Bajgle od babci Mashy w Alt Treptow
Bajgle od babci Mashy w Alt Treptow. Na temat berlińskich bajgli, a raczej nowojorskich bajgli w Berlinie pisaliśmy już na łamach Hot Magazine w ubiegłym roku, prezentując piekarnię „Fine Bagels” w księgarni „Shakespeare & Sons”, znajdującą się przy Warschauer Straße. To jedno z najpopularniejszych w stolicy Niemiec miejsc, serwujących drożdżowe bułki w kształcie pierścienia, o zwartym miąższu i miękkiej skórce, z dziurką w środku. Tym razem odwiedziliśmy „Masha's Bagels & Delicatessen”, niewielki lokal, będący połączeniem piekarni i małej kafejki, wzorowanej na nowojorskich żydowskich delikatesach, oferujący bajgle wypiekane na miejscu, pyszne kanapki na bazie bajgli, świetną kawę oraz kilka innych dań, w tym słynną zupę z kulkami macowymi (Matzo Ball Soup).
Ciasto na pieczywo jest codziennie ręcznie wałkowane, rośnie na zimno przez 24 godziny, następnie gotuje się je w roztworze słodowym, aby na końcu wypiec je z samego rana. Również inne pozycje menu, w tym m.in. kimchi, łosoś marynowany, chałka i żytni chleb, przygotowywane są w lokalu samodzielnie.
„Masha's Bagels & Delicatessen” oferuje bajgle w kilku smakach, w tym zwykłe, z makiem, sezamem, kminkiem, cebulą i czosnkiem. Pieczywo jest świeże, gliniaste, takie jak powinno być. Kanapki na bazie bajgli to m.in. Masha’s Breakfast Sandwich (z jajkiem sadzonym i cheddarem oraz opcjonalnie innymi dodatkami), The New York Classic (z marynowanym na miejscu łososiem, kremowym serkiem, czerwoną cebulą i kaparami) i Chipotle Turkey (z indykiem, bekonem, pomidorem, ostrym sosem chipotle i awokado).
Można też zamówić bajgla wyłącznie z kremowym serkiem, zwykłym, albo smakowym (m.in. jalapeno, suszony pomidor z oliwkami, miód z migdałami, łosoś). Wszystkie kanapki są świetnie skomponowane pod względem smakowym i co bardzo ważne, zbudowane i złożone tak, że żaden składnik nie wypada z nich podczas konsumpcji.
Jest to typowy lokal śniadaniowo – lunchowy, otwarty codziennie (w wyjątkiem wtorku) w godzinach 9-15, w niedzielę zaś 10-15. Można tu także skosztować innych nowojorskich klasyków, takich jak Reuben Sandwich (kanapka z kiszoną kapustą, serem szwajcarskim, wołowiną konserwową i sosem rosyjskim), czy wspomniana wcześniej Matzo Ball Soup (zupa z kurczaka, z kulkami macowymi z mąki macowej, jajek, tłuszczu z kurczaka; tradycyjne danie żydowskie Aszkenazyjczyków, często spożywane podczas Paschy).
„Masha's Bagels & Delicatessen” znajduje się przy Bouchéstraße 15, około 10 minut pieszo od Arena Berlin, miejsca wspominanego na łamach Hot Magazine (https://www.hotmag.pl/publicystyka,badeschiff-arena-wieczorny-romantyczny-chillout-na-miejskiej-plazy.html) w ubiegłym roku. Niedaleko przebiega jeden z pięknych, malowniczych kanałów, stanowiących odnogę Szprewy, prowadzący od Flutgraben w kierunku Maybachufer i Paul-Lincke-Ufer.
W bliskim sąsiedztwie znajdują się Bouché Höfe, zrewitalizowane obiekty po dawnych budynkach fabrycznych firmy Agfa. To idealne miejsce na weekendowe śniadanie. Na stronie internetowej piekarni można dowiedzieć się kim jest Masha. To żydowska babcia, której nigdy nie miałeś. Zagada cię na śmierć, ale robi wyśmienitą zupę z kulkami macy.
Mail: [email protected]
tel. 516 155 324
www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie
www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie
Komentarze
Brak komentarzy.