Restaurant Week trwa do 13 listopada

03.11.2022 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Archiwum Firmy

Festiwal Restaurant Week to fantastyczna okazja do odwiedzenia szczecińskich restauracji, i spróbowania tamtejszych specjałów w świetnej cenie. Do 13 listopada każdy z nas ma okazję zjeść specjalne trzydaniowe menu w cenie 69 zł. Specjalnie przygotowane festiwalowe menu jest czymś wyjątkowym nie tylko dla gości, ale i restauracji. O szczegółach tegorocznej edycji rozmawiam z Bernadettą Kowalczyk, city manager Restaurant Week w Szczecinie.

 

 

 

hot°: Każda edycja RestaurantWeek niesie ze sobą inne przesłanie. Co będzie przewodnim hasłem edycji jesiennej roku 2022?

 

Tematem przewodnim dla obecnie trwającej edycji jest #FoodLooksGood. Jak wiadomo dbamy o to, aby szanować jedzenie, a celebracja jego – jest elementem szacunku. Food plating to sztuka, która pozwala na docenienie każdego detalu na talerzu.

 

 

hot°: Tradycyjne pytanie, ale chyba zawsze aktualne, bo co roku pojawiają się nowi odbiorcy a wcześniejszym nie zaszkodzi przypomnieć… Czy jest w ogóle festiwal RestaurantWeek?

 

Festiwal RestaurantWeek to niesamowita okazja do odwiedzenia restauracji w świetnej cenie. Do 13 listopada każdy ma okazję skonsumować przepyszne menu w cenie 69pln.


To wydarzenie to celebracja kultury restauracyjnej. Specjalnie przygotowane festiwalowe menu jest czymś wyjątkowym nie tylko dla gości, ale i restauracji. Czas RestaurantWeeku to idealny moment na pielęgnowanie relacji z bliskimi. To świetna okazja na skonsumowanie menu w festiwalowej cenie.


Wystarczy jedynie wejść na stronę www.restaurantweek.pl , wybrać miasto, restaurację, menu i tym samym zarezerwować swoją wizytę! Nic prostszego! Później zostaje tylko przepyszna uczta!

 

 

hot°: Dlaczego przy festiwalu menu jest uznawane zawyjątkowo atrakcyjne?

 

Restauratorzy, szefowie kuchni – wkładają ogrom serca w to, aby menu było zaprojektowane w świetnych setach (przystawka, danie główne, deser) i każda z pozycji pasowała do siebie. Ponadto edycje festiwali właśnie w tym celu posiadają tematykę, dzięki której wyobraźnia szefów kuchni nie ma końca! Zatem przy obecnej edycji wyjątkowo atrakcyjne są wariacje na temat pięknie wyglądającego menu festiwalowego w oparciu charakterystyczne dla jesieni składniki.

 

hot°: Ile szczecińskich restauracji bierze udział w obecnej jesiennej edycji?

 

Niesamowicie dużo! Aż 23 – dlatego jest w czym wybierać. Znajdziemy wśród nich najróżniejsze kuchnie, zaskakujące smaki, które nierzadko pozwalają nam wrócić do słonecznych wakacji lub rodzinnych spotkań sprzed kilku lat!

 

 

hot°: Czy festiwal jako wyjątkowa okazja posiada ograniczenia?

 

Owszem – liczba stolików jest ograniczona. Bardzo szybko sprzedają się weekendowe wyjścia. Wizyta w trakcie festiwalu trwa 90 minut, w trakcie których mamy okazję degustować festiwalowe menu.
A z najsmutniejszych ograniczeń – niestety festiwal ograniczony jest czasowo i odbywa się tyko dwa razy w roku.

 

hot°:Na koniec kilka słów o wybranych daniach – w końcu jedzenie odgrywa główną rolę – co dobrego można zjeść w Szczecinie? Co sama polecasz?

 

Ha! I tutaj mamy problem. Ja kocham jedzenie i uwielbiam jeść. Zachwycam się przy tej edycji rybami, kaczką i deserami (warto przeklikać sobie menu debiutów tego festiwalu!). Czasami niepozorne z nazwy miejsca zaskoczą nas czymś, o czym kompletnie byśmy nie pomyśleli. Zatem SMAKUJMY!

 

 

hot°: Jakie macie plany na najbliższe miesiące? Kilka miesięcy temu jako Hot Magazine braliśmy udział w Cocktail Festival – czy ta inicjatywa wiąże się z RestaurantWeekiem?

 

Tak, cały czas rozwijamy się i chcemy urozmaicać nasze działania wprowadzając nowe projekty lub zaskakującą tematykę. Zatem – wiele ciekawego przed nami (już niedługo)! Koniecznie śledźcie naszą stronę restaurantclub.pl bo tam znajdziecie komplet naszych działań. Można znaleźć je w największych miastach Polski, a przecież bez problemu przemieszczamy się teraz po kraju!

 

hot°: Na koniec poprosimy o najważniejszą informację – do kiedy mamy czas, aby skorzystać z festiwalu?


Festiwal trwa do 13 listopada, wcześniej wspomniane rezerwacje można dokonywać do 12 listopada. Warto pamiętać, że każda z rezerwacji możliwa jest do dokonania dzień przed, na dzień kolejny. Na ten sam dzień – nie ma możliwości rezerwowania.


Wiąże się to z naszą dewizą #ZeroWaste – restauratorzy są w stanie „zatowarować” się wcześniej, aby nie marnować jedzenia.

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.