Śniadanie Miejskie vol. 5: Maiqel
W Hot Magazine mamy nowy cykl – smaczny cykl. Prócz gotowania redakcyjnego, postanowiliśmy wprowadzić Śniadania Miejskie. Zobaczycie ulubiony, pierwszy posiłek (ponoć najważniejszy w całym dniu), prezentowany przez osoby, które są mniej lub bardziej znane w naszych lokalnych, szczecińskich kręgach. Wczytajcie się dobrze, przypatrzcie się jeszcze uważniej, gdyż może właśnie to jest pomysł na wasze, jutrzejsze śniadanie. Kto tym razem? Maiqel, czyli znany i ceniony dj, producent, promotor, a także organizator eventów.
Krótka Biografia
Norbert Kowalczyk, czyli Maiqel,to pochodzący z Polic, ale od wielu lat mieszkający w Szczecinie dj, producent oraz organizator eventów. Założyciel Qarma Agency, agencji zajmującej się produkcją imprez, eventów oraz bookingiem artystów. Może pochwalić się wieloma wydanymi produkcjami muzycznymi oraz współpracą z dużą rzeszą artystów z kraju i zagranicy. Pomysłodawca i jeden z twórców Szczecińskiego Inspiration oraz Electric Union. Czynnie udziela się w życiu kulturalnym Szczecina.
W tym miesiącu śniadanie było bardzo ciekawe, a także bardzo obfite. Przez kilka godzin bolał nas brzuch z przejedzenia – ale było warto. Maiqel – popisałeś się! :)
Zapiekane Bułeczki faszerowane jajkiem ala Maiqel :)
Składniki:
-2 Bułki (dowolne, jak kto lubi) Ja zastosowałem z dodatkiem mąki kukurydzianej, ale kajzerki również doskonale się nadają
-2 Duże jajka
-Szynka drobiowa 3 plastry
-Śmietana 2 łyżeczki
-Ser parmezan
-Szczypior i Natka Pietruszki
-Sól i Pieprz
Z bułek odkrawamy wierzch i wydrążamy środek w taki sposób, aby zmieściły się w nim wszystkie składniki. Do tak przygotowanej bułki dodajemy na spód pokrojoną w kostkę szynkę drobiową, następnie wbijamy jajko tak, aby żółtko się nie rozbiło. Na jajko dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypior i natkę pietruszki. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki śmietany, a wszystko to posypujemy parmezanem.
Tak przygotowane bułki wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 175 stopni piekarnika i całość pieczemy do momentu, aż jajko się zetnie . Ja robię to około 20 minut, lecz spokojnie wystarczy 16.
Po wszystkim wyciągamy gotową potrawę na talerz udekorowany pomidorkami koktajlowymi i delektujemy się smakiem :)
Francuskie tosty rolowane z nutellą i bananem
Składniki:
-Chleb tostowy 3 ziarna
-4 kromki
-Nutella
-2 Banany
-Erytrytol lub Cukier trzcinowy
-jajko
-odrobina mleko
-Olej rzepakowy
Z chleba odcinamy skórkę i następnie kromki rozwałkowujemy na płasko. Tak przygotowany chleb smarujemy nutellą i następnie po jednej stronie kromki kładziemy przekrojonego wzdłuż banana. Całość zwijamy w rulon i maczamy w jajku pomieszanym z mlekiem. Następnie tosty kładziemy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i całość przysmażamy do zarumienienia. Następnie ściągamy z patelni na papierowy ręcznik i odsączamy z nadmiaru oleju.
Po wszystkim tosty obtaczamy w cukrze (ja to robię przy użyciu Erytrytolu, ponieważ nie posiada praktycznie kalorii, a jest prawie tak samo słodki jak tradycyjny cukier - nie na darmo jest nazywany najzdrowszym cukrem świata ). Pychota…Smacznego :)
A… składniki na obydwa dania zostały starannie odmierzone dla dwóch osób!
Śniadanie Miejskie, to wciąż nowy cykl Hot Magazine. W tym miesiącu śniadanie zostało przygotowane przez Maiqela. Konsumenci: Maiqel, Dawid.
Komentarze
Brak komentarzy.