Śniadanie Miejskie vol. 7: Piotr Dec

30.06.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Piotr Dec, Zdjęcia: Piotr Dec

W Hot Magazine mamy nowy cykl – smaczny cykl. Prócz gotowania redakcyjnego, postanowiliśmy wprowadzić Śniadania Miejskie. Zobaczycie ulubiony, pierwszy posiłek (ponoć najważniejszy w całym dniu), prezentowany przez osoby, które są mniej lub bardziej znane w naszych lokalnych, szczecińskich kręgach. Wczytajcie się dobrze, przypatrzcie się jeszcze uważniej, gdyż może właśnie to jest pomysł na wasze, jutrzejsze śniadanie. Kto tym razem? Piotr Dec, który przyrządził dla nas śniadanie kreteńsko-polskie.

 

 

Piotr Dec, to właściciel firmy FL4SHB4CK, portalu dokumentującego wszystkie większe imprezy w mieście i nie tylko. Ponadto jest współwłaścicielem firmy AeroBrothers, która zajmuje się wideofilmowaniem za pomocą dronów, w tym naszego pięknego miasta. Organizator eventów i honorowych zbiórek krwi dla ofiar wypadków. Pasjonat miasta Szczecina i historii z nim związanej.

 

 

1. Polędwiczki marnowane:

 

-polędwica wieprzowa
-3 cebule szalotki
-ketchup - 3 łyżki stołowe
-musztarda - 1 łyżka stołowa
-oliwa - 6 łyżek stołowych
-pieprz
-sól

 


Wykonanie marynaty:
Cebule siekamy w piórka, dodajemy oliwę, musztardę i ketchup, następnie wszystko dokładnie mieszamy.

 


Przepis:

Polędwice marynujemy co najmniej 4h przed spożyciem, więc polecam wstawić ją dzień wcześniej wieczorem do lodówki :) Rozgrzewamy patelnie, polewamy oliwą, a następnie kroimy polędwicę na cienkie plasterki pamiętając, aby mięso odrobinę ugnieść, by powstały płaskie kotleciki. Podsmażamy z obu stron i dodajemy resztę marynaty. Chwilę dusimy - gotowe.

 


2. Pasta jajeczna z awokado:

 

-4 jajka
-1 dojrzałe awokado
-½ ząbka czosnku
-łyżka soku z cytryny
-pieprz
-sól


Wykonanie pasty:
Jajka na twardo gotujemy, następnie kroimy w kostkę. Z awokado usuwamy pestkę i obieramy, później również kroimy w kostkę, by następnie zblendować je razem, na końcu dodajemy czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól (wedle uznania) i ponownie mieszamy. Pastę najlepiej podawać z tostami, w naszym przypadku świeży chleb pytlowy z ulubionej piekarni przy ul. Długosza.

 


3. Bruschetta pomidorowa


-3 pomidory
-pęczek świeżej bazylii
-oliwa z oliwek


Wykonanie:
Pomidory obieramy ze skórki, a następnie siekamy, dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. I tu również do spożywania polecamy tosty.

 

 


4. Napoje:


Świeżo wyciskany sok z pomarańczy, melona galia i jabłek z odrobiną miodu
Malotira - herbata górska z Krety.

 

 


Śniadanie Miejskie, to wyjątkowo smaczny cykl Hot Magazine. Śniadanie konsumowali: Piotr Dec, Aneta, Anika, Dawid.

 

 

Śniadanie Miejskie vol. 7: Piotr Dec

Śniadanie Miejskie vol. 7: Piotr Dec

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.