Restaurant Week - Kolor ma znaczenie
Te kolory wpływają na apetyt. Sprawdź, kiedy zjesz więcej! Biały pobudza głód, różowy wzmaga wrażenie słodkości, a niebieski sprawia, że jedzenie smakuje nam gorzej. Czy wiedziałeś, że kolory bezpośrednio wpływają na nasz apetyt i chęć jedzenia? O tym dlaczego tak się dzieje, i które kolory należy wybrać, aby pobudzić lub zahamować łaknienie rozmawiamy z psychodietetykiem i ekspertem Restaurant Weeka – Magdaleną Hajkiewicz-Mielniczuk
Kolory działają na naszą podświadomość, ale także fizjologię. Potrafią nas pobudzać do pracy, ale i męczyć. Jako wzrokowcy zwracamy uwagę również na to jak wygląda jedzenie. - Badania pokazują, że to w jaki sposób wygląda jedzenie bardzo mocno wpływa na nasz apetyt oraz to ile go zjemy. Na przykład, że ludzie zjedzą więcej jeśli danie składa się z elementów o różnych kolorach, niż jeśli na talerzu wszystkie kolory są takie same lub bardzo podobne. - podkreśla Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk.
Sięgając po produkty o różnym zabarwieniu kolorystycznym, wpływamy nie tylko na stan naszego ciała, ale i ducha, gdyż kolory oddziałują także na nasz nastrój. - Kierując się kolorem pożywienia możemy komponować smaczne, dobrze zbilansowane posiłki. Warto dodać, że pełne kolorów, pięknie zaaranżowane na talerzu danie, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przyciąga oko, poprawia apetyt i samopoczucie. - zaznacza nasza rozmówczyni.
To kolory ciepłe wpływają na zwiększenie się poziomu łaknienia. - Kolorami, które szczególnie pobudzają apetyt jest kolor czerwony, żółty czy pomarańczowy. Widząc takie odcienie, spożywamy posiłek znacznie chętniej. Z kolei zupełnie inne reakcje będą wywoływały w naszym organizmie barwy chłodne np. niebieski czy szary, które nie występują w jedzeniu naturalnie - dodaje Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk.
Jak więc poszczególne barwy wpływają na apetyt? Sprawdź poniżej, kiedy zjesz więcej!
● Czerwony - mówi się o nim, że to bardzo energetyczny kolor. Jak oddziałuje na nasz organizm? Zwiększa częstotliwość oddechu, podnosi ciśnienie krwi oraz pobudza apetyt! W efekcie bardzo często w restauracjach możemy spotkać czerwoną aranżację. Podobnie wpływa na nas sama czerwona żywość - wydaje nam się niezwykle apetyczna np. truskawki, pomidory, czereśnie.
● Pomarańczowy - przywołuje na myśl orzeźwiającą pomarańczę i kojarzy nam się ze zdrowiem i świeżością. Kolor ten, zwiększając dopływ tlenu do mózgu, stymuluje naszą aktywność umysłową, wywołuje uczucie komfortu i wprawia nas w dobry nastrój, który zachęca do jedzenia.
● Żółty - przez skojarzenia z cytrusami także kojarzy nam się z orzeźwieniem. To również barwa utożsamiana ze słońcem, a więc z ciepłem i szczęściem, czym zachęca do przekąszania czegoś smacznego! Kolor ten zdecydowanie poprawia nastrój i pobudza w godzinach porannych. Jedzenie podane na talerzu w tym odcieniu również spotęguje nasz głód!
● Biały - to zdecydowanie nie jest dobry wybór dla łasuchów. Powód? Jest prosty, kolor ten pobudza ośrodek głodu, a także zmniejsza wrażenie kaloryczności podawanych posiłków. Białe produkty kojarzą nam się z czymś lekkim, dlatego podświadomie dajemy sobie przyzwolenie, aby zjeść ich więcej.
● Zielony - kojarzy nam się z czymś zdrowym i naturalnym. Wrażenie to może być często złudne, ponieważ kaloryczne danie podane na zielonym talerzu, nie staje się od tego bardziej „fit”. Kolor zielony korzystnie wpływa na nasze samopoczucie, a zielone dania (szczególnie z jakimś innym produktem dla kontrastu) doskonale prezentują się na talerzu, przez co chętniej po nie sięgamy.
● Niebieski - widząc ten kolor, organizm automatycznie ostrzega nas, a instynkt podpowiada, że taka żywność może być zepsuta. Niebieski rzadko występuje wśród warzyw i owoców. A że dodatkowo ma właściwości wyciszające i uspokajające, instynkty głodowe pracują na zwolnionych obrotach.
● Szary - zdecydowanie nie jest kolorem zachęcającym do jedzenia. Rzadko można go spotkać w przyrodzie, a co za tym idzie, podobnie jak w przypadku niebieskiego, podchodzimy do niego ostrożnie.
Okazuje się, że rola kolorów podczas jedzenia ma ogromne znaczenie. Bawiąc się kolorami możemy skutecznie wpływać na nasz apetyt i doznania smakowe.
Warto skorzystać z tej wiedzy, wybierając się na Restaurant Weeka. To właśnie podczas Festiwalu, jeszcze tylko do 13 listopada, można spróbować pięknie podanych i kolorowych dań. Festiwalowe, trzydaniowe menu dostępne jest w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) jeszcze do 13 listopada. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu.
Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/.
Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Komentarze
Brak komentarzy.