Perseusz: Recenzja Hot Magazine
Nie tak dawno dostaliśmy zaproszenie od Restauracji/Pizzerii Perseusz. Jest to nowe miejsce, które znajduje się przy ul. Rostockiej, na Warszewie. Nie omieszkaliśmy skorzystać z zaproszenia i w miniony wtorek wybraliśmy się tam, w celu sprawdzenia kuchni Perseusza. W menu znajdziecie pizze, makarony, sałatki, przystawki, a także kawy z mielonych ziaren, którą przygotowują w tradycyjnej włoskiej kafeterce. Oto efekt naszej degustacji:
Pizza Pancetta
sos śmietanowo-serowy, ser, pieczarki, boczek, kurczak
Piotr:
Rzadko mam okazję zjeść pizzę... Jakoś nie mogę się do końca przekonać do tej formy kuchni, ale co jakiś czas, bez zbędnego grymaszenia wybieram sobie jakieś nowe miejsce albo czasami (jak w tym przypadku) jestem zapraszany i po prostu degustuję. Pizza w Perseuszu była naprawdę dobra, zwłaszcza z uwagi na ciasto, które nie przypominało ciasta z innych szczecińskich sieci - było zdecydowanie bardziej chrupkie Ponadto wybrałem wersję pizzy z sosem śmietanowym zamiast pomidorowego i wraz z serem mozzarellą i plastrami boczku stanowiło to bardzo fajne połączenie.
Dawid:
Mimo że jestem fanem pizzy w wydaniu tradycyjnym - typowo włoskim, to muszę jednak przyznać, że pizza w Perseuszu była naprawdę smaczna. Cienkie, chrupkie ciasto w połączeniu ze śmietanowym sosem, a także uwielbianym przeze mnie boczkiem zadowoli każdego fana pizzy. Nie bójcie się próbować pizzy z białym sosem - naprawdę warto!
Makaron Carbonara
makaron z boczkiem, parmezanem, cebulką w sosie śmietanowo-jajecznym
Piotr:
Jeśli chodzi o makaron, to wybrałem dosyć standardową propozycję: makaron Carbonara. Jest to mój ulubiony makaron. W zasadzie jest to prosta kompozycja: śmietana, boczek, makaron, ale jak wiemy nawet takie proste potrawy można popsuć. Nie tym razem...! Carbonara w wersji Perseusza jest naprawdę dobra. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne fajne i smaczne nowe miejsce w Szczecinie!
Dawid:
Tak jak mój przedmówca oraz współdegustator Piotr - Carbonara, to również i mój ulubiony makaron. Przyznam się bez bicia, że jest chyba najczęstszą pozycją kuchni włoskiej, którą uwielbiam sprawdzać w nowych miejscach. Perseusz proponnuję Carbonarę na śmietanie - jest to fajne połączenie. Makaron bardzo mi smakował, dlatego mogę go wszystkim polecić z czystym sumieniem!
Perseusz
ul. Rostocka 110A
690 517 721
www.facebook.com/PerseuszRistorante/
Komentarze