Smaki restauracji Bohema!

09.03.2018
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Restauracja Bohema usytuowana w samym sercu Szczecina gwarantuje swoim gościom odpoczynek od miejskiego gwaru w stylowym i eleganckim wnętrzu, a w okresie letnim zaprasza do swojego ogrodu. Bohema specjalizuje się w daniach kuchni śródziemnomorskiej, potrawach z ryb i owoców morza oraz kuchni tradycyjnej podawanej w nowoczesny sposób. Warto odwiedzić tą restaurację z wielu powodów: dla pysznego i niebanalnego jedzenia, eleganckiego a zaraz przytulnego wnętrza oraz przyjemniej atmosfery. Rozmawiam z Panią Izabelą Szukiewicz, współwłaścicielką Bohemy.     

 

  

 

  

 

hot°: Restauracja Bohema to ponad 10 lat tradycji. Jak zaczęła się Pani przygoda z gastronomią? Skąd pomysł na nazwę i klimat lokalu.

 

Izabela Szukiewicz: Prowadzenie restauracji zawsze mnie intrygowało i pociągało. Poznałam tą pracę będąc na studiach. Wtedy całe wakacje spędzałam pracując w restauracjach we Francji i Belgii. Tam złapałam bakcyla dobrej kuchni jak i super pracy, będąc w stałym kontakcie z różnymi klientami. Sama Bohema powstała jeszcze w czasach kiedy w Szczecinie brakowało lokali z klimatem i dobrą kuchnią. Postanowiłam więc spróbować. I chyba się udało. Jesteśmy na rynku ponad 12 lat.

 

hot°: Wizytówką waszej kuchni są dania śródziemnomorskie. Prosimy o kilka słów rozwinięcia …

 

Tak to prawda, w naszej restauracji serwujemy klasyki kuchni śródziemnomorskiej jak i nasze dania autorskie, które są często inspirowane tą kuchnią. Serwujemy owoce morza, małże, krewetki przegrzebki, często świeże ryby. Serwujemy też pyszne makarony, własnego wyrobu ravioli, ciekawe przygotowane mięsa np. polędwica wołowa pieczona w soli morskiej.

 

hot°: Bohema może być postrzegana,  zwłaszcza przez młodych ludzi jako restauracja ekskluzywna.  Jak Pani skomentuje taką opinię?

 

Zapraszam wszystkich nowych gości do naszej restauracji. Na pewno wyróżniamy się na rynku pod względem jakości, nowych pomysłów czy różnorodności potraw, ale ceny mamy standardowe, nie odbiegające od cen w innych restauracjach. Dwudaniowe menu można u nas zjeść za cenę 48 zł. A główne dania zaczynają się od 30 zł. Oczywiście cena zawsze jest uzależniona od wyboru potrawy.

Przyjęło się mówić w mieście o tym, że restauracja jest ekskluzywna. Mam wrażenie, że takie same ceny klienci muszą zapłacić czasami w lokalach o charakterze pubu czy pizzerii. Jednak idą tam z mniejszą obawą o swój portfel, gdyż sam wystrój sugeruje, że będzie tanio a tak naprawdę ceny są zbliżone do naszych, oczywiście jeżeli chodzi o potrawy tej samej kategorii.

 

  

 

  

 

hot°: Jakie macie plany na marzec? W marcu mamy Dzień Kobiet, a pod koniec miesiąca święta wielkanocne. Czy planujecie jakieś specjalne menu czy ofertę na te okazje? 

 

Marzec to przede wszystkim Dzień Kobiet. W tym dniu jak i w weekend po 8 marca na pewno zaproponujemy specjalną kartę menu, w której znajdą się dania spoza naszej karty. Robimy tak zwykle na szczególne okazje. Na przykład: na Walentynki zaproponowaliśmy - takie dania jak kremowy bulion z kaczki, terrina z kaczki z żurawiną czy czarny makaron własnego wyrobu z krewetkami królewskimi. Co będzie na Dzień Kobiet na razie trzymamy w tajemnicy. Zapraszamy na początku marca na naszego facebooka po szczegóły.

 

hot°: Wracając do jedzenia: Jesteście bardzo dumni z waszych makaronów. Część robicie nawet na miejscu w restauracji. Które dania oparte na makaronach są Pani ulubionymi?

 

Mój osobisty wybór to: papardelle z polędwicą wołową, suszonymi pomidorkami, serkiem mascarpone i rukolą. Uwielbiam też: spaghetti mare e monte, które jest doskonałym połączeniem świeżych owoców morza i grzybów leśnych.

 

  

 

  

 

hot°: Stawiacie na kuchnię wysokiej jakości: wasze potrawy są przygotowywane wyłącznie na bazie świeżych produktów. Jak sobie z tym radzicie, zwłaszcza w zimie?   

 

Wszystkie nasze potrawy robimy na miejscu, nie używamy konserwantów, ulepszaczy czy półproduktów. Dlatego niektóre z naszych dań mają dłuższy czas oczekiwania. Tak jest zawsze w dobrej restauracji, gdzie kucharz robi danie od podstaw. Zima to dobry czas na rozgrzewające zupy, warzywa korzenne oraz owoce morza. Te dania znajdą goście w naszej karcie dnia, którą zmieniamy nawet dwa razy w tygodniu. Przekonajcie się sami co do prawdziwości tych słów ;)

 

hot°: Pora na nasze ulubione pytanie: Jakie są według Pani:  cztery dania, które trzeba koniecznie spróbować będąc gościem Bohemy…

 

Trudne pytanie ;) … po chwili zastanowienia proponowałabym: naszą autorską polędwicę wołową pieczoną w soli morskiej oraz łososia marynowanego w sosie sojowym z wasabi i sezamem. Co jeszcze? … Ravioli własnego wyrobu z grzybami leśnymi, pycha! Oraz kurczak z chorizo i kozim serem w sosie miodowo – musztardowym.

 

 

 

 

Al. Wojska Polskiego 67

tel: 91 433 22 30

www.bohema.szczecin.pl

www.facebook.com/bohemaszczecin

www.instagram.com/restauracjabohema