Gotuj z Hotem: Nowalijki czyli wiosna w kuchni

11.12.2015
Autor: Łukasz Strykowski, Zdjęcia: Archiwum

Wiosna już w pełni. Widać ją nie tylko za oknem, ale również na sklepowych półkach pełnych smacznych i zdrowych nowalijek. Niewtajemniczonych Czytelników wtajemniczymy, że tak zwane Nowalijki to młode warzywa, ukazujące się po raz pierwszy wiosną. Owszem można je kupić przez cały rok, ale w wersji zero smakowej. Z tego powodu w tym miesiącu postanowiliśmy zachęcić was do przyrządzenia kilku pysznych potraw, w których wykorzystamy wspomniane warzywka w pełni swojego wiosennego smaku.

 

 

W maju jak zdążyliście zauważyć zajmujemy się nowalijkami. Z naszego felietonu dowiedzieliście się już kilku ciekawych faktów na ich temat. Teraz przyszedł czas na gotowanie. W naszym dziale z przepisami mamy tym razem cztery dania z wiosennych warzyw, których przygotowanie nie powinno sprawić wam żadnego kłopotu. Jedyny wysiłek jaki musicie w to włożyć to wybrać się na rynek lub do warzywniaka (supermarketów nie polecamy) i zdobyć nowalijki. Reszta jest banalnie prosta.


Nasz pierwszy przepis to tradycyjny wiosenny twarożek, który idealnie nadaje się na śniadanie. Dodaliśmy do niego świeżą bazylię, która nadaję mu piękny aromat. Z pewnością będzie wam smakować. Na lunch proponujemy wam sałatkę z truskawkami, co prawda nie ma szans na polskie, kwietniowe truskawki, ale hiszpańskie jak najbardziej. Przymknijmy na to oko ;) Jej przygotowanie nie jest trudne i nawet (zwłaszcza) początkujący kucharze powinni sobie dać radę.

 

Na deser polecamy wam ciasto marchewkowe. Jeśli nie mieliście go do tej pory okazji spróbować, tym bardziej powinniście je upiec. Gwarantujemy, że będziecie pod wrażeniem, szczególnie jeśli nie potraficie sobie wyobrazić jak smakuje warzywne ciasto. Ostatni przepis to tartinki, czyli pyszne kanapki, które idealnie nadają się na wiosenne spotkania z przyjaciółmi. Nie tylko są smaczne, ale również zdrowe.
Zatem do dzieła. Zapraszamy do gotowania z Hotem.

 

 


Wiosenny twarożek


Składniki:
biały ser twarogowy pół tłusty 1 opakowanie
4 łyżki stołowe śmietany 18%
pęczek rzodkiewek
mała cebulka
szczypiorek,sól
pieprz,bazylia


Opis przygotowania:
Twarożek dodajemy do miski i ugniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę oraz przyprawy i mieszamy razem. Warzywa siekamy w bardzo, bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do twarożku. Całość mieszamy ponownie i schładzamy w lodówce. Pysznie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem.

 

 

Sałatka z truskawkami i serem


Składniki:
truskawki
ocet balsamiczny
sok z cytryny
extra virgin olive oil
sól, pieprz
oliwa
kilka listków świeżej bazylii i mięty
kozi ser
mieszanka sałat
szynka parmeńska


Opis przygotowania:
Ser tniemy w grube plastry i podsmażamy je na patelni. W misce mieszamy pocięte truskawki z oliwą, octem balsamicznym, pieprzem i solą. Na brzegach talerza układamy smażony ser, Do miski z truskawkami, dodajemy sałatę, bazylię i liście mięty. Całość mieszamy. Przekładamy na środek talerza z serem, a na wierzch układamy kilka plastrów szynki parmeńskiej.

 

 

Ciasto marchewkowe


1 i 1/4 szkl. Oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody, sól
Bakalie
Polewa: czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody


Opis przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Pieczemy w temp. 180 st., ok. 40 min. Wszystkie składniki polewy łączymy i gotujemy na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Następnie smarujemy nią zimne ciasto.

 

 

Tartinki wiosenne


Składniki
2 opakowania chleba esseńskiego
20 dag twarogu
2 jajka na twardo
łyżeczka musztardy
po pęczku rzodkiewek, szczypiorku i natki
pomidor
papryka
oliwki,sól,pieprz


Opis przygotowania
Z chleba wycinamy tartinki. Twaróg dzielimy na 4 części. Jajka ugniatamy widelcem. Rzodkiewki, szczypior i natkę drobno siekamy. Pomidor kroimy w kostkę. Część warzyw zostawiamy do dekoracji. Jedną część twarożku mieszamy z jajkami i musztardą, pozostałe kolejno z rzodkiewkami szczypiorkiem, pomidorem i papryką, Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tartinki i dekorujemy je warzywami i oliwkami