.
hot°: Czy jest jakaś potrawa, czy potrawy, które by Pan szczególnie polecił gościom restauracji?
Jest ich wiele, ale na szczególną uwagę zasługuje potrawa o nazwie King Mashawi Mix - są to różne rodzaje mięs przygotowywanych na grillu węglowym, między innymi nasz autorski kebab, który robiony jest ze specjalną pastą pomidorową.
hot°: Dowiedzieliśmy się również, że przygotowuje Pan wybitny hummus. Może Pan nam zdradzić przepis?
Oczywiście. Najpierw długo gotujemy ciecierzycę na małym ogniu, potem studzimy i dodajemy sos sezamowy oraz sól i sok z cytryny. Następnie wszystko mielimy dodając oliwę z oliwek. Pamiętać również musimy o tym, że ciecierzyca przed ugotowaniem powinna zostać namoczona. W tym celu wkładamy ją do wody i zostawiamy na całą noc.
hot°: Mamy nadzieje, że Szczecin się Panu spodoba i zostanie Pan z nami dłużej, a my będziemy mogli cieszyć smacznymi potrawami.
Na pewno nie będę chciał prędko odejść, bo chcę dokończyć zadanie i dalej zaskakiwać gości nowymi smakami i daniami spod mojej ręki.
hot°: Dziękujemy za wywiad.
Restauracja Aramia Podzamcze
Opłotki 1
tel. 91 819 29 92
www.facebook.com/aramia.podzamcze