Zic Zac Diner

09.02.2018 0 komentarzy
Autor: Norbert Kowalczyk , Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Niedawno otwarty Zic Zac Diner to wzorowany na tradycyjnych dinerach amerykańskich z lat 70-tych lokal, gdzie serwowane są klasyczne dania z za oceanu. Steki, burgery, pastrami, szarpana wieprzowina, aromatyczne żeberka to tylko niektóre specjały, których możemy tam skosztować. O tym jak powstała i skąd pomysł na tą wyjątkową restauracje, dowiecie się z rozmowy z właścicielem Wojciechem Kowalskim.

 

  

 

hot°: Wchodząc do Zic Zac Diner poniekąd przenosimy się do klasycznej amerykańskiej knajpy z lat 70tych. Skąd pomysł na akurat taki profil restauracji?

Miałem przyjemność być w kilku takich miejscach w Stanach i bardzo mi odpowiadała nieskrępowana atmosfera i oczywiście proste dobre jedzenie z dolewką kawy, która jest już symbolem american diners. Nie chciałem otwierać kolejnej restauracji z mniej lub bardziej wyszukanymi potrawami. Próbuje stworzyć miejsce: gdzie po prostu można dobrze zjeść za rozsądne pieniądze tak śniadania jak i kolejne posiłki w ciągu dnia.

 

hot°: Wiadomo, że lokalizacja restauracji jest również bardzo ważna. Jakwyglądała selekcja i czy długo szukałeś odpowiedniego miejsca?

Nie było łatwo i szybko, ponieważ musiałem znaleźć lokal dopasowany do koncepcji i profilu restauracji czyli takiego, który pozwoliłby zmieścić duży bar z szerokim blatem oraz loże ze stolikami umiejscowione wzdłuż witryn. Dokładnie tak samo jak w restauracjach „wagonowych” powstających już w latach 50 tych w USA.

 

hot°: Co wyróżnia kuchnię amerykańską i czyni ją wyjątkową?

Nie ma „jednej” kuchni amerykańskiej. W zależności od regionu kuchnia amerykańska tworzona była przez wpływy kultur emigrantów najliczniejszych w danym regionie, głownie z Azji, Afryki oraz Europy. W Zic Zac Diner można spróbować namiastkę tej kuchni opartej głównie na mięsach, które są przez nas należycie „traktowane” począwszy od zamówienia poprzez przyprawianie (marynowanie) i kończąc na doborze odpowiedniej obróbki termiczne tj. pieczenie, grillowanie lub gotowanie na parze.

 

  

  

  

 

hot°: Restauracja na kulinarnej mapie Szczecina istnieje już jakiś czas. Powiedz jak wspominasz te pierwsze miesiące?

Jako ciężką pracę zarówno moją jak i zespołu, który pracuje na sukces Zic Zaca każdego dnia ale zdaje się, że nasi stali goście mogą być potwierdzeniem, że ta praca nie idzie na marne.

 

hot°: Czego koniecznie trzeba spróbować przychodząc do American Zic Zac Diner. Możesz polecić nam jakieś dania, a dokładniej coś co bezapelacyjnie jest waszym hitem?

Z całą pewnością nasze Pastrami czyli kanapka z cienkimi plastrami wędzonej i gotowanej na parze do miękkości wołowiny. Nie należy pomijać aromatycznych żeberek BBQ odpowiednio długo marynowanych, grillowanego schabu z kością, steków oraz oczywiście klasyki kuchni amerykańskiej czyli burgerów również z propozycją wegetariańską czyli burgerem z grilowanym serem Halloumi.

 

hot°: W jakich godzinach można was odwiedzać?

Jesteśmy otwarci codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach od 08:00 do 20:00 a w weekendy od 09:00 do 20:00.

  

  

 

 

 

Aleja Wyzwolenia 31

tel.511 268 000

www.facebook.com/ziczacdiner

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.