Śniadanie Miejskie vol. 3 Olek Różanek

10.03.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

W Hot Magazine mamy nowy cykl – Smaczny cykl. Prócz gotowania redakcyjnego, postanowiliśmy wprowadzić Śniadania Miejskie. Zobaczycie ulubiony pierwszy posiłek (ponoć najważniejszy w całym dniu), prezentowany przez osoby, które są mniej lub bardziej znane w naszych lokalnych, szczecińskich kręgach. Wczytajcie się dobrze, przypatrzcie się jeszcze uważniej, gdyż może właśnie to jest pomysł na Wasze jutrzejsze śniadanie. Kto tym razem? Olek Różanek – lider grupy Chorzy.

 

 

Krótka Biografia

 

Olek Różanek mieszka w Szczecinie od urodzenia. Jest liderem grupy Chorzy. Śpiewa, pisze teksty i komponuje. Jest dyrektorem artystycznym festiwalu Akustyczeń (w tym roku odbyła się ósma edycja!). Współpracował ze Stanisławem Soyką, Robertem Kasprzyckim, Czesławem Mozilem, współtworzył grupę Rykoszept. Grywa w Teatrze Polskim w Szczecinie i w łódzkim Pinokiu. A jaki jest jego przepis na udane śniadanie? Ale nie byle jakie śniadanie, gdyż to, które przyrządził dla siebie, swojej dziewczyny oraz dla nas – było naprawdę obfite. Co zjedliśmy?

 


1/ Pasta do smarowania pieczywa. Jakie składniki potrzebne?


-czerwona fasola
-tuńczyk w sosie własnym (z puszki)
-olej z pestek dyni
-nasiona słonecznika prażone przed podaniem
-kapary
-pieprz kolorowy
Sól wyłącznie zawarta z sosie własnym z tuńczyka.

 


2/ Chleb razowy z piekarni na ulicy Bogusława - dobre chleby razowe wracają w wielkim stylu – byliśmy mile zaskoczeni tym, jak dobre może być takie pieczywo.

 


3/ Sałatka:


-słonecznik prażony przed podaniem
-pomidory cherry
-oliwki kalamata
-jarmuż oraz mix sałat
-seler naciowy
-grecki ser feta
-pieprz kolorowy
Sól wyłącznie z sera.

 


4/ Dressing do sałatki, czyli idealne uzupełnienie sałatki, a także nadanie jej jeszcze lepszego smaku. Aby stworzyć dobry dressing, Olek użył następujących składników:


-musztarda dobrze zmieszana z oliwą, miodem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny
-pieprz kolorowy ze szczyptą soli

 


5/ Jajka na miękko


Całe śniadanie wyszło znakomicie! Było smacznie, bogato, kolorowo, interesująco. Olek gotował, a my konsumowaliśmy w jego mieszkaniu przy ulicy Bogusława: z ciekawą aranżacją, miłą atmosferą oraz - jak zawsze fajnym - kominkiem. Ekipę śniadaniową tworzyli: Olek Różanek, Maria Sztark, Piotr Żelachowski, Krystian Gąciarski.

 

 

 

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.